Pensii 2024. Veste bună pentru pensionarii cu venituri de cel mult 2.999 de lei. Va fi GRATUIT!

Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obţine cu taxe zero adeverinţele de venit. Pentru pensionarii cu venituri între 3.001 şi 6.000 lei, costurile se reduc la jumătate.
Filip Stan
18 sept. 2024, 16:37
Pensii 2024. Veste bună pentru pensionarii cu venituri de cel mult 2.999 de lei. Va fi GRATUIT!

Pensii 2024. A fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă privind completarea Legii 360/2023, privind sistemul public de pensii. Textul integral al expunerii de motive a proiectului poate fi citit în rândurile de mai jos.

„În prezent, mulţi pensionari întâmpină dificultăţi în obţinerea adeverinţelor care dovedesc veniturile brute realizate pe parcursul vieţii profesionale, fie din cauza inexistenţei arhivelor în format digital, fie din cauza costurilor asociate cu obţinerea acestora. Costurile percepute de către deţinătorii de arhive sau operatorii economici autorizaţi pentru prestarea serviciilor arhivistice pot fi semnificative, mai ales pentru pensionarii cu venituri mici.

Pensii 2024.  Această situaţie creează o inechitate socială, deoarece pensionarii cu venituri reduse sunt afectaţi în mod disproporţionat de costurile obţinerii documentelor necesare, având în vedere resursele financiare limitate. Propunerea legislativă răspunde acestei probleme, instituind mecanisme de decontare integrală sau parţială a costurilor pentru aceştia.

Pensii 2024. Adeverinţe plătite 50% pentru cei cu pensii cuprinse între 3.001 RON şi 6.000 RON

Modificarea propusă prin introducerea alineatelor 2(1) şi 2(2) la Art. 139 din Legea nr. 360/2023 vizează două categorii de pensionari:

  • Pensionarii cu pensii de până la 3.000 RON, care vor beneficia de decontarea integrală a costurilor aferente obţinerii adeverinţelor.
  • Pensionarii cu pensii cuprinse între 3.001 RON şi 6.000 RON, care vor beneficia de decontarea în procent de 50% a costurilor pentru obţinerea documentelor.

Această împărţire este justificată de nevoia de a acorda un sprijin mai consistent celor mai vulnerabili pensionari, dar şi de a oferi un ajutor substanţial celor cu venituri medii, pentru care costurile pot reprezenta o dificultate semnificativă.

Impactul social
Implementarea acestor prevederi va avea un impact social pozitiv. Pensionarii, în special cei cu venituri reduse, vor avea acces mai uşor la documentele necesare pentru recalcularea pensiilor sau alte proceduri legale. Astfel, se vor elimina barierele financiare care împiedicau exercitarea drepturilor legale ale acestora.

De asemenea, această măsură va contribui la reducerea stresului financiar asupra pensionarilor, având un efect direct asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii lor. În plus, va facilita o recalculare mai rapidă şi corectă a pensiilor, acolo unde este cazul, ceea ce va duce la un sistem de pensii mai echitabil.

Casa Naţională de Pensii dă dreptate FACIAS şi recunoaşte că taxele pentru adeverinţele de vechime în muncă sunt abuzive

Deşi propunerea implică un efort bugetar din partea statului, prin suportarea costurilor pentru obţinerea documentelor de către pensionari, acest impact este moderat şi justificat din perspectiva beneficiilor sociale. Sumele alocate de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru decontarea acestor costuri sunt rezonabile şi necesare pentru asigurarea unui tratament echitabil al pensionarilor.

Completarea Legii nr. 360/2023 cu prevederi privind decontarea totală sau parţială a costurilor pentru obţinerea adeverinţelor de venituri lunare brute oferă un sprijin esenţial pensionarilor cu venituri reduse sau medii. Aceste măsuri vor contribui la reducerea poverii financiare asupra persoanelor în vârstă, facilitând accesul la documentele necesare pentru recalcularea pensiilor şi, implicit, asigurând o mai mare echitate socială.”

CNPP a venit cu precizări legate de adeverințele ce trebuie prezentate de către unii dintre pensionari în vederea recalculării pensiei.

„Noua lege a pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024, transmite CNPP.

Mai precis, CNPP indică situațiile în care este sau nu nevoie de prezentarea unei adeverințe:

  • e nevoie de o adeverință dacă se dorește valorificarea veniturilor nepermanente (prime, sporuri, acord global, plata cu ora, al 13-lea salariu etc.);
  • dacă nu există venituri nepermanente nu este necesar niciun document;
  • dacă adeverințele au fost depuse deja, ele nu trebuie prezentate din nou;
  • dacă veniturile nepermanente sunt după aprilie 2001, nu e nevoie de adeverințe, deoarece datele sunt preluate din sistemul informatic.

În cazul în care angajatorul este încă în activitate, acesta are obligația, potrivit Codului muncii, să elibereze o astfel de adeverință.

Dacă pensionarul are venituri nepermanente de dinainte de 2001, iar angajatorul nu mai este în activitate, cei interesați trebuie să se adreseze operatorilor privați care au preluat arhivele.

Pensii 2025. Câţi bani în plus aduce „mica recalculare”, ce adeverinţe trebuie duse urgent la Casele de Pensii

Apoi, în cazul sporurilor cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, adeverințele sunt necesare doar dacă aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncă.

Potrivit CNPP, adeverinţele prin care se dovedesc aceste sporuri trebuie să cuprindă:

  • datele de identificare a persoanei;
  • denumirea unităţii;
  • perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncă;
  • funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
  • denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
  • perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.

De asemenea, adeverinţele trebuie să aibă un număr, data eliberării, ştampila unităţii, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.

DailyBusiness
Se dau 100 de euro în plus la al 13-lea salariu. Iată cine sunt norocoșii
Spynews
Larisa Uță ar fi fost lovită de Alin Oprea! Fosta lui soție, declarații în lacrimi despre unul dintre cele mai dificile momente: ”Era foarte beat”
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un bărbat într-o cameră ascunsă din podul casei. ”Erau acolo din anii ’60”
Capital.ro
A explodat bomba despre Băsescu. Acum s-a aflat totul: EL ESTE autorul
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
O nouă GRATUITATE pentru românii cu venituri sub 3000 de lei. Este vestea care va bucura milioane de oameni
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews
Larisa Uță demontează declarațiile lui Alin Oprea, confom cărora ar fi aflat din interceptările DNA că este înșelat: ”Singurul urmărit era el”
Evz.ro
Philipp Plein și Andreea Sasu, prima apariție oficială în public de când au devenit părinții. Românca a fost răvășitoare
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte de dispariție?!
Cancan.ro
Trupul neînsuflețit al Anei Maria Vasiliu, adus în țară! Soția lui Gabriel de la Puterea Dragostei, înmormântată lângă o artistă celebră
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente
Capital.ro
Rusia a fost atacată. Victorie totală pentru Zelenski. Explozie urmată de un seism (VIDEO)
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
substantial.ro
Femeie de 64 de ani atacată de un piton în propria locuință din Bangkok
MediaFlux
DOLIU IMENS! Toată lumea îl CUNOAȘTE pe ”Salvatore della patria”
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!