Pensii 2025. Statul român schimbă regulile cu privire la veniturile pensionarilor, mizând pe fondurile de pensii alternative și investiții adaptate în funcție de vârsta fiecărui contribuabil. Practic, odată ieșit la pensie, fiecare român va putea să beneficieze de venituri suplimentare mai consistente.
Noile modificări legislative vizează întărirea rolului Piloanelor II, III și IV, pensii private obligatorii, pensii facultative și cele ocupaționale. Măsurile sunt determinate de contextul demografic îngrijorător, mai ales că România are un număr tot mai redus de contribuabili activi, în timp ce numărul pensionarilor crește.
Prin urmare, Pilonul I, ce reprezintă pensia publică, devine nesustenabil pe termen lung și chiar este comparat de analiști cu o „schemă Ponzi”.
„Concret, OUG 26/2025, intrată recent în vigoare, introduce modificări în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), în Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative (Pilonul III), precum și în Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale (Pilonul IV)”, conform avocatnet.ro.
Una dintre cele mai importante noutăți este apariția conceptului de „fond de pensii cu alocare dinamică”, valabil pentru pensiile facultative și ocupaționale. Acesta introduce o strategie de tip „life-cycle”, care presupune ca portofoliul de investiții al participantului să devină treptat mai conservator, pe măsură ce se apropie de vârsta pensionării.
În plus, un fond existent poate fi transformat într-un fond cu alocare dinamică, la solicitarea administratorului, cu condiția obținerii aprobării din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
OUG 26/2025 aduce și alte modificări menite să flexibilizeze și să digitalizeze accesul la pensiile private: