Pensii 2025. Începând de anul acesta, românii care se pensionează după 15 ani de muncă, adică stadiul minim legal, nu rămân cu o pensie derizorie. Deși suma inițială este mică, statul intervine și completează pensia.
În ciuda vechimii minime, cei care au lucrat 15 ani vor beneficia, în 2025, de o pensie care se completează până la nivelul minim garantat. Formula avantajează munca îndelungată, însă asigură și o protecție socială de bază pentru cei cu venituri mici sau stagii reduse.
În urma marii recalculări a pensiilor din 2024, toate cele 4,9 milioane de dosare au fost revizuite, iar noua lege îi avantajează în mod special pe cei ce au vechime mare. Totuși, cei ce ies la pensie în 2025, după exact 15 ani de muncă, vor avea aplicată o regulă diferită.
Noua formulă pentru pensii arată că numărul total de puncte de pensie se împarte la 12, iar rezultatul se înmulțește cu valoarea punctului de referință (VPR).
În 2025, VPR rămâne la 81 de lei, după ce Guvernul a rămas la majorarea anunțată anterior de 91 de lei.
O persoană care a acumulat 85 de puncte pe parcursul celor 15 ani de muncă va avea 85/12 = 7,083 de puncte. Acestea se înmulțesc cu 81 de lei, iar rezultatul final este pensia de 574 de lei.
Citește și : În 2025 poți să ieși la pensie cu 5 ani mai devreme, dar primești penalizări
Totuși, pentru că pensia astfel calculată este sub pragul legal de 1.281 de lei, statul completează suma până la acest nivel. Prin urmare, indiferent de cuantumul realizat, nicio pensie nu va fi mai mică decât indemnizația socială minimă.
Practic, în cazul persoanei de mai sus, statul va plăti diferența de 707 lei. Statul intervine cu această completare pentru a oferi persoanei respective suma de 1.281 de lei, acordată tuturor pensionarilor care nu ating acest prag.
În prezent, peste 1 milion de români au un venit sub pragul minim de 1.281 de lei, astfel că statul va face un efort bugetar pentru a le acoperi această diferență.