Pensii 2025. Noua lege a pensiilor, întrată în vigoare la 1 septembrie 2024, îi obligă pe anumiți pensionari să trimită la Casa de Pensii certificatul de viață. Acesta trebuie trimis de două ori pe an, iar în caz contrar, seniorii pot rămâne fără pensii.
Pensionarii care sunt stabiliți în străinătate, adică nu sunt rezidenți ai României, au obligația de a trimite certificatul de viață la Casa de Pensii, conform Legii nr. 360/2023. Documentul va trebui să fie trimis semestrial, din proprie inițiativă, de beneficiarul nerezident aflat în plată.
Certificatul de viață trebuie trimis în perioada 1 ianuarie – 31 martie, pentru prima verificare din cursul anului calendaristic, dar și în perioada 1 iulie – 30 septembrie, pentru a doua verificare din cursul anului calendaristic.
Citește și : Pensii 2025. Ajutorul de 1.000 de lei ar putea fi redus la jumătate. Când intră banii pe card
Persoanele ce nu trimit certificatul de viață nu vor mai primi pensia, astfel că sunt obligați să îl trimită la Casa de Pensii prin email, la adresele de email ale caselor județene de pensii, dar și prin poștă, la adresa casei județene de pensii sau fax. Pensionarii nerezidenți ce aleg să îl trimită prin email vor trebui să completeze și să semneze documentul, urmând să îl scaneze în format PDF sau JPEG.
Certificatul de viață va trebui să fie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, așa încât această autoritate să ateste existența beneficiarilor nerezidenți aflați în plată.
„Sintagma „autorități legale” se referă la instituții de pensii ori de securitate socială, autorități administrative locale, misiuni diplomatice, oficii consulare, notari publici, avocați, consilieri juridici, medici de familie de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv reședință, asociații de români cu personalitate juridică din diverse state, birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare:
Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL- UIL) din Italia etc”, potrivit cnpp.ro .
Certificatul de viață este format din trei categorii: A, B și C. Partea A va fi completată de către Casa Teritorială de Pensii în evidența căreia se află beneficiarul nerezident.
Pensionarii își vor trece datele personale în partea B, mai exact:
Partea C a certificatului de viață va fi completată de către autoritatea în fața căreia se prezintă beneficiarul nerezident.