PENSII 2025. Bani mai mulţi la pensie pentru aproape un milion de români. Pot fi retraşi anticipat

Fondurile de pensii facultative, în creștere cu 17% la nivelul lunii decembrie. Valoarea contribuțiilor virate în luna decembrie a fost de 78,8 milioane lei, în timp ce contribuția medie a fost 185 lei.
Filip Stan
25 feb. 2025, 07:11
PENSII 2025. Bani mai mulţi la pensie pentru aproape un milion de români. Pot fi retraşi anticipat
PENSII 2025. Piaţa pensiilor private din România a ajuns, la finalul lui 2024, la active totale de 156,4 miliarde de lei, în creştere cu 19% faţă de sfârşitul anului 2023, depăşind pragul de 9% din PIB, a anunţat luni Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Fondurile de pensii facultative aveau la finalul lunii decembrie 2024 active în valoare de 5,55 miliarde de lei, în creștere cu 17% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

„Cele mai multe investiții au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (89%)”, se arată în raportul citat de Agerpres.

Pensii 2025. Cum poţi recupera anii de vechime dacă angajatorul ţi-a reţinut contribuţia, dar nu a virat-o statului

Valoarea contribuțiilor virate în luna decembrie a fost de 78,8 milioane lei, în timp ce contribuția medie a fost 185 lei.

Titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 3,72 miliarde de lei, respectiv 67%. Pe locul doi se aflau acțiunile, cu 1,35 miliarde de lei (24,4%). Obligațiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 214,61 milioane de lei, respectiv 3,9% din totalul activelor.

Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 832.538 de participanți în luna decembrie 2024.

Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea și Raiffeisen Acumulare.

Legea pensiilor 2025. Câți bani trebuie să plătești în 2025 pentru a cumpăra ani de vechime la pensie. Suma este mai mare decât în 2024

Pensii 2025, PILONUL 2

Valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii (Pilonul II – pensii administrate privat şi Pilonul III – pensii facultative) a ajuns la finalul anului 2024 la 156,4 miliarde de lei, în creştere cu 19% faţă de sfârşitul anului 2023 şi cu peste 56% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022. Faţă de nivelul consemnat la finalul anului 2020, valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii a înregistrat o dublare.

„Ritmul de creştere a activelor fondurilor de pensii private indică un ciclu de dublare la fiecare cinci ani, reflectând o evoluţie solidă şi sustenabilă. Începând cu anul 2018, această tendinţă s-a menţinut constant, confirmând maturizarea progresivă a sistemului. Chiar şi în contextul crizei sanitare COVID-19, sectorul a demonstrat o rezilienţă semnificativă, înregistrând un termen rapid de recuperare. De altfel, capacitatea de adaptare şi revenire la un trend ascendent subliniază stabilitatea pieţei şi rolul său în sistemul financiar“, a declarat Daniel Armeanu, vicepreşedintele ASF şi coordonator al sectorului de pensii private.

Valoarea activelor totale a depăşit în 2024 pragul de 9% din Produsul Intern Brut. Totodată, numărul participanţilor la sistemul de pensii private a ajuns la 9,12 milioane de persoane la finalul anului trecut. Rata medie ponderată de rentabilitate a fost în decembrie 2024 de 6,19% pentru fondurile Pilonul II şi de 5,78% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc ridicat, respectiv 4,65% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc mediu.

Având în vedere caracterul relativ tânăr al sistemului de pensii private din România şi faptul că se află la jumătatea unui ciclu de contribuţii, proiecţiile indică o continuare a trendului ascendent, urmând să depăşească pragul de 10% din PIB într-un orizont de timp apropiat.

PENSII 2025. ASF: Activele totale ale sistemului de pensii private au depăşit pragul de 9% din PIB în 2024

 

„Performanţa consemnată de fondurile de pensii private confirmă soliditatea şi importanţa acestui sistem pentru piaţa financiară şi pentru economia românească în ansamblu. Creşterea constantă înregistrată de fondurile de pensii private demonstrează, totodată, încrederea participanţilor şi eficienţa unui sistem bine reglementat şi atent supravegheat”, a declarat Alexandru Petrescu, preşedintele ASF.

Conform sursei citate, anul 2024 a fost cel mai performant an din istoria de 16 ani a sistemului de pensii private – cu o creştere semnificativă a activelor şi a randamentelor, consolidând încrederea în acest mecanism de economisire pe termen lung şi oferind stabilitate financiară pentru milioane de români, scrie Agerpres.Astfel, valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii (Pilonul II – pensii administrate privat şi Pilonul III – pensii facultative) a ajuns la finalul anului 2024 la 156,4 miliarde de lei, în creştere cu 19% faţă de sfârşitul anului 2023 şi cu peste 56% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022. Faţă de nivelul consemnat la finalul anului 2020, valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii a înregistrat o dublare.

„Ritmul de creştere a activelor fondurilor de pensii private indică un ciclu de dublare la fiecare cinci ani, reflectând o evoluţie solidă şi sustenabilă. Începând cu anul 2018, această tendinţă s-a menţinut constant, confirmând maturizarea progresivă a sistemului. Chiar şi în contextul crizei sanitare COVID-19, sectorul a demonstrat o rezilienţă semnificativă, înregistrând un termen rapid de recuperare. De altfel, capacitatea de adaptare şi revenire la un trend ascendent subliniază stabilitatea pieţei şi rolul său în sistemul financiar”, a declarat Daniel Armeanu, vicepreşedintele ASF şi coordonator al sectorului de pensii private, citat în comunicat.

„Sistemul este atent supravegheat, asigurând transparenţă, siguranţă şi stabilitate pentru participanţi”

Potrivit sursei citate, valoarea activelor totale a depăşit în 2024 pragul de 9% din Produsul Intern Brut. Totodată, numărul participanţilor la sistemul de pensii private a ajuns la 9,12 milioane de persoane la finalul anului trecut. Rata medie ponderată de rentabilitate a fost în decembrie 2024 de 6,19% pentru fondurile Pilonul II şi de 5,78% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc ridicat, respectiv 4,65% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc mediu.

„Având în vedere caracterul relativ tânăr al sistemului de pensii private din România şi faptul că se află la jumătatea unui ciclu de contribuţii, proiecţiile indică o continuare a trendului ascendent, urmând să depăşească pragul de 10% din PIB într-un orizont de timp apropiat”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, sistemul de pensii private din România beneficiază de multiple niveluri de protecţie şi de un cadru de reglementare riguros, aliniat la cele mai înalte standarde internaţionale, inclusiv cele ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

„Sistemul este atent supravegheat, asigurând transparenţă, siguranţă şi stabilitate pentru participanţi. În cea mai recentă evaluare a Grupului de lucru al OCDE pentru pensiile private (WPPP), România a fost apreciată pentru progresele înregistrate în alinierea la standardele promovate de organizaţie, ceea ce confirmă soliditatea şi maturitatea sistemului de pensii local”, precizează ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară reiterează angajamentul său de a monitoriza îndeaproape evoluţiile de pe piaţa pensiilor private, asigurând un cadru de reglementare robust, o supraveghere riguroasă şi o adaptare constantă la cele mai bune practici internaţionale pentru modernizarea şi rezilienţa sistemului.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Traian Băsescu cutremură România: Este inadmisibil, nu pot accepta că s-a întâmplat așa ceva!
Playtech.ro
Tipul de pește pe care nu ar trebui să îl consume pisicile. Veterinarii nu îl recomandă, poate fi periculos pentru sănătatea lor
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Iulia Pârlea, despre necazurile din viața sa: Dar de ce a trebuit să mă nasc într-o familie ca asta
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
România, zguduită de trei cutremure în această dimineață! Unde au fost înregistrate seismele și ce magnitudine au avut
Cancan.ro
Anunț trist făcut de meteorologii Accuweather: În București, primăvara vine abia în luna mai
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cristela Georgescu îi ia locul lui Călin Georgescu? Ce va face dacă soțul ei va fi interzis de CCR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Macron Caută Să Păstreze Legăturile cu SUA în Contextul Crizei Transatlantice
MediaFlux
CINE e în SPATELE lui CĂLIN GEORGESCU! S-a AFLAT de abia ACUM! NU e PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar