Pensii 2024. Pensiile cresc din nou de la 1 ianuarie 2025. Începând cu 1 ianuarie 2025, toate pensiile din România vor crește prin indexarea cu rata inflației, aplicată în proporție de 100%.
Simona Bucura-Oprescu a menţionat că de la 1 ianuarie se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare.
”Adevărul este unul singur, iar pensionarii din România merită să ştie adevărul. Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că astăzi nivelul lor este peste contribuţiile plătite comparativ cu ceilalţi pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a transmis ministrul Muncii.
Această ajustare face parte din mecanismul legal de protecție a puterii de cumpărare a pensionarilor și se aplică anual la începutul fiecărui an. În plus față de rata inflației, se va lua în calcul și 50% din creșterea economică, ceea ce ar putea aduce o majorare suplimentară pentru pensionari.
Această indexare va afecta toate categoriile de pensionari, inclusiv cei care au beneficiat de recalculări recente. Totuși, în 2025 nu vor exista alte creșteri ale pensiilor, deoarece recalculările și alte ajustări s-au făcut deja în cursul anului 2024.
Pentru pensiile mici, sub 3.000 de lei, acestea vor continua să fie neimpozabile, conform reglementărilor în vigoare.
Pensii 2024. Punctajul pentru anii de muncă de peste 36 de ani
Conform sistemului actual de pensii, se acordă 1,00 punct/an pentru anii de muncă de peste 36 de ani.
În ceea ce privește punctele normale de contribuție, acestea se calculează prin împărțirea salariului la salariul mediu brut pe economie, urmată de înmulțirea cu rata de contribuție. Rezultatul se înmulțește cu valoarea punctului în cazul în care angajatul a muncit cel puțin 15 ani și dacă a cotizat la stat.
Desi discuțiile pe marginea sistemului de pensii sunt intense, este încă incert în ce măsură acesta se va schimba în viitor. Guvernul actual are planuri de a efectua o reformă a pensiilor, însă detalii concrete asupra acestui proces nu au fost încă dezvăluite.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat, marţi, că toate deciziile de majoarare a pensiilor vor fi păstrate şi niciuna dintre acestea nu va fi anulată. ”Este o minciună gravă care se rostogoleşte în spaţiul public că un milion de pensii vor fi îngheţate”, a adăugat ea.
”Pentru cei 3,9 milioane de pensionari recalcularea reprezintă o reparare a nedreptăţii care li s-a făcut anterior, când primeau pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi au contribuit la fel. Odată ce s-a înfăptuit dreptatea, ea nu poate fi anulată. Nimeni nu poate interveni pentru a le diminua sumele primite în plus prin care li s-a făcut dreptate. Toate deciziile cu pensiile majorate rămân. Nici una dintre deciziile cu pensii majorate nu va fi anulată”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Pensii 2024. Ea a anunţat că şi cele 17,5% dintre pensii care nu au fost majorate la recalculare vor creşte prin indexare de la 1 ianuarie.
”Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic despre această reformă a pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeaşi valoare în urma recalculării. S-au concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeaşi valoare, dar în proporţie de peste trei sferturi vor creşte şi ele de la 1 ianuarie 2025. Cum vor creşte aceste pensii? Prin aplicarea mecanismului de indexare prevăzut în lege. Constat că cei care atacă această reformă sunt exact cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari care au fost neîndreptăţiţi decenii întregi şi cărora prin noua lege a pensiilor li s-a făcut dreptate”, a explicat ministrul Muncii.
Se dau ajutoare de peste 1000 de lei iarna aceasta. Carduri de alimente și vouchere de energie pentru peste 2 milioane de români
”Cei care atacă reforma sunt adevăraţii adversari ai echităţii în sistemul public de pensii. Sunt adversarii principiului contributivităţii care spune că fiecare pensie trebuie să fie pe măsura muncii şi contribuţiilor plătite. Cei care atacă reforma susţin perpetuarea inechităţilor şi perpetuarea tratamentului incorect la care au fost supuşi 3,8 milioane de pensionari care au primit pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel. Refuz orice fel de încercare de dezbinare a pensionarilor. Refuz o politică a urii. Continui să apăr drepturile tuturor pensionarilor din România. Este o minciună gravă care se rostogoleşte în spaţiul public că un milion de pensii vor fi îngheţate. Trebuie să ştiţi că mă adresez prin intermediul dumneavoastră celor care transmit această informaţie falsă şi care ştiu că este falsă şi îi dezinformează în mod deliberat pe pensionari”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.