Pensii 2025. Dacă indexarea (pensiilor n.red) ar fi continuat am fi avut la finalul acestui an un deficit de 11-12%, ceea ce ar fi însemnat incapacitate de plată. A fost o chestiune de responsabilitate. Am vrut un buget echilibrat prin care să arătăm că angajamentele se respectă. Avem nevoie să ținem cheltuielile sub control, să încasăm veniturile. E nevoie să prioritizăm investițiile, să ne încasăm banii europeni”, a spus Bolojan.
Astfel, dacă guvernul nu ar fi înghețat creșterea pensiilor și salariilor, țara ar fi intrat în faliment. Scenariul acesta este confirmat de UE care a oprit finanțarea deoarece pensiile speciale sunt prea mari.
„Tranșa numărul trei din PNRR este blocată. Din 2,7 miliarde de euro, cât ar trebui să luăm, peste 1 miliard de euro nu îi primim pentru că nu ne-am îndeplinit anumite jaloane legate de pensiile speciale.
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră despre pensii, vouchere şi salariul minim european
Unul dintre cele mai importante jaloane este cel legat de pensiile speciale, pentru că pe de o parte, așteptăm decizia Curții Constituționale, pe data de 4 februarie, în ceea ce privește pensiile militarilor și pe de altă parte, avem pronunțarea pe care deja Curtea Constituțională a avut-o pentru ceea ce înseamnă impozitarea cu 20% a pensiilor speciale și, desigur, de aici neconstituționalitatea acestei decizii”, a spus Marcel Boloș.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat marţi, despre o posibilă indexare a pensiilor în septembrie, aşa cum afirmase premierul Marcel Ciolacu, că în decembrie s-a stabilit că salariile şi pensiile în 2025 nu se indexează şi Guvernul merge pe această decizie a Guvernului de acum două săptămâni şi face bugetul pe aceste cifre.
Tanczos Barna a declarat la Antena 3 că ”bugetul pe 2025 este un buget care asigură plata tuturor salariilor în 2025, tuturor pensiilor, la nivelul anului 2024, aşa cum s-a stabilit în Ordonanţa de urgenţă, care într-adevăr a îngheţat indexarea salariilor şi pensiilor, tocmai pentru a asigura stabilitate şi sustenabilitate în anul 2025”.
”Este un an dificil, o să fie un an a solidarităţii, unde toate instituţiile vor trebui să-şi reducă cheltuielile, tocmai pentru a putea plăti aceste sume şi la medici, şi la profesori, şi la pensionari, şi la poliţişti, şi la jandarmi, cei care asigură ordinea publică. O să fie un buget solid, care poate fi dus până la capăt”, a menţionat Tanczos Barna. Întrebat dacă Guvernul va indexa pensiile de la 1 septembrie, ministrul Finanţelor a precizat că, prin ordonanţa de urgenţă de ajustări multisectoriale, în decembrie s-a stabilit că salariile şi pensiile în 2025 nu se indexează.
”Mergem pe această decizie a Guvernului de acum două săptămâni, facem bugetul pe aceste cifre şi îl ducem până la capăt”, a precizat ministrul.
Pensii 2025. Despre afirmaţia premierului Marcel Ciolacu că îşi doreşte ca în septembrie să fie indexate pensiile, Tanczos Barna a răspuns: ”Toţi cei care au stat la masa Guvernului pe 30 decembrie ştiam care sunt principalii indicatorii macroeconomici. Şi tocmai de aceea, în primul rând am tăiat de la cheltuielile statului 126 de miliarde de lei, am adus venituri suplimentare de şapte miliarde. Deci vedem, s-a tăiat foarte mult de la stat şi s-au adus şapte miliarde în plus la buget şi pe aceste cifre sunt convins că toţi în momentul de faţă vor un buget sustenabil. Domnul prim-ministru, cu siguranţă, caută soluţii în continuare pentru pensionari şi sunt convins că în momentul în care, la o eventuală rectificare în august, cifrele vor permite alte calcule, vor fi primele care se vor face”, a mai spus Barna.
Despre economiile pe care le face statul, ministrul Finanţelor a arătat că s-a început cu tăierea banilor de la partide cu 25%. ”Se continuă cu eliminarea acelor surplusuri de cheltuială care vin, pentru că sunt foarte multe agenţii care funcţionează şi ele vor fi comasate Departamentul acela condus de domnul Ciolacu şi de domnul Bolojan va veni cu acest plan”, a afirmat el.
Întrebat dacă se va ajunge la un acord cu FMI, ministrul a spus: ”Nu ajungem la FMI”.
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat miercuri, despre indexarea pensiilor, că concluzia discuţiei de la Ministerul de Finanţe a fost că la jumătatea anului se va face o evaluare, în funcţie de realităţile bugetare, el precizând că e mult mai corect să le spui oamenilor că probabil că nu vom creşte niciun venit şi să vii să faci o surpriză.
”Discuţia pe care am văzut-o astăzi la Ministerul de Finanţe cred că a fost corectă, în sensul în care, da, există o intenţie pe care şi eu o susţin, de a găsi nişte formule ca oamenii care pot fi ajutaţi, care merită acest ajutore să fie ajutaţi, dar problema este să îţi poţi permite să faci acest lucru. Şi concluzia discuţiei de astăzi de la Ministerul de Finanţe a fost că la jumătatea anului se va face o evaluare, în funcţie de realităţile bugetare, execuţie bugetară, încasări, venituri, reforme, reducere de cheltuieli, se va decide într-o formă sau altă”, a spus preşedintele PNL, la Europa FM, întrebat dacă este posibilă o indexare a pensiilor cu inflaţia, în acest an.
Liderul PNL a precizat că la jumătatea anului ai o perspectivă. ”Eu am învăţat un lucru în aceşti ani. Nu creezi aşteptări care, după aceea, dacă nu le onorezi, generează nişte dezamăgiri mari. E mult mai corect să le spui la oameni, asta se poate face, probabil că nu vom creşte niciun fel de venit şi să vii să faci o surpriză. E mult mai bine. (..) Dacă generezi nişte aşteptări foarte mari şi după aceea nu poţi să faci asta, vii cu nişte dezamăgiri mari, iar ne-au minţit”, a completat Bolojan.
Liderul PNL a subliniat că el a fost foarte ponderat în această perioadă. ”Unii mi-au recomandat, dar mai dă şi veşti bune, că asta e situaţia. Eu cred că trebuie să le spunem adevărul”, a mai spus Bolojan.
El a precizat că asta este miza principală a acestei coaliţii. Potrivit lui Ilie Bolojan, toate măsurile de reorganizare, de reducere de cheltuieli, care sunt întotdeauna dureroase, nu se iau de pe o zi pe alta.
”Când vrei să măreşti ceva, un salariu sau un drept undeva, de mâine dai hotărea de guvern şi sporul de condiţii vătămătoare nu mai este de 15%, este de 25%, intră tot în vigoare. În momentul în care vrei să reduci ceva, nu mai poţi să faci acelaşi lucru, pentru că sunt contracte colective de muncă, sunt tot felul de drepturi” a explicat Bolojan.