Pensii 2025, beneficii pentru mame, cu cât scade vârsta de pensionare mai ales în următorii ani. Ce se schimbă din 2030

Mamele care urmează să iasă la pensie, vor avea parte de anumite beneficii. Daniel Baciu a punctat recent faptul că vor exista schimbări în ceea ce privește și vârsta de pensionare la femei.
Filip Stan
22 apr. 2025, 16:01
Pensii 2025, beneficii pentru mame, cu cât scade vârsta de pensionare mai ales în următorii ani. Ce se schimbă din  2030

Pensii 2025. Este cunoscut deja faptul că nu există momentan egalitate în ceea ce privește vârsta de pensionare la femei (63 de ani) și bărbați (65 de ani), atunci când vine vorba despre România. Cu toate acestea, ținând cont de faptul că majorarea pensiilor de 12% a fost anulată, se pare că există șanse mari să fie și o posibilă soluție ca vârsta de pensionare să crească, ceea ce nu reprezintă vești tocmai bune.

Pensii 2025. Se dau bani în plus, anunțul făcut de președintele Casei Naționale de Pensii: „Vârsta de pensionare trebuie corelată cu speranţa de viaţă”

Pe de altă parte, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a fost cel care a oferit un răspuns în această privință. „Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare. Vârsta standard rămâne 65 de ani pentru bărbați. Femeile vor atinge această vârstă până în 2035, conform graficului eșalonat. În prezent, speranța de viață în România nu justifică o creștere a vârstei de pensionare, cum se întâmplă în alte state europene. Până în 2030, vârsta rămâne aceeași și nu avem nicio premisă pentru modificări.”

Conform noii legislații, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei începând cu anul 2030. Această măsură vine cu avantaje financiare, deoarece o perioadă mai lungă de activitate aduce un punctaj de pensie mai mare. Daniel Baciu a subliniat că, deși femeile vor munci cu doi ani mai mult decât până acum, ele vor beneficia de pensii mai mari datorită numărului mai mare de ani de contribuție.

„Noi avem în România încă o vârstă de pensionare mică faţă de țările din UE. Vârsta standard de pensionare este 65 de ani la bărbați, iar în ceea ce privește doamnele este undeva la 62 de ani şi 4 luni. Avem o creştere etapizată până în 2030 când vârsta de pensionare va fi egală cu a bărbaților. Eu aș zice să ne oprim aici.   Această perioadă de cinci ani nu se cumulează cu nicio altă reducere. În cazul în care nu are acei cinci ani în plus și are doar doi sau trei ani, atunci se pensionează anticipat, și va fi penalizată în funcție de numărul lunilor de anticipare dar și de stagiul complet de cotizare depășit. Aceasta este pensia anticipată”, a declarat Daniel Baciu, potrivit România TV.

Pensii 2025: Mamele care urmează să iasă la pensie, vor avea parte de anumite beneficii

În ceea ce privește beneficiile financiare pe care mamele le pot avea atunci când ajung la vârsta de pensionare sau aleg să se pensioneze anticipat, se pare că se ține cont chiar și de contributivitatea pe care acestea au avut-o la indemnizație, din timpul concediului maternal, cel care este împărțit între perioada de sarcină și cea de după.

Creşte vârsta de pensionare. Discuţii avansate în coaliţia de guvernare

În cazul în care se dorește o pensionare anticipată, femeile sunt cele care pot beneficia de o reducere a vârstei obișnuite și impuse de lege pentru pensionarea propriu-zisă, doar în condițiile în care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de lege, au născut și au crescut copii până la împlinirea vârstei de 16 ani sau au adoptat și crescut copiii respectivi pe o perioadă de cel puțin 13 ani de zile.

Dacă vă încadrați în aceste condiții, aflați că vârsta de pensionare se poate reduce în felul următor:

  • Pentru un copil- cu 6 luni mai devreme
    Pentru 2 copii- cu un an mai devreme
    Pentru 3 copii- cu un an si jumătate mai devreme
    Pentru 4 copii- cu 2 ani mai devreme
    Pentru 5 copii- cu 2 ani și jumătate mai devreme

Noua lege a pensiilor, pe lângă metodologia de recalculare, a adus și alte modificări, mai ales pentru anumite categorii de viitori pensionari. În cazul de față, vorbim despre mamele care au adoptat copii. Conform legii în vigoare, acestea pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Pensii 2025. Mamele care au adoptat copii pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Așa cum detaliază și avocatnet.ro, în baza noii legi intrate în vigoare, mamele care au adoptat copii pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare, fiindu-le recunoscut în mod egal actul de adopție. Acest aspect legislativ se fa lua în calcul, numai în baza unor criterii bine stabilite de către casele de pensii, după cum urmează:

  • să aibă stagiu complet de cotizare, adică să fi lucrat și cotizat la sistemul de pensii o perioadă de timp determinată de lege care, în momentul de față, este de 35 de ani.
  • o condiție referitoare la creșterea copiilor, adică să fi crescut un copil adoptat cel puțin o perioadă de 13 ani.

Legea Pensiilor le garantează pensia anticipată

Până la adoptarea acestei noi legi, doar mamele biologice beneficiau de posibilitatea de a ieși la pensie anticipat, dar tot în baza unor criterii bine stabilite de către cadrul legal. Acum, ambele categorii au garantată posibilitatea de a ieși la pensie anticipat, acest aspect fiind regăsit în legea pensiilor intrată în vigoare la 1 septembrie 2024.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH