Pensii 2025. O parte considerabilă dintre români riscă să aibă pensii mult mai mici din cauza contribuțiilor care nu sunt neachitate, astfel că trebuie să își verifice vechimea în muncă pentru a nu avea surprize neplăcute la pensionare.
Mulți angajați din România află, abia atunci când se pensionează, că le lipsesc luni sau chiar ani din stagiul contributiv, în ciuda faptului că angajatorii au reținut sumele corespunzătoare din salariu.
Acest lucru le poate crea dificultăți în ceea ce privește calcularea și acordarea de pensii, iar procesul de recuperare poate fi complicat. Totuși, există anumite metode pentru remedierea problemei.
Citește și : PENSII 2025. Un român primeşte lunar pe card 25.185 lei. Topul pensiilor speciale
Pentru evitarea surprizelor neplăcute în momentul pensionării, angajații pot să verifice prin mai multe metode contribuțiile. Unul dintre ele este accesarea Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), unde persoanele își pot consulta online istoricul contribuțiilor.
O altă modalitate este depunerea unei cereri scrise la Casa de Pensii, pentru obținerea unui extras oficial cu perioadele în care au fost înregistrați ca plătitori de contribuții.
Dacă pensionarii sesizează că le lipsesc anumite perioade de muncă din istoricul contribuțiilor, există anumite măsuri pe care le pot lua.
Citește și : În ce an ieși la pensie în România, în funcție de data nașterii. Cum se fac calculele pentru femei și bărbați