Pensii 2024. Mai mulţi parlamentari liberali propun, într-un proiect depus la Parlament, reducerea vârstei standard de pensionare de la un an până la trei ani şi jumătate pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani.
Iniţiativa legislativă modifică în acest sens Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii şi a fost semnată de 15 parlamentari PNL.
Potrivit proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: pentru un copil – cu un an, pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni, pentru 3 copii – 2 ani, pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni, pentru 5 copii – 3 ani, iar pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.
„Declinul demografic continuă să se agraveze ca urmare a migraţiei tinerilor şi a inconsistenţei politicilor pro-nataliste din ţara noastră”, explică, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii, potrivit Agerpres.
Pensii 2024. Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată
Semnatarii actului normativ susţin că rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 arată o populaţie rezidentă a ţării de 19.053.815 persoane, în scădere cu 1.067.800 locuitori faţă de recensământul precedent din octombrie 2011.
Conform iniţiatorilor, legea în vigoare prevede o facilitate pentru mame şi anume o reducere a vârstei standard de pensionare în cazul în care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.
„Din păcate, norma nu este suficient de stimulativă pentru stimularea natalităţii în România pe termen lung”, arată aceştia, menţionând că, „aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv”.
„Propunem ca de reducerea vârstei standard de pensionare (…) să beneficieze femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, deoarece aceasta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. (…) Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Noua Lege a pensiilor prevede că femeile care au copii se pot pensiona mai devreme, în funcție de numărul acestora. Femeile cu copii sunt avantajate de noua lege a pensiilor dat fiindcă este prevăzută o reducere a vârstei standard de pensionare pentru acestea.
În funcție de numărul copiilor, femeile beneficiază de reduceri a vârstei de pensionare începând cu 6 luni.
Așadar, femeile care și-au crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani sunt pot ieși mai devreme la pensie, astfel:
Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani. Noua lege a pensiilor aduce schimbări majore și în privința concediilor de creștere a copilului care acum sunt recunoscute ca perioadă contributivă
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a detaliat aspecte cheie ale noii legi a pensiilor, subliniind o modificare esențială referitoare la concediile de creștere a copilului. Potrivit acesteia, concediul de creștere a copilului, fie că este maternal sau paternal, va fi considerat perioadă contributivă la pensie.
Astfel, o mamă care a stat în concediu de creștere a copilului timp de patru ani pentru doi copii va beneficia de o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani. Stagiul de cotizare reprezintă perioada în care s-au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
De asemenea, ministrul a subliniat că, începând cu 18 ianuarie 1990, concediul plătit pentru îngrijirea copiilor sub un an și perioada concediului pentru îngrijirea copiilor sub doi ani (trei ani în cazul copilului cu handicap) sunt asimilate stagiului de cotizare.
Pensii 2024. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani. Sute de mii de români riscă să piardă pensia dacă nu aduc de urgenţă documentul la Casa de Pensii
Pe lângă aceste modificări, noua lege a pensiilor aduce și alte prevederi importante pentru femei. Astfel, vârsta de pensionare pentru femei se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil, până la cel mult 3 ani și 6 luni. De asemenea, vârsta de pensionare a femeilor va fi egalizată treptat cu cea a bărbaților până în 2035.
În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni, urmând să crească la 63 de ani până în 2030, și apoi să ajungă la 65 de ani până în 2035. Aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra sistemului de pensii și asupra perspectivelor de pensionare ale femeilor din România.
Citește și