Pensii 2025. Guvernul urmează să aprobe săptămâna aceasta plata unor ajutoare one-off pentru pensionarii cu venituri mici, au declarat, în exclsuivitate pentru România TV, surse guvernamentale.
Guvernul va aloca în acest an două miliarde de lei pentru plata unor ajutoare punctuale, o singură dată (one-off) pentru pensionari cu venituri mici, au anunțat, în 30 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Tanczos Barna.
Pensii 2025. Ajutoarele vin după ce Guvernul a majorat de două ori pensiile, anul trecut, dar situația bugetară dificilă a făcut necesară înghețarea pensiilor în acest an, deoarece o creștere ar fi adus cheltuieli suplimentare de 19 miliarde de lei
Banii ar ajunge abia în luna septembrie în cazul în care se menține pragul maximal de 2540 de lei, asta pentru că beneficiarii vor fi peste 3,3 milioane (pensionari) și atunci guvernul nu se poate încadra în bugetul de două miliarde de lei deja anunțat decât dacă reduce ajutorul la 500 de lei.
Guvernanții își doresc însă ca ajutorul să fie de minim 1.000 de lei, dar asta ar însemna fie să coboare plafonul beneficiarilor la sub 2500 de lei, poate la 2.000 de lei, fie să suplimeneteze bugetul anunțat inițial – dar nu sunt bani, ne-au precizat sursele citate.
„Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a bugetului, a Legii bugetului pe 2025, Ministerul Muncii va elabora criteriile şi toate celelalte elemente care ţin de acordarea acestor ajutoare. În momentul în care Legea bugetului va fi aprobată şi va intra în vigoare, Ministerul Muncii va elabora acest nou act normativ care va permite acest tip de ajutoare one-off”, a răspuns ministrul la întrebările jurnaliştilor despre ajutorul de tip one-off pe care Guvernul intenţionează să îl dea pensionarilor în compensaţie pentru că pensiile nu au fost indexate cu rata inflaţiei.
Întrebată dacă există posibilitatea să se coboare atât nivelul ajutorului, cât şi plafonul oficial de 3.000 de lei, întrucât anvelopa aprobată de 2 miliarde de lei se pare că nu ajunge, ministrul a răspuns: „Vă rog să-mi permiteţi să venim în faţa românilor cu toate elementele în mod responsabil după ce avem adoptată şi intrată în vigoare Legea bugetului”.
Potrivit acesteia, în privinţa „micii recalculări”, Casa Naţională de Pensii Publice este „cea care face tot acest proces de implementare a Legii 360/2023”.
La insistenţele jurnaliştilor cu privire la declaraţiile sale de anul trecut potrivit cărora existau bani în buget pentru indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, Bucura Oprescu a afirmat: „Sunt ministrul Muncii, este firesc să ţin şi să mă bat pentru drepturile românilor. Am o rugăminte la dumneavoastră. Vă rog să-mi permiteţi să ne raportăm la cadrul legal în vigoare pe care noi suntem obligaţi să-l aplicăm”.
Nici în ceea ce priveşte Legea salarizării ministrul nu a dat multe amănunte. „Ministerul Muncii este un minister care are profesionişti care în acest moment, împreună cu partenerii pe care îi avem, atât de la Banca Mondială, cât şi de la Comisia Europeană, am reuşit să elaborăm o repartizare corectă pe coeficienţi, astfel încât să avem şi o reaşezare a sistemului de salarizare. După cum ştiţi, jalonul 420 din PNRR, care se referă la sistemul public de salarizare, este aferent cererii de plată 4. Întregul calendar legat de PNRR a fost decalat, dar în ceea ce ne priveşte ne străduim să facem o lege bună”, a menţionat ea.
În privinţa posibilităţii de decalare a unor angajamente din PNRR, inclusiv a celui referitor la Legea salarizării pentru anul 2026 sau chiar 2028, ce ar putea fi negociate la Bruxelles, Simona Bucura Oprescu a spus că discuţiile aferente jaloanelor şi ţintelor din PNRR sunt purtate de reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Cât despre indicatorii de performanţă pentru angajaţii din aparatul bugetar pe noua Lege a salarizării, şefa de la Muncă a menţionat că este unul dintre obiectivele importante.
„În noua lege a salarizării legăm activitatea fiecăruia dintre lucrătorii în sistemul public de performanţa acestora. Ministerul Muncii este cel care are obligaţia să vină cu o formă de calitate a acestui act normativ. Toate celelalte aspecte care ţin de oportunitate, de momentul la care aceasta va intra în guvern şi apoi în dezbatere parlamentară sigur ţin şi de alte elemente”, a transmis ea jurnaliştilor care au dorit să ştie când va intra în vigoare noua lege a salarizării în domeniul bugetar.
Ministerul Muncii va începe o analiză cu privire la ajutorul one-off pentru pensionarii cu pensii mici, iar în următoarele săptămâni după aprobarea bugetului va avea posibilitatea să vină cu un calcul concret în coaliţie, a anunţat ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, sâmbătă, în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern în care a fost adoptat bugetul pentru anul în curs.