Pensii 2025, lovitură pentru cei nedreptăţiţi de calcule. Banii obţinuţi la majorare, eşalonați pe 10 ani

Guvernul vrea ca banii de pensie care au fost câștigați în instanță să fie eșalonați pe nu mai puțin de 10 ani, aşa cum s-a întâmplat şi cu drepturile profesorilor.
Filip Stan
09 nov. 2024, 15:07
Pensii 2025, lovitură pentru cei nedreptăţiţi de calcule. Banii obţinuţi la majorare, eşalonați pe 10 ani

Pensii 2025. Au trecut două  luni de când fiecare pensie a fost recalculată. Măcar 2.000.000 de pensionari trebuie să se declare mulțumiți cu o creștere de minim 500 de lei și maxim 4.000 lei pe lună.

În schimb, există numeroși pensionari care susțin că legea de recalculare a pensiilor îi dezavantajează. Formula de calcul a legii pensiilor o aveți mai jos și ea s-a aplicat din septembrie 2024.

EXCLUSIV – Pensiile vor crește din nou în 2025. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat detalii despre majorările de anul viitor pentru pensionari. Se anunță venituri mai mari și pentru salariați și alocații mărite

Formula de recalculare a pensiei:

Punctele X 81 de lei (valoarea punctului de referință)

Puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Perioade asimilate sunt perioadele în care pensionarula  fost șomer, în concediu maternal, la facultate ori în armată.

Punctele de stabilitate la pensie recalculată:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 ani în muncă,

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35,

1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.

Pensii 2025. Pensionarii dezavantajați sunt cei care au muncit în condiții grele sau la grupe de muncă. Ei au muncit mai puțini ani și, astfel, au primit creștere zero sau deloc la recalculare.

„Pensionarii au plătit suplimentar pentru grupele de muncă și au contribuit cu mai mulți bani în acele perioade. De acest lucru nu s-a ținut cont la recalculare”, spune un expert.

În acest context, pensionarii s-au adresat instaței și au câștigat. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că asimilarea perioadei în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%.

Speța pe larg este mai jos:

În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d)”, a decis Înalta Curtea.

Citește și: Pensii 2024. Pe ce dată veți primi pensia în luna noiembrie 2024. Pot exista mici întârzieri

Cum a tratat guvernul creșterea de pensie
Guvernul a răspuns la această decizie printr-un artificiu. Guvernul vrea ca banii de pensie care au fost câștigați în instanță să fie eșalonați pe nu mai puțin de 10 ani.

Guvernul NU vrea să schimbe legea pensiilor așa cum a scris instanța. Guvernul nu are bani ca să accepte majorarea punctajelor lunare cu 50% pentru pensionarii cu grupe de muncă și condiții speciale.

Ce bani câștigi la pensie dacă ai lucrat mulți ani?
A muncit 35 de ani – 5X 0,5 + 5 X 0,75 lei = 6,25 puncte X 81 lei = 506 lei

A muncit 40 de ani – 5 X 0,5 + 5X0,75 + 5 X 1 = 11,25 puncte X 81 lei =911 lei

 

 

Cum se calculează pensia în România în 2024. Exemplul dat de Ministerul Muncii

Cum se calculează pensia în România în 2024? A intrat în vigoare noua lege a pensiilor, dar cu toate astea, poate sunt persoane care încă nu știu ce venit vor încasa mai departe.

Ministerul Muncii a prezentat un exemplu de calcul pentru a arăta care va fi pensia odată cu intrarea în vigoare a noii legi. Totodată, sursa citată arată cum se calculează pensia în România, dar și care sunt cel mai importante detalii.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar la câștigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului din anul respectiv. Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.

Iată exemplul dat de Ministerul Muncii la calculul pentru pensie:

„Un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net) îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale.
Punctajele lunare se adună, iar suma se împarte la 12 luni și rezultă punctajul anual.
Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024.
Exemplu: Ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat? Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.
La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei.
Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023”, potrivit postării pe Facebook a Ministerului Muncii.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni