Pensii 2025. Ce seniori primesc 2.000 de lei în plus la pensia din aprilie. Banii se plătesc retroactiv, de la 1 septembrie 2024

Procesul de Mica Recalculare a început de la 1 septembrie de când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor. Pensionarii care știu că au avut venituri nerpamenente au făcut calcule și au ajuns la concluzia că pensia ar putea creștere pe baza acestor perioade justificate prin adeverințe.
Filip Stan
30 mart. 2025, 09:45
Pensii 2025. Ce seniori primesc 2.000 de lei în plus la pensia din aprilie. Banii se plătesc retroactiv, de la 1 septembrie 2024
Pensionarii care primesc 500 de lei în plus după mica recalculare. În ce domenii au lucrat

PENSII 2025. Fiecare pensie va fi recalculată, iar Ministerul Muncii anunță care sunt românii care vor lua cu 2.000 de lei mai mult începând cu aprilie 2025, dacă au depus documente care să ateste venituri extra-salariale.

Pensiile mărite la Mica Recalculare vor ajunge la seniori în luna aprilie, susține Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii. Pensionarii se pot aștepta la o creștere a veniturilor de cel mult 250 de lei. Seniorii care au avut salarii mai mari sau munci în acord se pot aștepta la o creștere mai mare a veniturilor lunare.

Oficialii susțin că pensiile de la Mica Recalculare nu se vor majora pe baza unui procent, ci pe baza adeverințelor cu venituri nepermanente depuse la dosar de către pensionari. Din acest motiv vor exista seniori care nu vor primi bani în plus la această recalculare. Mai exact, acei pensionari care au avut salarii mici.

Pensii 2025. DOCUMENTUL care trebuie depus de zeci de mii de români până pe 31 martie pentru a nu pierde pensia

Totodată, Marius Budăi, fostul ministru al Muncii susține că majorările se vor plăti din urmă, începând cu 1 septembrie 2024 – data intrării în vigoare a legii. Ce înseamnă asta?. Un senior va primi o creștere de pensie (medie) de 250 de lei la Mica Recalculare, iar în aprilie va primi bani retroactiv, cei 250 de lei și pentru lunile septembrie 2024 – aprilie 2025: 8 luni x 250 = 2.000 de lei.

„De precizat că acolo unde se vorbește de aceste sume, banii vor fi retroactiv începând cu 1 septembrie 2024 , de la data intrării în vigoare a legii, deci se vor primi retroactiv. Daca se duc documentele în acest interval de 8 luni, înseamnă că au drepturile începând cu 1 septembrie 2024, banii se vor primi retroactiv”, a spus Marius Budăi la România TV.

Pensii 2025. Veste bună pentru 4,9 milioane de seniori, anunţul oficial făcut vineri despre majorarea de 22,1%. DOCUMENT

Mica Recalculare se face pe baza adeverințelor cu venituri nepermanente (sporuri, ore de noapte, al 13-lea salariu, prime sau alte venituri brute ori nete plătite din fondul de salarii) pe care le pot depune – până la 1 martie – doar pensionarii care au muncit înainte de anul 2001, iar recalcularea va fi realizată la casele de pensii în luna aprilie 2025.

Pentru ca aceste sume să fie luate în considerare, adeverințele trebuie să îndeplinească anumite condiții de valabilitate și legalitate, iar verificarea acestora se va face individual pentru fiecare dosar în parte. Pensiile vor crește în medie cu 5-7% (între 100 și 700 de lei lunar), în funcție de veniturile aduse ca dovadă prin adeverințe.

„E exclus să fie întârzieri, s-a vazut foarte clar la legea bugetului de stat si la legea bugetului asigurarilor sociale la momentul aprobarii in Parlamentul Romaniei, s-a vazut că sumele sunt cuprinse în cele 2 bugete, tehnic acum, chiar daca s-ar inchide recalcularea la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie, plata se va face tot in luna aprilie, pentru ca pensia nu se plateste ca salariu luna urmatoare pentru luna in curs, pensia se plateste luna pe luna”, a precizat fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, în exclusivitate la România TV.

Pensii 2025. Marius Budăi: Banii se plătesc retroactiv, de la 1 septembrie 2024

„Ca sa poti realiza acest lucru, sa tiparesti cupoanele, sa termini calculele, sa trimiti catre Posta Romana, sa faci prima transa , in 26 – 27 pentru luna urmatoare,  trebuie sa inchizi operatiunile de plata in judete pana in data de 6 – 10, apoi in 13 sa se inchida la nivel de Casa Nationala, deci exclus sa nu fie bani in buget, acum ca acum mai sunt de reglat cu softul pe ultimul modul de plata din cate inteleg de la colegii de la casele de pensii,  se fac acum probe la acel modul, si ar fi pe final ,  tehnic astea sunt etapele”, a mai spus Marius Budăi la România TV.

Scandal la Compania de Apă Brașov. Directorul primește un salariu de 42.000 de lei pe lună și 450.000 de euro dacă ar fi demis

„Pentru aceste sporuri cu caracter neparament, o parte din cetateni au beneficiat de acest lucru pana la intrarea legii in vigoare, deoarece au fost unele procese colective, mai multi oameni au dat in judecata si au castigat procesele si au primit acesti bani, de precizat ca acolo unde se vorbeste de aceste sume, banii vor fi retroactiv incepand cu 1 septembrie 2024 , de la data intrarii in vigoare a legii, deci se vor primi retroactiv. Daca se duc documentele in acest interval de 6 luni,  inseamna ca au drepturile incepand cu 1 septembrie 2024, banii se vor primi retroactiv”, a conchis Marius Budăi.

PENSII 2025. Chiar șeful Casei Naționale de Pensii a declarat că spun persoane a căror dosare au fost finalizate și că procesul de Mica Recalculare le aduce între 100-250 lei în plus la pensie.

Contează foarte mult domeniul în care au lucrat și cât de mulți ani s-au adunat pentru lucrul în weekend sau peste program. Acești bani vor veni în completarea dosarului de pensie, fiind și ultimul proces de creștere a veniturilor.

Conform datelor oficiale, 1.000.000 de pensionari ar putea primi mai mulți bani la pensie prin acest proces. „Este vorba, din simulările pe care le-am avut, de 150 – 200 chiar şi 250 lei. Dacă a avut un nivel de salarizare mare şi dacă planul a fost depăşit substanţial faţă de salariul de încadrare cu care e înscris în carnetul de muncă, pentru acordul global media este în general peste 100 lei în plus la pensie”, a declarat Daniel Baciu, președinte Casa Națională de Pensii Publice, într-o altă intervenţie, la România TV.

Marcel Ciolacu anunţă impozitarea pensiilor mari: „Nu cred că e o nenorocire de la 10% la 16%”

 

Cel mai dificil este pentru personalul de la casele de pensii teritoriale deoarece trebuie să mai ia încă odată dosarul de pensie al fiecărui solicitant și să aplice formula de calcul cu punctajul care reiese din aceste venituri nerpermanente.

Există și situații în care pensia poate scădea motiv pentru care pensionarii trebuie să fie foarte atenți atunci când completează dosarul de pensie cu aceste documente deoarece odată făcut calculul așa va rămâne.

„Sume mici vor primi şi cei care au avut de-a lungul timpului venituri nepermanente: sporuri, ore suplimentare, prime, premii și al 13-lea salariu. „Pe vechea legislaţie nu erau luate în calcul.

Aceste sporuri nu influenţează semnificativ cuantumul pensiei. Estimăm ca în luna martie să emitem primele decizii de recalculare”, adaugă Daniel Baciu, președinte Casa Națională de Pensii Publice, conform Observator.

Cum crește pensia la Mica Recalculare?

Pensionarii au timp până la 1 martie 2025 ca să aducă aceste adeverințe cu sporurile, primele, orele suplimentare, forme de retribuire în acord, bani dați pe diverse premieri, bani pentru orele de noapte.

Pensionarii pot obține aceste adeverințe de la locul de muncă sau pot angaja firme să îi ajute contracost. Problema este că sumele date acestor firme pot fi mai mari decât valoarea pensiei recalculate.

Pensii 2025. Ce venituri nepermanente se iau în calcul la Mica recalculare?

  • ore suplimentare;
  • sporuri specifice
  • indemnizațiile de muncă nenormată;
  • alte sporuri nepermanente pentru care s-a datorat CAS.
  • plata în acord, cu bucata sau în regie
  • diverse premiile în bani la anumite perioade de timp și cele acordate pentru realizări deosebite.

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Clădirea fascinantă din București, ajunsă o ruină, se vinde. Ce se va alege de Castelul de pe Chei
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. George Simion a făcut dezvăluirea: Mi-a cerut să intervin
Playtech.ro
Când intră pe card pensia dublă? Românii o primesc de două ori pe an
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Cum au reușit masonii să rămână în grațiile Kremlinului. Nu au nimic de câștigat dacă agită barca
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Vânt puternic și furtuni în toată țara. Ce ne așteaptă în București
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă
Cancan.ro
Cât costă să rezervi o noapte de cazare în hotelul Simonei Halep din Mamaia, pentru iulie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a spus ADIO Pământului Strămoșesc. S-a terminat, a renunțat definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Taxa ascunsă pe care o suportam toți. Tarifele vor exploda
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român