Pensii 2024. Veste bună pentru pensionarii cu venituri de cel mult 2.999 de lei. Va fi GRATUIT!

Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obţine cu taxe zero adeverinţele de venit. Pentru pensionarii cu venituri între 3.001 şi 6.000 lei, costurile se reduc la jumătate.
Filip Stan
18 sept. 2024, 16:37
Pensii 2024. Veste bună pentru pensionarii cu venituri de cel mult 2.999 de lei. Va fi GRATUIT!

Pensii 2024. A fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă privind completarea Legii 360/2023, privind sistemul public de pensii. Textul integral al expunerii de motive a proiectului poate fi citit în rândurile de mai jos.

„În prezent, mulţi pensionari întâmpină dificultăţi în obţinerea adeverinţelor care dovedesc veniturile brute realizate pe parcursul vieţii profesionale, fie din cauza inexistenţei arhivelor în format digital, fie din cauza costurilor asociate cu obţinerea acestora. Costurile percepute de către deţinătorii de arhive sau operatorii economici autorizaţi pentru prestarea serviciilor arhivistice pot fi semnificative, mai ales pentru pensionarii cu venituri mici.

Pensii 2024.  Această situaţie creează o inechitate socială, deoarece pensionarii cu venituri reduse sunt afectaţi în mod disproporţionat de costurile obţinerii documentelor necesare, având în vedere resursele financiare limitate. Propunerea legislativă răspunde acestei probleme, instituind mecanisme de decontare integrală sau parţială a costurilor pentru aceştia.

Pensii 2024. Adeverinţe plătite 50% pentru cei cu pensii cuprinse între 3.001 RON şi 6.000 RON

Modificarea propusă prin introducerea alineatelor 2(1) şi 2(2) la Art. 139 din Legea nr. 360/2023 vizează două categorii de pensionari:

  • Pensionarii cu pensii de până la 3.000 RON, care vor beneficia de decontarea integrală a costurilor aferente obţinerii adeverinţelor.
  • Pensionarii cu pensii cuprinse între 3.001 RON şi 6.000 RON, care vor beneficia de decontarea în procent de 50% a costurilor pentru obţinerea documentelor.

Această împărţire este justificată de nevoia de a acorda un sprijin mai consistent celor mai vulnerabili pensionari, dar şi de a oferi un ajutor substanţial celor cu venituri medii, pentru care costurile pot reprezenta o dificultate semnificativă.

Impactul social
Implementarea acestor prevederi va avea un impact social pozitiv. Pensionarii, în special cei cu venituri reduse, vor avea acces mai uşor la documentele necesare pentru recalcularea pensiilor sau alte proceduri legale. Astfel, se vor elimina barierele financiare care împiedicau exercitarea drepturilor legale ale acestora.

De asemenea, această măsură va contribui la reducerea stresului financiar asupra pensionarilor, având un efect direct asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii lor. În plus, va facilita o recalculare mai rapidă şi corectă a pensiilor, acolo unde este cazul, ceea ce va duce la un sistem de pensii mai echitabil.

Casa Naţională de Pensii dă dreptate FACIAS şi recunoaşte că taxele pentru adeverinţele de vechime în muncă sunt abuzive

Deşi propunerea implică un efort bugetar din partea statului, prin suportarea costurilor pentru obţinerea documentelor de către pensionari, acest impact este moderat şi justificat din perspectiva beneficiilor sociale. Sumele alocate de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru decontarea acestor costuri sunt rezonabile şi necesare pentru asigurarea unui tratament echitabil al pensionarilor.

Completarea Legii nr. 360/2023 cu prevederi privind decontarea totală sau parţială a costurilor pentru obţinerea adeverinţelor de venituri lunare brute oferă un sprijin esenţial pensionarilor cu venituri reduse sau medii. Aceste măsuri vor contribui la reducerea poverii financiare asupra persoanelor în vârstă, facilitând accesul la documentele necesare pentru recalcularea pensiilor şi, implicit, asigurând o mai mare echitate socială.”

CNPP a venit cu precizări legate de adeverințele ce trebuie prezentate de către unii dintre pensionari în vederea recalculării pensiei.

„Noua lege a pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024, transmite CNPP.

Mai precis, CNPP indică situațiile în care este sau nu nevoie de prezentarea unei adeverințe:

  • e nevoie de o adeverință dacă se dorește valorificarea veniturilor nepermanente (prime, sporuri, acord global, plata cu ora, al 13-lea salariu etc.);
  • dacă nu există venituri nepermanente nu este necesar niciun document;
  • dacă adeverințele au fost depuse deja, ele nu trebuie prezentate din nou;
  • dacă veniturile nepermanente sunt după aprilie 2001, nu e nevoie de adeverințe, deoarece datele sunt preluate din sistemul informatic.

În cazul în care angajatorul este încă în activitate, acesta are obligația, potrivit Codului muncii, să elibereze o astfel de adeverință.

Dacă pensionarul are venituri nepermanente de dinainte de 2001, iar angajatorul nu mai este în activitate, cei interesați trebuie să se adreseze operatorilor privați care au preluat arhivele.

Pensii 2025. Câţi bani în plus aduce „mica recalculare”, ce adeverinţe trebuie duse urgent la Casele de Pensii

Apoi, în cazul sporurilor cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, adeverințele sunt necesare doar dacă aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncă.

Potrivit CNPP, adeverinţele prin care se dovedesc aceste sporuri trebuie să cuprindă:

  • datele de identificare a persoanei;
  • denumirea unităţii;
  • perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncă;
  • funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
  • denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
  • perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.

De asemenea, adeverinţele trebuie să aibă un număr, data eliberării, ştampila unităţii, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi