Pensii 2025. Ce se întâmplă cu pensiile private. Toți românii sunt vizați de noile schimbări

Se anunță schimbări importante la pensiile private. Guvernul Ciulacu vrea să modifice Pilonul II și Pilonul III la solicitarea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Alina Costache
05 mart. 2025, 13:50
Pensii 2025. Ce se întâmplă cu pensiile private. Toți românii sunt vizați de noile schimbări

Pensii 2025. Guvernul Ciolacu pregătește o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legislației din domeniul pensiilor private, după ce OECD a cerut relaxarea regulilor de investire a activelor din fondurile de pensii facultative.

Pensii 2025. Anunț de ultimă oră despre pensiile private

Potrivit unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică, administratorii vor putea investi până la 10% din activele totale în fonduri de investiții, față de numai 5% în prezent. De asemenea, ASF va angaja o firmă cu expertiză în domeniu pentru a valida provizioanele tehnice raportate de administratori, adică banii puși deoparte pentru plata sumelor garantate celor care ies la pensie, scrie Hotnews.ro.

Citește și Când primesc românii pensiile în luna martie. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Ce s-ar putea schimba la Pilonul II de pensii. Principalele modificări 

Administratorii de fonduri de pensii vor putea investi activele fondurilor de pensii și în conturi și depozite în valută, nu doar în lei ca până acum.

Vor putea fi făcute investiții în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii. În prezent aceste investiții sunt permise doar în procent de până la 5% din valoarea totală a activelor.

Tinerii angajați care intră pe piața muncii pot deveni participanți la un fond de pensii din Pilonul II, prin semnarea, inclusiv prin mijloace de comunicare la distanță, unui act de aderare individual, din proprie inițiativă sau în urma repartizării sale de către instituția de evidență. În prezent, nu este permisă semnarea adeziunii prin mijloace de comunicare la distanță.

Citește și Pensionarii care au primit pensii mai mari, ca urmare a unor calcule greșite ale caselor de pensii, sunt nevoiți să restituie banii

O persoană fizică sau juridică nu va putea fi acționar direct și/sau acționar indirect semnificativ în cadrul mai multor administratori, cu excepția situației în care administratorii fac parte din același grup. În prezent legislația nu permite ca o persoană fizică sau juridică să fie acționar direct și sau acționar indirect semnificativ în cadrul mai multor administratori.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea contracta o societate cu expertiză recunoscută în domeniu pentru validarea valorii provizionului tehnic, calculată și raportată de către administratori.

Provizioanele tehnice sunt banii puși deoparte de administratorii fondurilor de pensii prin care aceștia garantează că pot plăti sumele garantate pentru cei care ies la pensie.

Ce se modifică la Pilonul III 

Principala modificare se referă la faptul că administratorii vor putea investi în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, în procent de până la 15% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative.

În prezent, aceste investiții sunt permise în procent de până la 5% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative.

8,3 milioane de români erau înscriși la sfârșitul anului 2024 în fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), iar valoarea sumelor administrate a depășit 150,8 miliarde de lei (30,3 miliarde de euro).

Potrivit estimărilor APAPR, 720.000 de români au în conturile personale din Pilonul II sume de peste 50.000 RON fiecare.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda