PENSII 2025. Principala schimbare pe care a adus-o noua lege a pensiilor este principiul contributivității. Mai exact, pensionarii care au avut mulți ani munciți pe bani mulți au primit sute și chiar mii de lei în plus la pensie.
Persoanele care au muncit în mine sau fabrici, din cauza condițiilor speciale, s-au putut pensiona mai repede, lucru care a dus la perioade mai scurte de contributivitate. La fel în cazul pensionarilor care au avut grupe de muncă.
”Stagiile de cotizare contributive prevăzute la alin. (3) sunt cele realizate în sistemul public de pensii.”, se arată în lege.
Prin aplicarea noii formuli de calcul, pensionarii au rămas fără câteva sute de lei la pensie, lucru care a stârnit revoltă în rândul multor categorii. Dacă unii pensionariau cerut explicații doar la casele de pensii, unii au decis să apeleze chiar la avocați.
Cea mai mare supriză a fost că instațele le-au dat câștig de cauză pensionarilor care au rămas fără bani la pensie. „Aceste erori de calcul conduc la încălcarea drepturilor fundamentale ale pensionarilor. Lipsa valorificării unei luni sau un calcul al punctajului lunar greșit sunt apte să producă un prejudiciu material lunar Contestatorului.
Astfel, greșeli precum cele pe care le semnalăm diminuează valoarea reală a stagiului de cotizare, deci și valoarea pensiei aflate în plată”, a declarat Adrian Cuculis, avocat.
Ceea ce i-a ajutat pe pensionarii care au avut grupe de muncă a fost faptul că s-au prezentat în termenele stabilite prin lege pentru a putea face contestațiile.
În rest, avocații s-au folosit doar de lege și calculele folosind noua formulă de calcul.
„Am indicat faptul că formularea contestației la decizia de recalculare a pensiei a avut că drept scop faptul că desi părea o procedura mai degrabă matematica, deși prealabil am notificat casa de pensii că decizia este emisa ILEGAL, totuși nimeni nu a avut curiozitatea să calculeze MANUAL aceste lucruri, fapt ce ne-a dus sau mai bine zis ne-a impis la nevoie , să formulam contestație împotrivă deciziei de pensionare”, a declarat Adrian Cuculis, avocat.
Din exemplul dat de avocat reiese clar că fiecare lună calculată pe baza principiului contributivității le taie pensionarilor din pensie.
Spre exemplu, o persoană care a obținut în luna septembrie a anului 2005 un venit total de 630 lei, cu un salariu mediu brut: 965. Aplicând noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor a reieșit un punctaj de 4,77202 pe când calcul real este de 6,52849.
„Surpriza nu ne-a fost mare fiindcă știam cu certitudine (pe calculele matematice), că decizia de recalculare a pensiei în baza legii 360/2023. NU era corecta.
Instanță a decis în termen scurt, la doar 5 luni de zile de la sesizarea acesteia, să ANULEZE DECIZIA DE RECALCULARE A PENSIEI și să oblige casa de pensii Mun. București, la emiterea unei decizii CORECTE”, a mai adăugat avocatul.
Pensionarii pot face contestație la Casa de Pensii. Newsweek a explicat că în 99% din cazuri vor primi un răspuns neafavorabil. Casa de Pensii face verifică pe aceeași formulă de calcul și atât. Doar dacă a calculat corect.
Cel mai indicat ar fi ca înainte de orice acțiune pe care pensionarii intenționează să o facă este să aplice formula de calcul pe baza documentelor pe care le au la dosarul de pensie și să ceară părerea unui specialist.
Formulă de calcul legea pensiilor:
Punctele de stabilitate