Pensii 2024. Veste proastă pentru 5 milioane de români, majorarea substanţială de anul viitor s-ar putea amâna

Pensiile vor trebui mărite de la 1 ianuarie 2024. Creșterea este una mare, care va avea impact semnificativ asupra bugetului de stat, astfel că guvernanţii iau în calcul ca majorarea să fie efectuată abia în martie.
Filip Stan
30 aug. 2023, 09:49
Pensii 2024. Veste proastă pentru 5 milioane de români, majorarea substanţială de anul viitor s-ar putea amâna
Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensii

Pensii 2024. Pensionarii se confruntă cu mari probleme din punct de vedere al veniturilor, dar au fost ajutaţi de Guvern cu vouchere de alimente şi vouchere pentru plata facturilor. Chair în aceste condiţii, pentru anumite persoane, acești bani nu sunt suficienți pentru a putea achiziționa cele necesare unui trai decent. Pensionarii de abia își permit să cumpere alimente și să plătească facturile în fiecare lună.

Dacă facem un calcul pe datele disponibile în acest moment, punctul de pensie ar urma să se majoreze cu 16,6% din 2024, urmând să ajungă la 2.081 de lei.

Asta pentru că, potrivit legii, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

*Inflația luată în calcul este cea medie anuală

*Precizăm că datele finale pe creșterea reală a câștigului salarial le vom vedea în august, când le va publica INS.

Pensii 2024.  Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a adus recent, în exclusivitate la România TV, clarificări privind majorarea pensiilor în cursul anului 2024, subliniind că acestea vor fi crescute dacă noua lege a pensiilor va fi finalizată și implementată până la data de 1 ianuarie 2024. Anunțul vine ca o veste importantă pentru milioanele de pensionari din România, întrucât schimbările în sistemul de pensii reprezintă o temă de dezbatere constantă și au impact asupra traiului persoanelor în vârstă.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat importanța finalizării noii legi a pensiilor în timp util. Aceasta a explicat că, dacă toate demersurile legislative vor fi finalizate și legea va intra în vigoare la începutul anului 2024, pensionarii vor beneficia de majorări conform prevederilor noii legi.

„Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public.

Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor.

În cazul în care vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană care spune că inflație+ jumătate din câștigul salarial mediu brut. Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior“, a spus Simona-Bucura Oprescu.

Pensii 2023. Anunţ important pentru 5 milioane de români, când intră pensia pe card în septembrie

Unele calcule cu privire la buget, care se discută în Coaliție, sunt făcute pe o creștere a pensiilor de 20%. Mai există o propunere în Coaliție prin care creșterea să se facă etapizat: 1 ianuarie și 1 septembrie. Problema este alta. Vorbim despre un an electoral și nu ar da bine pentru populație o astfel de măsură. Balanța tinde tot către majorare într-un singur pas de la 1 ianuarie, conform unor surse oficiale.

Dar, oficialii au în vedere creșterea pensiilor. Vârstnicii vor beneficia de mai mulți bani de la stat. Conform calculelor, urmează să fie implementată cea mai mare creștere a veniturilor pensionarilor de la Revoluție încoace.

Pensii 2024. Românii urmează să beneficieze de creșteri mari de venit. Este vorba de pensionari, care conform planului oficialilor, vor avea parte de mai mulți bani. Întrebarea care stă pe buzele tuturor este cât de mare va fi această creștere. Conform analizelor, este vorba de o majorare destul de mare. Acest tip de creștere nu a mai fost aplicată la nivelul României de la perioada de după Revoluție. Așadar, românii vor beneficia de o creștere record. Aceasta va fi aplicată la nivelul punctului de pensie. Dar, creșterea nu este totuși la nivelul așteptărilor. În cadrul programului de guvernare al PSD din 2020, oficialii promiteau o creștere și mai mare. Însă, la acest moment și având în vedere costurile mari de trai, orice mărire este bine venită.

Pensionarii vor avea parte de o creștere substanțială a pensiei. Începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile românilor ar urma să crească. În principal din cauza creșterii inflației, punctul de pensie ar urma să crească cu 16,5%, ajungând la 2.081 de lei. Inflația a jucat un rol important în creșterea prețurilor. Așadar, în acest context, o creștere a veniturilor este necesară.

Acest lucru va ajuta românii să facă față prețurilor actuale pentru produse și servicii.  Prin urmare, legea prevede că pensiile trebuie să crească în fiecare an cu o rată egală cu 100% din inflație. La aceasta se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut din anul anterior. Astfel, pensiile se vor plia acestor creșteri salariale. Această creștere va combate efectele devastatoare ale inflației la nivelul condițiilor de trai.

Pensii 2024.  Punctul de pensie ar crește la 2.081 de lei, de la 1.785 de lei cât este în prezent. Aceasta este cea mai mare creștere a punctului de pensie de la an la an. Aceste informații au fost furnizate de Casa Națională de Pensii. Românii nu s-au mai bucurat de o astfel de creștere de ceva timp. Dar, la nivel practic, această modificare nu se va simți foarte mult în buzunarele românilor. Este vorba în principal de probleme actuale ale veniturilor mici și a sărăciei de la nivelul țării. Banii în plus pe care pensionarii îi vor primi, îi va ajuta să cumpere doar cele necesare. În condițiile actuale ale sistemul de pensii din țară, nu se poate pune problema plecării într-o vacanță.

PENSII 2023. Se dau pensii fără vechime în muncă, cine sunt românii care se pot bucura de nepoţi mai devreme

Pensii 2024. Punctul de pensie a crescut cu 140 de lei între 2021 și 2022 și cu 200 de lei între 2022 și 2023. Promisiunile făcute de PSD în „Programul de guvernare 2020 – 2024″ au fost, însă, mai ample. „În condițiile în care, pentru anul 2020, va fi respectată Legea pensiilor care prevedea majorarea de 40% de la 1 septembrie, Programul de guvernare al PSD pentru perioada 2021-2024 vizează o majorare graduală a punctului de pensie de 32%, cumulat, pe următorii 4 ani. Calendarul majorărilor este următorul: Creștere de la 1.775 lei în 2020, conform Legii Pensiilor, la 1.875 în cursul anului 2021, apoi la 2.010 lei în 2022, 2.170 în 2023 și 2.340 până la finalul anului 2024” se arată în cadrul promisiunilor făcute în programul de guvernare PSD

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!