Pensii 2025. Ca urmare a aplicării noii lege a pensiilor din luna septembrie, niciun român nu a pierdut nicun leu. Toate pensiile au fost mentinute în plată, chiar dacă formula de calcul dădea cu minus, a precizat recent Simona Bucura Oprescu.
„Este foarte important ca romanii sa stie ca inclusiv celor din grupele de munca, fie ca vorbim de gr I, gr II, au fost mentinute, conservate, inclusiv dansii pot verifica in decizia de pensionare si in buletinul de calcul ca la lit g art 1, au totalul punctelor. Pot verifica faptul ca acest punctaj a fost reluat in decizia de recalculare. Prin urmare ceea ce dansii au obtinut in legile anterioare, atat contributiv. Toate aceste drepturile le-au fost mentinute. Dansii au beneficiat de un stagiu de cotizare mai mic. o categorie prof deplin justificata, care merita cu adevarat. Sa stiti ca negocierea pe grupele pe munca a fost extrem de dura si a plecat de la solicitarea de a elimina aceste gr de munca.
La mineri, pe legea 263 pe 2010, aveam urmatoarele: stagiu de cotizare 20 de ani, varsta 45 de ani, 6 luni pe an scot pe grupa si o majorare de 50% a punctajului. La mineri, pe legea 360 pe 2023, 6 luni pe an spor pe grupa si majorare cu un punct pe an a puctajului. Inclsiv in cazul minerilor, pentru dansii prevederile care tin cont ca sunt conditii grele de munca. In acelasi timp, este foarte important ca romanii sa stie a 66% dintre cei care au lucrat in conditii speciale si deosebite au avut cresteri ale pensiilor, este important ca romanii sa stie ca cei care raman cu aceeasi valoare a pensiei au beneficiat pe vechile legi de conditii mai favorabile fata de alti pensionari care au lucrat la fel”, a declarat ministrul Muncii recent în exclusivitate la România TV.
Pensionarii care au muncit în condiții grele dar și la grupele de muncă I și II s-au trezit cu o pensie mai mică în urma recalculării din această vară deoarece legea noua le oferă beneficii doar persoanelor care au avut mulți ani munciți.
În cazul lor, din păcate, principiul contributivității nu poate fi aplicat corect deoarece foștii angajați din mine sau fabrici au lucrat în condiții grele care le-a permis pensionarea mult mai devreme față de alte categorii de pensionari.
Unii dintre cei care au muncit puțini ani – sub 25 de ani sau chiar un pic peste – au ieșit la recalculare cu o pensie mai mică.
Pentru a rezolva aceste inechități, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat faptul că aceste categorii de pensionari vor rămâne cu pensia în plată cu valoarea cea mai mare.
„Cuantumul pensiei stabilit potrivit principiului contributivității se constitue într-un drept câștigat, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar”, se arată în lege.
Chiar dacă sunt și persoane nemulțumite de faptul că recalcularea le-a adus mai puțini bani fie și pe hârtie, românii trebuie să știe că legea din România poate fi schimbată oricând.
„Aceasta nu înseamnă că legea nu poate în viitor să reașeze sistemul de calcul al pensiilor, bazându-se, însă tot pe principiul contributivității pentru că altfel s-ar ajunge la negarea evoluției în reglementarea juridică a acestui domeniu.
De aceea, dacă prin reașezarea sistemului de calcul al pensiie în sensul arătat mai sus rezultă un cuantum mai mic al acesteia, statul este obligat să mențină în plată cuantumul pensiie stabilit potrivit reglementărilor anterior în vigoare dacă acesta este mai avantajos”, se arată într-un răspuns oficial al Avocatului Poporului.
Aceeași regulă se aplică și în cazul pensionarilor care au fost încadrate în grupele I și a II-a de muncă.
„În cazul realizării politicii în domeniul pensiilor, inclusiv a categoriei agricultorilor și a persoanlor care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, legiuitorul are deplina autoritate să stabilească periodic noi modalități și condiții de acordare și de calculare a pensiilor, cu respectarea drepturilor legale”, se arată în lege.
În acest context, al legiilor pensiilor care poate fi schimbată, de curând a fost depus un proiect legislativ pentru care persoanele care au lucrat în grupa I-a, II-a de muncă să primească punctaje mai mari față de ceilalți pensionari. De asemenea, este vizată creșterea celor care au muncit în condiții speciale.
Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite sau condiții speciale, beneficiază de un număr suplimentar de puncte, după cum urmează.
Din păcate, aceste prevederi se aplică doar celor care s-au pensionat pe legea nouă, după 1 septembrie 2024.
„a) 25% puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a
II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
b) 50% puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii.”
Punctajele lunare si anuale aferente perioadelor de activitate pentru persoanele încadrate în grupa I – condiții speciale conform legii, inclusiv cele stabilite prin deciziile de pensionare emise anterior intrării în vigoare a prezentei legi, se majorează după cum urmează:
a) cu 95% pentru perioadele în care au desfășurat activități de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiații.
b) cu 75% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în următoarele locuri de muncă:
– unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
– aviația civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1 din Legea 360/2023.
-activitățile și unitățile prevăzute în anexele nr. 2 și 3 din Legea 360/2023.
-activitatea artistică desfășurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 4 din Legea 360/2023.
c) cu 40% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în următoarele locuri de muncă:
– activitățile din industria de armament referitoare la: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unitățile de producție a explozivilor, precum și fabricarea nitrocelulozelor și a celuloidului în aceleași unități de producție a explozivilor; fabricarea munițiilor și a elementelor de muniții (locurile de muncă în care se execută operații cu exploziv de inițiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum și locurile de muncă în care se execută operații cu explozivi aromatici, la care angajații vin în contact direct cu aceștia); operații de distrugere a munițiilor încărcate și a elementelor de muniții încărcate, a pulberilor, a explozivilor și a produselor pirotehnice; delaborarea munițiilor și a elementelor pirotehnice încărcate cu substanțe explozive sau incendiare;
Citește și: Totul despre ”mica recalculare” a pensiilor. Ce venituri sunt luate în considerare
– sectorul construcții nave, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice: control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/ demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj;
activitățile din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui;
– sectorul construcții mașini, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice referitoare la: turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile, în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste două tone forță, în secțiile de forjă; turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel, în turnătoriile de cuzineți; activitatea desfășurată de către ingineri, subingineri și tehnicieni în secțiile de producție respective;
– activitățile care vizează siguranța circulației feroviare.
Această inițiativă trebuie să treacă de Camera Deputaților.
Potrivit prevederilor legale în vigoare începând cu dată de 17 noiembrie 2019, perioada lucrată în grupa a II- a de muncă până la dată de 1 aprilie 2001, respectiv cea lucrată în condiții deosebite de muncă după această dată, conferă următoarele drepturi:
A început ”mica recalculare” a pensiilor și în Bistrița-Năsăud. Circa 3.700 de pensionari au depus deja adeverințe
Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a început cea de-a doua etapă de recalculare a pensiilor, așa numita ”mica recalculare” a pensiilor. Această etapă se adresează persoanelor care au beneficiat, anterior datei de 1 aprilie 2001, de venituri și sporuri nepermanente și care trebuie să depună la Casa de Pensii adeverințele din care să reiasă aceste venituri care, până în prezent, nu erau luate în calcul. Până acum, circa 3.700 de pensionari au depus deja astfel de adeverințe și așteaptă să le fie recalculate pensiile.
Purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, Mirela Curac, a susținut recent o conferință de presă în care a oferit o serie de detalii cu privire la această etapă.
Astfel, potrivit reprezentantei Casei Județene de Pensii, Legea nr. 360/2023 prevede că, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare, pensiile stabilite conform legislației anterioare și care au fost recalculate prin noua formulă prevăzută de noua lege vor fi recalculate din oficiu, prin valorificarea din adeverințele prezentate de beneficiari a veniturilor și sporurilor nepermanente sau a veniturilor lunare brute, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, care nu au fost valorificate la stabilirea inițială a pensiilor asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.
Sunt avute în vedere:
Mirela Curac afirmă că, potrivit Legii nr. 360/2023, drepturile recalculate în urma depunerii unor astfel de adeverințe anterior intrării în vigoare a noii legi a pensiilor se acordă începând cu data de 1 septembrie 2024. Conform prevederilor aceleiași legi, cererile de valorificare a sporurilor/veniturilor nepermanente, venituri lunare brute depuse după intrarea în vigoare a legii, respectiv 1 septembrie 2024, vor fi însoțite de adeverințe eliberate conform Anexei 6 la lege, iar drepturile de pensie vor fi recalculate și acordate începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.
”Așadar, nu este necesară depunerea adeverințelor la dosarul de pensie dacă sumele realizate de către pensionarii din sistemul public de pensii sunt înregistrate în stagiul de cotizare după 01.04.2001. De asemenea, nici adeverințele privind veniturile suplimentare care au fost valorificate în temeiul hotărârilor judecătorești definitive nu mai pot fi redepuse la dosarul de pensie, în vederea recalculării pensiei în temeiul Legii nr. 360/2023”, a explicat Mirela Curac.
Sursa citată a oferit o serie de exemple de sporuri fără caracter permanent: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale, premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite, recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate, al treisprezecelea salariu, formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru, sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor, indemnizaţiile de muncă nenormată, alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuţia de asigurări sociale.
Sporuri cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale, deja valorificate în calculul pensiilor: sporul de vechime în muncă, sporul pentru lucru în subteran, precum şi pentru lucru pe platformele marine de foraj şi extracţie, indemnizaţia de zbor, sporul pentru condiţii grele de muncă; sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal, sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare, alte sporuri cu caracter permanent prevăzute de legislaţia specifică fiecărui domeniu de activitate sau prevăzute în contractele colective şi individuale de muncă.
”Ca o concluzie, personalul salariat a beneficiat suplimentar salariului de încadrare specificat în carnetul de muncă și de sporuri, care pot fi clasificate în două categorii: cu caracter permanent și fără caracter permanent. Prima categorie a fost deja valorificată în stabilirea drepturilor de pensie dacă au fost dovedite de către pensionari, acestea făcând parte din baza de calcul a pensiilor anterior datei de 1 aprilie 2001. Cea de-a doua categorie, a sporurilor fără caracter permanent, a fost introdusă ca element de noutate în actuala lege a pensiilor și aceste sporuri vor fi valorificate cu condiția ca ele să fie dovedite cu modelul tip începând cu luna iunie 2021, preluate și de actuala legislație în Anexa nr. 6, și să fi fost încasate anterior datei de 1 aprilie 2001. Cel mai uzual exemplu de spor cu caracter permanent e cel de vechime, iar la categoria spor nepermanent s-ar încadra al 13-lea salariu, premii, prime, muncă în acord”, a mai adăugat Mirela Curac.
Sursa citată a menționat că până în prezent circa 3.700 de pensionari au depus deja adeverințe la Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud pentru ”mica recalculare”, iar numărul acestora este așteptat să crească în perioada următoare.