Pensii 2025. Cine sunt românii care vor beneficia de TRIPLĂ mărire a pensiilor în această iarnă. Cum avantajează „mica recalculare”

S-a terminat prima etapă de reclaculare a pensiilor, dar schimbările continuă. Se estimează că aproximativ trei milioane de pensionari vor rămâne cu mai mulți bani după majorarea pragului de impozitare a pensiilor de la 1 octombrie. Modificări mai vin în ianuarie şi martie 2025.
Filip Stan
22 sept. 2024, 23:32
Pensii 2025. Cine sunt românii care vor beneficia de TRIPLĂ mărire a pensiilor în această iarnă. Cum avantajează „mica recalculare”
Ce se întâmplă cu deciziile de recalculare care nu au fost emise. Şefa Casei de Pensii anunţă cum vor fi virate sumele restante

Pensii 2025. S-au schimbat taloanele de pensie în septembrie, dar vom avea modificări şi în octombrie, când va creşte pragul, de impozitare, şi în ianuarie 2025, când TOATE pensiile se indexează cu rata inflaţiei, iar în martie se preconizează că se termină „mica recalculare”, când pensionarii care au reuşit să dovedească faptul că au avut şi venituir exgtrasalariale.

Din aproximativ 4,6 milioane de pensionari din România, mai bine de jumătate au pensii sub 3000 de lei, iar de la 1 octombrie nu vor mai plăti impozitul de 10%.

Pensionarii care au beneficiat de creșteri aduse de recalculare și au trecut de pragul de 2000 de lei, în luna septembrie 2024, au plătit impozitul.

De la 1 octombrie, plafonul de venit neimpozabil din pensii va fi majorat de la 2.000 lei, cât este în prezent, la 3.000 lei. Astfel, pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 lei nu vor mai fi taxate, ca în prezent, cu impozitul pe venit de 10%. Noua regulă se va aplica începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024, asta, deși, în luna septembrie, pensionarii au plătit acel impozit.

Se estimează că aproximativ trei milioane de pensionari vor rămâne cu mai mulți bani după majorarea pragului de impozitare a pensiilor de la 1 octombrie.

Sumele nu vor fi foarte mari. De exemplu, cel mai mult poate să primească un pensionar care i-a crescut pensia de la 2.000 la 3.000 de lei. Adică 100 de lei creștere.

Pensii 2025. Cum se va face indexarea din ianuarie, nu s eia în calcul doar rata inflaţiei

Creșteri mai mari speră pensionarii să primească la indexarea cu rata inflației de la 1 ianuarie 2025. ”Adevărul este unul singur, iar pensionarii din România merită să ştie adevărul. Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că astăzi nivelul lor este peste contribuţiile plătite comparativ cu ceilalţi pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a transmis ministrul Muncii.

Mai multe detalii

Pensii 2025. Toate pensiile se indexează de la 1 ianuarie. Ce se mai pune pe talon de anul viitor

Pensii 2024. Această indexare va afecta toate categoriile de pensionari, inclusiv cei care au beneficiat de recalculări recente. Totuși, în 2025 nu vor exista alte creșteri ale pensiilor, deoarece recalculările și alte ajustări s-au făcut deja în cursul anului 2024.

Această ajustare face parte din mecanismul legal de protecție a puterii de cumpărare a pensionarilor și se aplică anual la începutul fiecărui an. În plus față de rata inflației, se va lua în calcul și 50% din creșterea economică, ceea ce ar putea aduce o majorare suplimentară pentru pensionari.

În această iarnă, mai mulți pensionari din România vor beneficia de două majorări de pensii. Prima dintre acestea este o creștere generală, aplicată tuturor pensionarilor, conform indexării pensiilor stabilite de guvern. Aceasta vine în contextul ajustării punctului de pensie, care influențează toate pensiile din sistemul public.

A doua majorare vizează pensionarii care se încadrează în ceea ce este denumit „mica recalculare”. Această recalculare afectează pensionarii care au avut sporuri sau alte venituri suplimentare pentru care s-au plătit contribuții la asigurările sociale în perioada activității lor profesionale.

Indexarea cu rata inflației se va face cu valoarea indicelui pe anul fiscal anterior la care se adaugă jumătate din creșterea salariului mediu pe economie.

Potrivit INS, inflația pe 2023 a fost de 10,4 la sută, la care se va adăuga 50 la sută din creșterea salariului mediu brut. Autoritățile spun că potrivit noii legi, indexarea se va face la valoarea punctului de referință al cărui valoare actuală este de 81 de lei.

Aproximativ 200 de mii de români vor rămâne cu pensia înghețată la 1 ianuarie 2025, după ce, în urma recalculării care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024, le-a rezultat un cuantum mai mic al pensiei după noua formulă. Aceștia au pensii diferite față de pensia socială minimă garantată, pentru că aceasta va crește de la 1 ianuarie.

PENSII 2024. Cine poate cumula pensia cu alte venituri, potrivit prevederilor din noua lege

Iar până la finalul lunii februarie trebuie să fie gata și mica recalculare. Până un milion de pensionari vor beneficia de acest proces. Este vorba despre cei care au lucrat înainte de anul 2001 și au avut venituri nepermanente pentru care s-au plătit contribuții. Acestea sunt prime, sporuri, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare sau acordul global. Pensionarii care nu au deja adeverințele la dosare, trebuie să le depună la casele teritoriale de pensii. Autoritățile au declarat că mulți le au deja la dosare. Termenul pentru mica recalculare este de șase luni de la intrarea legii în vigoare, adică de la 1 septembrie.

O problemă cu care s-au confruntat acești pensionari este legată de prețurile adeverințelor, în cazul celor care nu le au deja la dosare.

Peste un milion de pensionari nu vor putea obţine adeverinţele de vechime, pentru că sunt prea scumpe, a atras atenţia Blocul Naţional Sindical, organizaţie care a solicitat Arhivelor Naţionale consultări urgente pentru stabilirea unor tarife accesibile pensionarilor.

Pensii 2025. Câţi bani în plus aduce „mica recalculare”, ce adeverinţe trebuie duse urgent la Casele de Pensii

„BNS consideră că este inacceptabil ca pensionarii din România, care deja se confruntă cu dificultăţi economice, să fie împiedicaţi să îşi valorifice drepturile legale din cauza unor tarife uriaşe pentru eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor! De exemplu, tariful pentru obţinerea unei adeverinţe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăşi 2.800 lei, fără TVA (tarif administrativ fix = 101 lei, tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani=2.025 lei, tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA). Cei mai afectaţi vor fi însă, pensionarii care câştigă doar pensia minimă socială de 1.283 lei”, au transmis aceștia.

Un proiect de lege care prevede ca persoanele ieșite din activitate cu pensii de până la 3.000 lei să beneficieze de gratuitate la emiterea adeverinţelor pentru recalcularea pensiilor a fost depus recent în Parlament.

Potrivit proiectului, „pensionarii ale căror pensii au cuantumul de până la 3.000 lei pot solicita adeverinţele care dovedesc veniturile lunare brute de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice, contravaloarea obţinerii acestor documente fiind decontată integral de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţia judeţeană din judeţul în care îşi are domiciliul solicitantul”.

Pensii 2024. Veste bună pentru pensionarii cu venituri de cel mult 2.999 de lei. Va fi GRATUIT!

„Pensionarii ale căror pensii au cuantumul cuprins între 3.001 lei şi 6.000 lei pot solicita adeverinţele care dovedesc veniturile lunare brute de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice. Contravaloarea obţinerii acestor documente fiind decontată 50% de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţia judeţeană din judeţul în care îşi are domiciliul solicitantul”, mai prevede proiectul de lege.

În acest moment, în România există 4,6 milioane de pensionari, dintre care 3,8 milioane beneficiază de venituri mai mari în urma recalculării pe baza noii formule. Pentru aproape 84.000 de români pensiile au rămas la fel.

Aproximativ 700.000 de pensionari, deși în baza recalculării a reieșit o pensie mai mică, vor încasa în continuare aceeași sume ca și până acum, pe baza principiului cuantumului cel mai favorabil prevăzut de lege.

Pensia medie în plată va crește, de la 1 septembrie, la 2.700 de lei, de la 2.290 de lei cât este în prezent. Asta înseamnă că veniturile pensionarilor din România au crescut, în medie, cu 100 de euro.

Recent, Șeful Casei de Pensii a anunțat noi majorări de pensii în România. Daniel Baciu a spus că o altă majorare urmează din ianuarie, atunci când pensiile cresc după o altă formulă.

„Toate majorările de pensii se vor face din 1 ianuarie pe baza unor indicatori clari, cu rata inflației, la care se adaugă și 50% din salariul mediu. Cea mai mare problemă pe care noi o aveam în sistemul public, că erau pensii în plată când legea prevedea stagii de cotizare diferite.

La contributivitate egală vrem să avem pensii egale în plată. (…) Este cea mai amplă reformă pe care statul român a făcut-o în ultimii 50 de ani. Lucrăm de trei ani de zile pentru recalculare. Am fost capacitați la maxim”, a spus Baciu.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii