Pensii 2024. Veste bună pentru cei 700.000 de români care au primit pensii mai mici pe deciziile de recalculare

Noua lege încurajează vechimea în muncă întrucât sunt acordate puncte în plus pentru anii munciți peste stagiul de cotizare de 25 de ani. Pentru cei care noua formulă a dat bani mai puţini, legea prevede că rămâne în plată cunatumul actual. În plus, în fiecare an, TOATE pensiile se indexează cu rata inflaţiei.
Filip Stan
28 aug. 2024, 13:07
Pensii 2024. Veste bună pentru cei 700.000 de români care au primit pensii mai mici pe deciziile de recalculare

Pensii 2024. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că minştrii Muncii şi Finanţelor lucrează deja la actul normativ privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, astfel încât să fie adoptat la timp în Guvern şi pensionarii să primească pensiile cu noul plafon începând din octombrie.

Între timp. în luna septembrie se primesc pensiile majorate, conform recalculării care face dreptate cu privire la inechităţile istorice din sistem.

Pentru prima dată în România, prin decizia Guvernului condus de Marcel Ciolacu, au fost recalculate toate pensiile pe baza unei formule care nu doar că elimină inechitățile din sistem, dar introduce și predictibilitate pentru majorarea pensiilor. Ministerul Muncii a venit cu o noua formulă de indexare de la 1 ianuarie care va facilita o creștere anuală a tuturor pensiilor, raportată la inflație și la creșterea salariului mediu brut.

Nicio pensie nu scade, diminuarea apare doar „pe hârtie”

Unul din principiile noii legi a pensiilor este cel al contributivității, adică ca pentru aceleași contribuții să fie aceeași pensie. În ultimii 30 de ani, au existat nenumărate formule de calcul a pensiei și care au produs inechitate în sistem, situații în care la contribuții egale unii au obținut pensii mai mari decât alții. Acesta este motivul pentru care, în cazul a celor 235.000 de pensionari, recalcularea a adus o diminuare, pe hârtie, a pensiilor.

Marcel Ciolacu a făcut anunţul oficial: Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie

Spre exemplu, de diminuarea veniturilor a avut parte o persoană care a contribuit 32 de ani la sistemul de pensii și care a obținut un punctaj de 67 de puncte. În urma recalculării conform principiului contributivității, a rezultat o pensie 5.479 de lei, în condițiile în care pensia în plată este de 11.535 lei. Această persoană va beneficia în continuare de pensia mai mare până când venitul calculat pe noua formulă de calcul depășește 11.535 lei.

Un alt exemplu este o persoană care are 26 de vechime și care are un venit de 7.030 de lei, deși are doar 35 de puncte. În urma recalculării, pensia care i se cuvine ca urmare a contribuției pe care a avut-o în perioada în care se afla în câmpul muncii este de 2.849 de lei.

Aceste cazuri, aparent izolate, sunt de fapt beneficiari ai unor legi care i-au avantajat la momentul pensionarii, dar care au creat numeroase inechități în sistemul de pensii. Drept urmare, până la recalculare, existau mai multe persoane care au muncit același număr de ani, care au obținut același număr de puncte, dar care, probabil aveau venituri mult mai mici.

Aproximativ 800.000 de pensionari, dintre cei peste 4,6 milioane la nivel național, au rămas cu aceleași venituri ca și până acum. Însă, o mare parte dintre ei vor avea pensii mai mari după indexarea de la 1 ianuarie.

Pensii 2024. Pensiile la plată rămân neschimbate pentru cei care după recalculare, au venituri identice sau mai mici

Dintre cei aproximativ 800.000 de pensionari care nu au beneficiat de majorarea pensiilor de la 1 septembrie ca urmare a recalculării, peste 84.000 nivelul pensiei a rămas la fel. Pentru un număr de aproximativ 700.000 de pensionari, pentru care recalcularea a reprezentat un venit mai mic, aceștia vor rămâne în plată cu cuantumul mai mare.

Mai mult de jumătate dintre cei care nu au beneficiat de majorări sunt cei care au pensia minimă garantă de stat și pentru care veniturile vor crește de la 1 ianuarie, o dată cu creșterea pensiei sociale. Este vorba de peste 485.000 de pensionari care sunt încadrați la indemnizația socială.

Marcel Ciolacu mizează tot pe o guvernare PSD – PNL după alegeri. „Coaliţia nu se va rupe, nu au fost atacuri suburbane!”

Pentru 5% din numărul total al pensionarilor din România, adică 235.000 de pensionari, legea în baza căreia s-au pensionat le-a dat un venit mai mare decât în urma procesului de recalculare. Cu toate acestea, pensionarii vor rămâne în continuare cu veniturile care au cel mai mare cuantum.

Pensii 2024. Noua lege, mult mai avantajoasă

Noua lege este în avantajul românilor care vor avea de acum pensii proporțional cu contribuțiile avute. Pentru majoritatea pensionarilor recalcularea a venit cu creșteri în medie de 500 de lei a veniturilor, iar din acest moment, nu mai există inechități în sistemul de pensii.  În plus, noua lege încurajează vechimea în muncă întrucât sunt acordate puncte în plus pentru anii munciți peste stagiul de cotizare de 25 de ani.

Spynews
Cum arată acum Larisa, femeia cu care Bogdan de la Ploiești a fost căsătorit. Seamănă perfect cu Cristina Pucean, actuala iubită / FOTO
Bzi.ro
Irina Columbeanu uimește cu talentul ei în materie de fashion! Fiica Monicăi Gabor ar putea face carieră din asta!
Fanatik.ro
Planta delicioasă pe care mulți români o consumă, dar nici măcar nu știu cum se numește. Are o aromă aparte și se regăsește într-o mulțime de preparate
Capital.ro
Dincă, nevinovat?! Cutremur în dosarul Caracal. Bunicul Luizei a recunoscut tot
Playtech.ro
I-au ieșit SÂNII din rochie! Monica Bîrlădeanu, DECOLTEU năucitor înainte de nunta cu Valeriu Gheorghiță
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor, anunț. Când vor primi românii pensiile majorate după recalculare?
Cele mai populare buncăre pentru apocalipsă printre ultrabogații lumii
Spynews
Ema Oprișan, mesaj dureros după ce ar fi fost părăsită de Răzvan Kovacs, tatăl copilului! Ce a transmis fosta concurentă de la Insula Iubirii: "Te simți nevăzut și neauzit..." / FOTO
Spynews
Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană, din nou în sala de judecată! Vedeta, declarații exclusive despre noul proces
Evz.ro
Temu ar putea dispărea de pe piață. Are mari probleme financiare
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Andra și Cătălin Măruță, în doliu! A murit în urmă cu câteva ore
Playsport.ro
Gestul total neașteptat al miliardarului Țiriac. De ce i-a cerut supercampioanei Ionela Cozmic să returneze mașina Hyundai la câteva zile după ce a primit-o
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dispariției Luizei Melencu. Ce dezvăluire cutremurătoare a făcut bunicul tinerei și de ce nu crede că Gheorghe Dincă este vinovatul: „Am avut o premoniție “
Capital.ro
Lege pentru bărbații din România. Se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
substantial.ro
Generalul Bălăceanu despre ofensiva ucraineană în Belgorod: Ucraina vizează slăbirea presiunii rusești
MediaFlux
BĂTĂLIA pentru CASA ALBĂ. SONDAJUL care dă toate calculele peste cap
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...