Pensii 2025. Valoarea pensiei pentru bărbați depinde în mod esențial de stagiul complet de cotizare, dar și de suma contribuțiilor făcute de-a lungul vieții profesionale. Sistemul public de pensii se bazează pe o formulă clară, care reflectă atât veniturile pe care le-a înregistrat contribuabilul de-a lungul vieții, cât și anii lucrați legal.
Formula de bază este simplă:
Valoarea punctului de pensie este stabilită prin lege, în timp ce punctajul mediu anual variază de la o persoană la alta, în funcție de câți ani a contribuit și cât a câștigat. Acest punctaj se calculează astfel:
Punctajul anual reprezintă media lunară a salariilor în raport cu câștigul mediu brut pe economie:
Sistemul de pensii recunoaște și perioadele asimilate, fie ele studii universitare, armată, concedii pentru creșterea copilului sau concedii medicale. În aceste cazuri, se aplică punctaje speciale:
Punctaj fix lunar pentru pensia de invaliditate:
0,70 puncte – gradul I
0,55 puncte – gradul II
0,35 puncte – gradul III
În plus, se acordă și bonusuri pentru condiții de muncă speciale, astfel că persoanele care au lucrat în condiții grele, vor beneficia de mărirea punctajului lunar la pensie cu:
+25% pentru grupa II de muncă sau condiții deosebite
+50% pentru grupa I sau condiții speciale
+50% pentru alte condiții prevăzute de lege
Stagiul complet de cotizare este perioada minimă legală de activitate care dă dreptul la pensie pentru limită de vârstă. Acesta variază în funcție de anul nașterii și influențează direct calculul pensiei. Cu cât ai mai mulți ani de muncă și salarii peste medie, cu atât punctajul și, implicit, pensia vor fi mai mari.