Pensii de invaliditate 2022. Se schimbă criteriile şi normele de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă

Un proiect de lege inițiat de către Ministerul Muncii va schimba criteriile şi normele de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate.
Alina Costache
12 sept. 2022, 12:40
Pensii de invaliditate 2022. Se schimbă criteriile şi normele de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă

Pensii de invaliditate 2022. Un proiect de lege inițiat de Ministerul Muncii şi aflat în dezbatere publică va modifica normele de diagnostic clinic, diagnosticat funcțional și de evaluare a capacității de muncă.

„Având în vedere particularităţile de ordin medical şi socio-profesional care intervin frecvent în evaluarea capacității de muncă, vasta experiență în domeniul asigurărilor sociale și, nu în ultimul rând, modificările legislative survenite pe parcursul ultimilor 10 ani, medicii experți din cadrul sistemului au constatat faptul că normele și criteriile de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate, stabilite prin Anexa la Hotărârea Guvernului nr.155/2011 nu mai sunt în concordanță cu standardele medicale naționale și internaționale actuale și nici nu mai reflectă cu acuratețe evoluția/structura morbidității din România.

Citeşte şi: Lovitură grea pentru 8 milioane de români, se introduce o nouă taxă. Statul le ia bani grei din conturile de pensii private

Prin urmare, Institutul Național de Expertiza Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă emite și actualizează Criteriile de evaluare a deficienței funcționale și a incapacității adaptative ori de căte ori se constată în practică că acestea sunt depășite de dinamica vieții, se constată anumite omisiuni medicale ori când se urmărește un progress științific”, a decis Ministrul Muncii.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră despre plata suplimentelor la pensii. Cine sunt persoanele care nu mai primesc voucherele de 250 de lei

Conform anexelor proiectului de modificare a criteriilor prin care se stabilesc pensii de invaliditate, „invaliditatea este o noţiune medico-juridică care exprimă statutul particular al unei persoane asigurate în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, care beneficiază de drepturi conform legii. Invaliditatea este cuantificată în raport cu posibilitatea desfăşurării activităţilor legate de viaţa profesională şi/sau cotidiană, astfel:

1. invaliditate de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cât şi a capacităţii de autoservire, necesitând asistenţă permanentă din partea altei persoane;
2. invaliditate de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, dar cu conservarea capacităţii de autoservire;
3. invaliditate de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, acest statut fiind compatibil cu prestarea unei activităţi profesionale cu program redus şi încondiţii adecvate de solicitare”.

Proiectul Ministrului Muncii prevede şi clarificări privind gradele de deficiențe funcționale.

Fără deficiență funcțională
Fără limitarea activităților. Pot fi efectuate activități profesionale organizate, zilnice,cu implicare în toate aspectele muncii, cu finalizarea acestora, independent și în grup, corespunzătoare lucrului cu normă întreagă.

Fără restricții de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament și de investigare a unor posibile recidive. Pot fi necesare servicii de educație și formare, consiliere vocațională și de angajare în muncă.

Deficiență funcțională ușoară
Fără limitare sau limitarea ușoară a activităților. Pot fi efectuate activități profesionale organizate, zilnice,cu implicare în toate aspectele muncii, cu finalizarea acestora, independent și în grup, corespunzătoare lucrului cu normă întreagă.

Fără restricții de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament și prevenirea unor posibile complicații și recidive. Pot fi necesare servicii de educație și formare, consiliere vocațională și de angajare în muncă.

Deficiență funcțională medie
Limitarea moderată a activităților fizice. Pot fi efectuate activități profesionale organizate, zilnice, cu implicare în unele aspectele ale muncii, cu finalizarea acestora, independent și în grup, cu jumătate de normă, dacă acestea presupun solicitări energetice medii și dacă se desfășoară în mediu fără noxe, și în condiții corespunzătoare de microclimat. În unele cazuri activitatea profesională se poate desfășura doar în condiții speciale în funcție de natură afectării și tipul de raport de muncă.

Fără restricții sau restricții ușoare de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament curativ și recuperator. Pot fi necesare servicii de educație și formare, de consiliere vocațională și de angajare în muncă.

Deficiență funcțională accentuată
Limitarea moderată/severă a activităților. Pot fi efectuate activități fizice ușoare/sedentare. În general nu pot fi efectuate activități profesionale; este păstrată capacitatea de autoservire. În unele cazuri activitatea profesională se poate desfășura doar în condiții speciale în funcție de natură afectării și tipul de raport de muncă.

Restricții moderate de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament curativ și al complicațiilor, servicii de îngrijire și reabilitare pe termen lung. Pot fi necesare și unele servicii generale de suport social.

Deficiență funcțională gravă
Limitarea severă/completă a activităților: capacitate de muncă și capacitate de autoservire pierdute.

Restricții complete de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament, eventual furnizarea de tehnologii ajutătoare și a altor echipamente adaptate. Pot fi necesare servicii de asistență socială pentru activitățile instrumentale ale vieții cotidiene, eventual de îngrijire personală pentru activitățile de baza.

Relația deficiență funcțională-incapacitate adaptativă-capacitate de muncă/ autoservire și gradele de invaliditate corespunzătoare.

Spynews
Emoții mari pentru Vlad Pascu! Zi decisivă pentru șoferul drogat care a produs accidentul de la 2 Mai
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Vacanța li s-a transformat într-un coșmar. Ce au putut să pățească niște turiști care au rezervat o cameră cu vedere la mare: ”Am fost înșelați”
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Adrian Alexandrov i-a rupt inima în două
Playtech.ro
Anna Lesko, ipostază de INFARCT la 45 de ani! Costumul de baie mic i-a arătat toate formele
DailyBusiness
Întârzie compensațiile pentru fermieri? Ministrul Agriculturii: „E în funcție de decizia Comisiei Europene”
Adevarul
Românii nu au dreptul la o moarte demnă. Medic: Ne trebuie testament medical. Pacient: Dumnezeu ne-a dat viață, Dumnezeu ne-o ia
Spynews
Laura Cosoi, imagini emoționante postate cu părinții: „Am mai fi avut multe de povestit...”. Fiica cea mică, Aida, îi amintește de tatăl ei / FOTO
Spynews
Insula iubirii, 13 august 2024. Cornel, uimit de comportamentul Iustinei. Concurentul a avut nevoie de îngrijiri medicale la scurt timp după bonfire: „Am ajutat-o să fie o doamnă”
Evz.ro
Româncă, vedetă în Marea Britanie. Revine în cel mai longeviv serial din lume, Coronation Street
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
De ce ar fi înjunghiat-o Ioan Pintaru pe fetița de 11 ani din Anglia. Ce au descoperit anchetatorii. Detalii cutremurătoare
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Doi tineri din Mehedinți au sfârșit sub roțile unui TIR. Una dintre victime abia absolvise liceul
Capital.ro
România devine o forță mondială. Guvernul a confirmat, vom fi primii din lume: Reușim!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Cutremurător! Cine sunt Dani și Dragoș, băieții din mașina care a ajuns sub roțile TIR-ului
substantial.ro
Negocierile pentru o alianță AUR-SOS România pentru prezidențiale au eșuat printre scandaluri și acuzații
MediaFlux
CALCUL corect al PENSIEI. IATĂ CÂT primesc pensionarii ÎN PLUS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...