Pensii 2025. Românii cu o pensie mai mică decât 2.000 de lei pot să ia gratuit medicamente compensate. Medicamentele se compensează în funcție de pensia încasată, după un anumit procent. Pensionarii cu venituri mici beneficiază de medicamente compensate. Odată cu recalcularea, și plafonul de pensie pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei.
”Prin Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de protecţie socială, aprobată astăzi de Guvern, plafonul de pensie pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţă creşte începând cu luna septembrie de la 1.830 la 2.020 lei. Această majorare se efectuează avându-se în vedere că prin punerea în aplicare a reformei sistemului de pensii prevăzute de Legea nr. 360/2023, un număr semnificativ de pensionari beneficiază de creşteri ale cuantumului pensiei, în unele cazuri depăşindu-se vechiul plafon până la care se acordau medicamente compensate 90%”, a transmis, luni CNAS, într-un comunicat de presă.
Măsura a fost adoptată pentru a veni în sprijinul pensionarilor ale căror pensii au crescut la recalculare și au depășit 1.830 de lei. Astfel, pensionarii cu pensii sub 2.020 lei beneficiază de medicamente compensate în proporție de 90%.
Pensii 2025. După recalcularea pensiilor, pensia medie a ajuns la 2.700 de lei. Aproape 2,3 milioane de pensionari sunt eligibili pentru a primi medicamente compensate.
Pentru a beneficia, pensionarul trebuie să prezinte talonul de pensie și actul de identitate medicului de familie.
Programul guvernamental e activ din septembrie 2024 și acoperă costul medicamentelor din Sublista B, până la o valoare de 330 lei pe lună.
Tot ca și până acum, în stabilirea dreptului la compensarea cu 90% a medicamentelor nu se iau în calcul eventualele alte venituri realizate de beneficiari, în afara celor din pensii și din indemnizațiile sociale pentru pensionari.
Citește și: Cine se pensionează în 2025 pierde 3.600 lei la pensie. Efectul Ordonanţei Trenuleţ
Pensii 2025. Compensarea cu 90% din preţul de referinţă al medicamentelor menţionate se suportă astfel: în cuantum de 50% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi, respectiv, de 40% de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii sub formă de transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Preşedintele CNAS, Valeria Herdea, a transmis că decizia răspunde ”îngrijorării pensionarilor ale căror pensii majorate ar fi fost afectate de costul suplimentar al medicamentelor, întrucât se depăşea plafonul care le dădea dreptul la compensarea de 90%”.
”Vom continua să depunem toate eforturile pentru ca medicamentele şi serviciile medicale de care depind sănătatea şi viaţa asiguraţilor să fie cât mai accesibile pentru aceştia”, a declarat Valeria Herdea.
Ministerul Muncii a precizat, în urma adoptării documentului, că drepturile de protecţie socială se menţin pentru pensionarii care beneficiază de majorări ale cuantumurilor pensiilor.