Pensii 2024. Vârsta de pensionare pentru mame se reduce Tabel cu diferenţele între bărbaţi şi femei

Noua Lege a pensiilor care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024 aduce unele modificări privind reducerea vârstei de pensionare pentru femei.
Filip Stan
06 ian. 2024, 19:11
Pensii 2024. Vârsta de pensionare pentru mame se reduce Tabel cu diferenţele între bărbaţi şi femei

Pensii 2024. Noua lege aduce un beneficiu de pensionare pentru mame, chiar și pentru cele care au avut un singur copil.

Legea 360/2023 prevede la Articolul 51 că: ”Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, astfel:

 

„Reducerea vârstei de pensionare specificată în alin. (1) se aplică și în cazul în care numărul de copii include și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.”

Practic, o femeie care a născut și crescut un copil va putea obține o reducere de șase luni a vârstei de pensionare, în timp ce una care a avut șapte sau mai mulți copii va beneficia de o reducere de trei ani și șase luni a vârstei de pensionare.

Pentru a evita discriminarea între femeile care au dat naștere și cele care au adoptat, legea stipulează că aceste reduceri se aplică și în cazul copiilor adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Tichete de masă 2024. Risc mare să ai o surpriză la casă! Termenul până la care trebuie cheltuiţi banii

Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care acum nu va fi implementată, conținea un mecanism diferit de reducere. „Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și au avut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani puteau solicita o reducere de 6 ani a vârstei de pensionare.” Aceasta prevedea, de asemenea, o reducere suplimentară a vârstei de pensionare pentru mamele cu cel puțin patru copii. Concret, aceste „mame eroine” ar fi putut ieși la pensie mai devreme cu un an pentru fiecare copil după al patrulea. De exemplu, o mamă cu patru copii ar fi putut ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii ar fi beneficiat de o reducere de opt ani a vârstei de pensionare.

Aceste prevederi, care acum nu vor mai fi implementate, ofereau, evident, avantaje semnificative pentru mamele care au crescut mai mulți copii.

Pensii 2024: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

Românii vor primi o sumă de bani diferită la pensie, odată cu majorarea, iar procentul este diferit şi în funcţie de anul naşterii sau cel al pensionării.

Banii primiţi mai diferă şi în funcţie de sex, astfel că bărbaţii vor primi mai mulţi bani decât femeile, având în vedere vârsta de pensionare şi stagiul complet de cotizare.

De asemenea, este important şi anul naşterii, dar şi cel al pensionării, a mai explicat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu.

Potrivit calculelor şi tabelelor prezentate la Antena 3, în cazul femeilor, cele mai dezavantajate românce vor fi cele născute în perioada aprilie 1944-martie 1945, majorarea în cazul lor fiind de 0%.

Pensii 2024. Noi reguli pentru obţinerea pensiei anticipate. Cum o calculezi

Nici româncele născute în perioada aprilie-august 1945 nu vor fi mai norocoase, primind o majorare de 0,33%. Cam acelaşi lucru se poate spune de femeile născute din septembrie 1945 până în ianuarie 1946: majorare la pensie de 0,67%.

O creştere de 5% vor primi femeile născute în iulie-septembrie 1946 şi merge spre 10-11%, în cazul celor născute din ianuarie 1951 până în decembrie 1951.

Cea mai mare majorare la pensii, în cazul femeilor, de 12%, va fi în cazul celor născute din octombrie 1954 până spre septembrie 1955.

Pentru femeile născute în alţi ani, consultaţi tabelul de mai sus. În cazul bărbaţilor pensionari, în schimb, majorarea va fi aproape dublă faţă de femei.

Românii născuţi în perioada ianuarie 1939-martie 1940, vor primi o majorare de 20%, aceasta crescând la 25%, în cazul celor născuţi până în septembrie 1944.

Pensionarii născuţi în intervalul iulie-septembrie 1945, vor primi o creştere a pensiei de 28%, iar cei din perioada aprilie-septembrie 1946 vor beneficia de o majorare de 30%.

De aceeaşi bani se vor bucura şi cei născuţi în perioada octombrie 1948-martie 1950. Spre exemplu, în cazul unei pensii de 2.000 de lei, un român va primi la pensie, o majorare de 600 de lei.

În cazul bărbaţilor pensionari, cea mai mică majorare va fi de 14%, aplicată celor născuţi în perioada iulie-septembrie 1946.

Calendarul creşterii pensiei în 2024 | Câţi bani în plus vor primi românii după majorarea punctului de pensie

Pensionarii încep anul 2024 cu dreptul, iar asta pentru că îi așteaptă noi majorări. Legea pensiilor a fost modificată în Parlament, pe repede înainte, și prevede două majorări în noul an.

Pensionarii se vor bucura de la 1 ianuarie 2024 de prima creștere a punctului de pensie, mai exact cu 13,8 procente. Va fi crescut punctul de pensie de anul viitor, însă ar trebui punctat și faptul că va mai exista o creștere la la recalcularea pensiei, astfel că punctul de pensie va depăși suma de 2.000 lei.

Mai exact, de la 1.785 lei, punctul de pensie va ajunge la 2.032 lei și să vedem cum arată calculele.

De exemplu, în acest moment pensia minimă va fi și ea crescută, evident odată cu creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie anul viitor, astfel că acesta va fi crescut de la 1.125 lei la 1.281 lei. O veste bună, dat fiind faptul că din luna septembrie vor exista recalculări pentru aceste pensii.

Un pensionar, de pildă, care are acum o pensie de aproximativ 2.500 lei de la 1 ianuarie va avea o creștere de 2.845 lei. În luna septembrie vor fi recalculate pensiile românilor, astfel că vor mai exista și atunci creșteri pentru pensiile cetățenilor cu câteva sute de lei.

1 septembrie 2024, este data la care au decis guvernanții să vină cu aceste recalculări și spunea Ministerul Muncii că vor fi pensionari care, de pildă, au cotizat aproximativ 30 de ani și vor putea avea o majorare la recalculare chiar și cu 800 lei.

Vom vedea însă cum vor arăta recalculările la acel moment și mai ales câți pensionari se vor bucura la momentul respectiv. Toate aceste majorări sunt importante pentru pensionari, pentru că de la o lună la alta aceştia încearcă să se descurce cu plata facturilor, dar și cu alimentele.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
BAC 2024. Cum se rezolvau, de fapt, subiectele la Limba și literatura română. Baremul de la bacalaureat 2024 conform edu.ro și Ministerul Educației
Capital.ro
Ungurii devin stăpânii Europei. Totul se schimbă de azi, 1 iulie
Playtech.ro
AVEM SUBIECTELE la BAC 2024 la limba română! Ce le-a picat elevilor la subiectul III
DailyBusiness
Scumpiri colosale de la 1 iulie! Cât au ajuns să coste carburanții astăzi!
Adevarul
Era Macron ia sfârșit. Ce înseamnă rezultatul alegerilor legislative pentru politica din Franța
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Ce este interzis să iei din camera de hotel și ce se plătește în plus
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
BAC 2024 | Rezolvarea subiectelor la limba română de la Bacalaureat. Unde au greșit majoritatea elevilor
Playsport.ro
BREAKING NEWS: Canalul care transmitea meciurile din Liga 1 s-a ÎNCHIS ASTĂZI!
kanald.ro
Cum s-a petrecut accidentul cumplit de pe Drumul Morții E85. Cinci persoane au decedat, iar o alta a fost transportată la spital
Capital.ro
UDREA, nevinovată. Băsescu a făcut anunțul: În penitenciar până a murit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Aplicația AlegLiceu: ghidul elevilor și părinților în admiterea la liceu
MediaFlux
Se dau BANI ÎN PLUS pentru MILIOANE de ROMÂNI! Anunțul momentului
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?