Pensii 2025. În acest an, pensiile din luna ianuarie au fost plătite cu o zi întârziere față de termenul obișnuit. Motivul? Plata se efectuează în a doua zi bancară lucrătoare a lunii, iar 1 ianuarie este zi liberă legală, anunţă stiridiaspora.ro
Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Pensii (INPS): „Pensiile se plătesc în prima zi bancabilă a lunii, cu excepția lunii ianuarie, când există un singur ordin de plată care include toate prestațiile pensionistice și de asistență ale titularului.”Plata în numerar este posibilă doar pentru sume totale de până la 1.000 de euro net. Pentru sumele mai mari, beneficiarul trebuie să furnizeze un cont bancar pentru transferul plății.
Pensiile din ianuarie 2025 vor beneficia de o ușoară creștere datorită ajustării la rata inflației, dar persoanele care se pensionează în acest an vor avea parte de o reducere a valorii pensiei.
Indexarea pensiilor pentru 2025 aduce o majorare de 0,8%, dar aceasta se aplică integral doar pentru pensiile care nu depășesc de patru ori pensia minimă. De exemplu, pensiile minime vor crește ușor, de la 614,77 euro la 616,67 euro.
În 2025, mecanismul de reevaluare a pensiilor va utiliza sistemul de trei intervale implementat în timpul guvernării Draghi. Sistemul cu șase intervale, introdus anterior de guvernul Meloni, este subiectul mai multor contestații în instanță. Curtea Constituțională urmează să analizeze cazul pe 29 ianuarie.
Astfel, pensiile în Italia se vor indexa în funcție de cuantum și de cele trei categorii introduse de Mario Draghi:
Categoria numărul 1: sumele de până la de patru ori pensia minimă;
Categoria numărul 2: sumele situate între de patru și cinci ori pensia minimă;
Categoria numărul 3: sumele care depășesc de cinci ori pensia minimă.
Persoanele care se vor pensiona în 2025 vor primi pensii mai mici comparativ cu cei care s-au pensionat în 2024. Această scădere este cauzată de recalcularea coeficienților de transformare a contribuțiilor acumulate de-a lungul vieții profesionale.
Coeficientul aplicabil în 2025 este de 5,608%, față de 5,723% în 2024 și 6,136% în 2009. Acest indicator influențează suma finală calculată pe baza contribuțiilor depuse.
Sunt milioane de români care muncesc în Italia. Datele oficiale arată că acolo trăiesc peste 2 milioane de români. Unii au deja vârsta de pensionare.
Pentru pensionarii din Italia vin vești bune de la autorități. Guvernul a hotărât să le acorde a13-a pensie.
Ajustarea din decembrie va fi deosebit de importantă deoarece se va baza pe rata de reevaluare definitivă a Institutului Național de Statistică (Istat) pentru anul 2022, care este de 8,1%, în comparație cu rata provizorie de 7,3% folosită de Institutul Național de Asigurări Sociale (INPS) pentru ajustarea pensiilor la începutul anului 2023.
Această diferență de 0,80% va duce la majorarea pensiilor în mod semnificativ pentru majoritatea pensionarilor.
Simulările arată că doar pensiile care nu depășesc de 4 ori indemnizația minimă (aproximativ 2.100 de euro) pot beneficia de o ajustare de 100% a ratei.
Peste acest prag, procentele de ajustare sunt tot mai mici, variind de la 85% la 32%, în funcție de nivelul pensiei.
Pentru pensionarea la limită de vârstă în 2025, cerințele sunt:
Vârsta minimă de 67 de ani și cel puțin 20 de ani de contribuții.
Pentru pensionarea anticipată, sunt necesari:
42 de ani și 10 luni de contribuții pentru bărbați; 41 de ani și 10 luni pentru femei.
Se aplică o perioadă de așteptare de trei luni pentru pensionarea anticipată, astfel că prima rată a pensiei se va plăti după acest interval.
Prin aceste modificări, ianuarie 2025 aduce atât creșteri, cât și ajustări importante pentru pensionari, în funcție de momentul retragerii din activitate.
Pensii 2025. Certificatul de viață, document care atestă că beneficiarul unei pensii stabilit în străinătate este în viață, va trebui trimis de două ori pe an, și anume semestrial, în martie și septembrie, către casele teritoriale de pensii, potrivit noii legi a pensiilor, ce se aplică din toamnă. Pentru că termenul de aplicare a noii reglementări se apropie, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit, printr-un ordin apărut marți, modelul certificatului de viață. În prezent, certificatul de viață trebuie transmis autorităților doar o dată pe an.
O nouă lege, respectiv Legea 360/2023, reglementează, din acest an, pensiile publice din țara noastră. O parte dintre prevederile noii legi se aplică de la începutul anului, dar cele mai multe se aplică de la 1 septembrie 2024.
Printre altele, noua lege stabilește și regulile ce se aplică în cazul transferului în străinătate a pensiilor obținute în România, când pensionarul locuiește într-o altă țară.
Astfel, potrivit Legii 360/2023, “pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață”.
După cum și numele o indică, certificatul de viață este documentul care confirmă faptul că beneficiarul de pensie este în viață și va trebui transmis autorităților române până cel târziu în data de 31 martie, respectiv până data de 30 septembrie a fiecărui an.
CNPP a stabilit marți, prin Ordinul 874/2024, care, similar noii legi a pensiilor, se va aplica de la 1 septembrie, modelul certificatului de viață, care poate fi descărcat de la finalul articolului.
Documentul trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt. Aceste autorități pot fi instituţii de asigurări sociale/ pensii, autorităţi administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu sau de reşedinţă. Conform legii, certificatul de viață trebuie transmis de pensionarul nerezident din proprie inițiativă.
În cazul în care pensionarii din străinătate nu vor respecta cele două termene pentru transmiterea certificatului de viață (31 martie/ 30 septembrie), plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare. Pe de altă parte, reluarea plății pensiei se va face de la data suspendării, dacă beneficiarul nerezident prezintă/ comunică certificatul de viață după expirarea termenelor amintite.
Conform CNPP, acum, “dacă se solicită transferul drepturilor de pensie în străinătate, persoana în cauză este obligată să transmită anual formularul «Certificat de viață»”. Mai exact, acest document trebuie trimis până în ultima zi a fiecărui an.