Pensii 2025. Adeverința de vechime în muncă este un document esențial pentru pensionari deoarece au nevoie de aceasta pentru a își depune dosarele de pensie. Este important de știut care sunt obligațiile angajatorilor, ce informații trebuie să conțină aceasta și cum poate fi obținută dacă angajatorul a fost desființat sau a intrat în insolvență.
Adeverința de vechime în muncă, pe lângă faptul că este necesară pentru depunerea dosarului de pensie, mai poate fi folosită și pentru obținerea indemnizației de șomaj, schimbarea locului de muncă, precum și pentru alte scopuri administrative.
Este important de știut că pentru perioadele lucrate până la 31 decembrie 2010, vechimea în muncă și în specialitate se dovedește exclusiv cu carnetele de muncă.
Dacă o persoană nu mai are carnetul de muncă sau dacă sunt anumite perioade care nu au fost înscrise în acesta, dovada vechimii poate să fie solicitată de la angajator, dacă acesta mai există, sau de la inspectoratul teritorial de muncă, în funcție de perioada lucrată și sediul social al firmei, conform avocatnet.
Potrivit HG nr. 905/2017, adeverința de vechime este eliberată de angajator sau ITM. Angajatorul are obligația de a elibera, la cererea angajatului, toate documentele necesare care atestă calitatea de salariat a acestuia, într-un termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
La încetarea contractului individual de muncă, angajatorul este obligat să îi elibereze salariatului adeverința de vechime și un extras din Revisal (Registrul general de evidență a salariaților), iar nerespectarea acestei obligații aduce o amendă între 300 și 1.000 de lei pentru angjaator.
Foștii sau actualii angajați au dreptul să solicite adeverințe de vechime fără taxe, atâta timp cât angajatorul există și își desfășoară activitatea.
Ce ar trebui să cuprindă adeverința:
În cazul în care angajatorul intră în insolvență sau este desființat, adeverințele de vechime se solicită în scris fie unității care a preluat arhiva acestuia, în cazul angajatorilor cu capital de stat și mixt, fie inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document.
Citește și : Când intră banii pe cardurile de energie. Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Adeverințele de vechime vor fi obligați să elibereze adeverințele de vechime, la cerere, în termen de maxim 60 de zile calendaristice, pe baza documentelor pe care le dețin.
Dacă angajatorul a fost desființat fără ca activitatea să fie preluată de un alt angajator, obligația de a elibera adeverințele de vechime revine operatorilor economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice, transmite sursa citată.