Pensii 2025, lovitură pentru cei nedreptăţiţi de calcule. Banii obţinuţi la majorare, eşalonați pe 10 ani

Guvernul vrea ca banii de pensie care au fost câștigați în instanță să fie eșalonați pe nu mai puțin de 10 ani, aşa cum s-a întâmplat şi cu drepturile profesorilor.
Filip Stan
09 nov. 2024, 15:07
Pensii 2025, lovitură pentru cei nedreptăţiţi de calcule. Banii obţinuţi la majorare, eşalonați pe 10 ani

Pensii 2025. Au trecut două  luni de când fiecare pensie a fost recalculată. Măcar 2.000.000 de pensionari trebuie să se declare mulțumiți cu o creștere de minim 500 de lei și maxim 4.000 lei pe lună.

În schimb, există numeroși pensionari care susțin că legea de recalculare a pensiilor îi dezavantajează. Formula de calcul a legii pensiilor o aveți mai jos și ea s-a aplicat din septembrie 2024.

EXCLUSIV – Pensiile vor crește din nou în 2025. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat detalii despre majorările de anul viitor pentru pensionari. Se anunță venituri mai mari și pentru salariați și alocații mărite

Formula de recalculare a pensiei:

Punctele X 81 de lei (valoarea punctului de referință)

Puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Perioade asimilate sunt perioadele în care pensionarula  fost șomer, în concediu maternal, la facultate ori în armată.

Punctele de stabilitate la pensie recalculată:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 ani în muncă,

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35,

1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.

Pensii 2025. Pensionarii dezavantajați sunt cei care au muncit în condiții grele sau la grupe de muncă. Ei au muncit mai puțini ani și, astfel, au primit creștere zero sau deloc la recalculare.

„Pensionarii au plătit suplimentar pentru grupele de muncă și au contribuit cu mai mulți bani în acele perioade. De acest lucru nu s-a ținut cont la recalculare”, spune un expert.

În acest context, pensionarii s-au adresat instaței și au câștigat. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că asimilarea perioadei în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%.

Speța pe larg este mai jos:

În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d)”, a decis Înalta Curtea.

Citește și: Pensii 2024. Pe ce dată veți primi pensia în luna noiembrie 2024. Pot exista mici întârzieri

Cum a tratat guvernul creșterea de pensie
Guvernul a răspuns la această decizie printr-un artificiu. Guvernul vrea ca banii de pensie care au fost câștigați în instanță să fie eșalonați pe nu mai puțin de 10 ani.

Guvernul NU vrea să schimbe legea pensiilor așa cum a scris instanța. Guvernul nu are bani ca să accepte majorarea punctajelor lunare cu 50% pentru pensionarii cu grupe de muncă și condiții speciale.

Ce bani câștigi la pensie dacă ai lucrat mulți ani?
A muncit 35 de ani – 5X 0,5 + 5 X 0,75 lei = 6,25 puncte X 81 lei = 506 lei

A muncit 40 de ani – 5 X 0,5 + 5X0,75 + 5 X 1 = 11,25 puncte X 81 lei =911 lei

 

 

Cum se calculează pensia în România în 2024. Exemplul dat de Ministerul Muncii

Cum se calculează pensia în România în 2024? A intrat în vigoare noua lege a pensiilor, dar cu toate astea, poate sunt persoane care încă nu știu ce venit vor încasa mai departe.

Ministerul Muncii a prezentat un exemplu de calcul pentru a arăta care va fi pensia odată cu intrarea în vigoare a noii legi. Totodată, sursa citată arată cum se calculează pensia în România, dar și care sunt cel mai importante detalii.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar la câștigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului din anul respectiv. Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.

Iată exemplul dat de Ministerul Muncii la calculul pentru pensie:

„Un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net) îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale.
Punctajele lunare se adună, iar suma se împarte la 12 luni și rezultă punctajul anual.
Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024.
Exemplu: Ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat? Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.
La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei.
Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023”, potrivit postării pe Facebook a Ministerului Muncii.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)