Pensii 2025. Pensiile ar trebui să crească de două ori anul viitor. Formula de calcul care se aplică din ianuarie

Pensiile ar trebui să crească de două ori în 2025, prima majorare urmând să aibă loc după data de 1 ianuarie, iar cea de-a doua după finalul lunii martie, potrivit noii legi a pensiilor.
Filip Stan
08 dec. 2024, 11:18
Pensii 2025. Pensiile ar trebui să crească de două ori anul viitor. Formula de calcul care se aplică din ianuarie

Pensii 2025. Săptămâna viitoare vine pensia pentru aproape 2.500.000 de pensionari. Este ultima pensie înainte de indexarea de la 1 ianuarie.

Unii pensionari vor lua pensia mai devreme cu o zi, potrivit anunțului făcut de ministrul Muncii Bucura Oprescu. Aceasta a spus că pensia va intra pe card într-o singură zi și anume pe 12 decembrie. Asta, în condițiile în care Casa de Pensii a anunțat că pensiile se achită în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Conform legii care a intrat în vigoare în septembrie, la data de 1 ianuarie a fiecărui an, valoarea punctului de referință (VPR) se va majora ca urmare a indexării cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.

Pensii 2025. Cum pot avea mai mulţi bani pe talon seniorii de anul viitor. Recomandarea făcută de ministrul Muncii

Rata anuală a inflației care se ia în calcul este cea pe anul 2023, adică 10,4%. „Începând din 2025, creșterea pensiilor din România are o formulă foarte simplă de calcul, în sensul că aplicăm doi indicatori foarte clari, predictibili, pe care îi știm de la Institutul Național de Statistică. Vorbim de rată medie a inflației, la care se mai adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut pe economie realizat. Deci această este formulă de calcul a indexării, actualizării valorii punctului de referință”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Acesta a explicat că rata inflației este deja cunoscută, pentru că se ia în calcul inflația din 2023. „Suntem în 2024, noi trebuie să știm rata inflației pe anul anterior și care se aplică în anul viitor. Deci vorbim de rata inflației pe anul 2023, care este foarte clară, o știm cu toții, este comunicatat de Institutul Național de Statistică, este de 10,4%. Problema este cum calculăm acest 50% din câștigul real sau din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. Pare că este simplă dar nu este așa, pentru că această creștere reală, fiind un indicator nou, nu am știut nici noi cum trebuie calculat și bineînțeles eu am făcut o adresa la Institutul Național de Statistică care să îmi spună efectiv cum se calculează această creștere reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. Și mi-au transmis exact formulă de calcul. Și avem această creștere reală, este practic un raport între indicele câștigului salarial mediu brut pe economie și indicele prețurilor de consum. Această este formulă de calcul dată de INS”, a declarat Baciu.

Pensiile intră mai târziu pe carduri în decembrie 2024. Când vor primi seniorii români banii pentru cumpărăturile de Crăciun

Oficialul a afirmat că a făcut aceste calcule și a rezultat că această creștere reală a câștigului câștigului salarial mediu brut pe economie este de 104,2%. Adică avem o creștere de 4,2%.

„Ajungem la 2,1%. Deci putem să spunem că formulă de calcul este rată inflației plus creștere CSMBB, adică 10,4 + 2,1, ajungem la 12,5%. Această este formulă prevăzută de articolul 83, alineatul 4 din noua lege a pensiilor.

Acest procent rezultat, de 12,5% trebuie trecut prin doi indicatori prevăzut la alineatul 7. Este vorba despre procentul de creștere a contribuției de asigurări sociale încasate la bugetul de asigurări sociale și rată medie a inflației din ultimii doi ani”, a spus Daniel Baciu.

Spre exemplu, un pensionar care încasează acum 2.000 de lei va primi de la 1 ianuarie 2025 încă 250 de lei ca urmare a indexării pensiei cu rata inflației.

Pensii 2025: Cea de-a doua majorare

Cea de-a doua majorare din 2025 se va face după finalul lunii martie și va ține cont de veniturile nepermanente care nu au fost luate în calculul pensiilor până acum. Aceste venituri nepermanente trebuie dovedite cu adeverințe, potrivit art 155 din noua lege a pensiilor.

Lista veniturilor nepermanente:

• formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

• premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

• al treisprezecelea salariu;

• formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;

• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;

• indemnizaţiile de muncă nenormată;

• alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Orașul străin care a început să fie din ce în ce mai vizitat de români după intrarea în Schengen. Nu este departe de București
Capital.ro
Schimbare pentru șoferii cu permis categoria B. Ce vehicule vor putea conduce după 24 de ani. Se schimbă legea
Playtech.ro
Carnea mai sănătoasă decât cea de pui, de curcan, miel sau de vită. E perfectă pentru masa de Paşte
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Arhitectul lui Dumnezeu, geniul ucis de tramvai. A vrut să moară printre săraci
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Cine sunt cei doi medici rezidenți care au murit la două săptămâni distanță unul de celălalt. Erau la aceeași specializare, la cel mai mare spital din Iași
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion face dezvăluiri bombă. Tot ce i-a zis Călin Georgescu iese la suprafață: Mi-a spus cuvânt cu cuvânt
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Ce se întâmplă cu cardurile educaționale în 2025? Finanțarea depinde exclusiv de Uniunea Europeană
MediaFlux
Virusul periculos care face ravagii în România. Peste 27.000 de cazuri raportate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă