Pensii decembrie 2024. S-a reparat softul, poştaşul aduce TREI pensii la unii seniori înaintea Sărbătorilor

Avem informatii in exclusivitate de la Casa de pensii! A început tiparirea deciziilor de recalculare restante iar luna aceasta toate vor ajunge la români. Mai mult, softul este gata. Sunt pensionari care în decembrie vor primii 3 pensii în acelasi timp, dsar şi seniori care nu au mia încasat un ban de trei luni.
Filip Stan
04 dec. 2024, 11:57
Pensii decembrie 2024. S-a reparat softul, poştaşul aduce TREI pensii la unii seniori înaintea Sărbătorilor

Pensii decembrie 2024. Pensiile au fost recalculate la 1 septembrie. 4.000.000 de pensionari au primit, în medie, 500 de lei în plus la pensie. Volumul mare de muncă a dat mari bătăi de cap angajaților din casele de pensii. Noile dosare de pensie depuse în lunile septembrie – octombrie nu au fost soluționate decât în parte. Decizii de recalculare care trebuaiu să fie emise până la 31 august nu au ajuns la toți pensionarii. Aceștia primesc și în decembrie pensia veche aferentă lunii august și pensia recalculată.

Pensii decembrie 2024: Anunţ de ultimă oră, de când va începe Poşta Română să distribuie pensiile

Azi, avem prima veste bună. Dosarele de pensii depuse în luna septembrie încep să fie rezolvate. A început emiterea deciziilor conform legii 360/2023 pentru cei care au depus dosarele după data de 02.09.2024, anunţă România TV.

Pensii decembrie 2024. Din informații, este vorba strict de dosarele noi depuse în luna septembrie. Este vorba de câteva mii în fiecare județ. În total numărul acestor este, la nivelul întregii țări, între 70.000 și puțin peste 100.000. Deciziile NU se emit și pentru dosarele depuse în lunile octombrie și noiembrie, potrivit informațiilor de la Casa de Pensii, astfel că există şi seniori care nu vor încasa nici un ban de Sărbători.

Pensii decembrie 2024. Formula de recalculare pensie

  • VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.
  • VPR =81 lei. De la 1 ianuarie, VPR se indexează cu 12% și va ajunge la 91 de lei.
  • Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.
  • Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an)
  • Citește și: Cum primești o pensie mai mare? Casa de Pensii te învață cum ceri o nouă recalculare. Costă zero lei

Puncte stabilitate la pensie

  • – 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
  • 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
  • 1 punct/an la peste 35 ani munciți.

 

Pensii decembrie 2024. Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), element esenţial în calculul pensiilor, va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2025, de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creştere cu 12,1%. De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.

”Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate. Contributivitatea şi stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă şi contribuţii egale şi pensiile vor fi egale”, declară ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Elena Lasconi anunţă deja apocalipsa financiară pentru România! „Nu mai avem bani suficienţi pentru pensii şi salarii! Lumea e speriată şi vrea să părăsească ţara!”

Miercuri, 20 noiembrie, se împlineşte un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Implementarea acestei legi a presupus cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România. În plus, datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR astfel încât a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o îngheţare a pensiilor.

Punctul de referinţă de majorează anual, în luna ianuarie

Noua lege clarifică şi momentul în care se fac majorările şi introduce garanţia că pensiile vor creşte anual în luna ianuarie. Astfel, valoarea punctului de referinţă în funcţie de care se calculează valoarea pensiei va creşte de la 81 de lei la aproximativ 91 de lei (12,1%).

De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.

La data intrării în vigoare a noii Legi a pensiilor, respectiv 1 septembrie 2024, valoarea punctului de referinţă era de 81 de lei. Potrivit articolului 84 din Legea 360/2023, începând cu anul următor intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2025), valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

Pentru anul 2025, valoarea punctului de referinţă va fi de 91 de lei, reprezentând o creştere de 12,1%.

19.000 de pensionari nu primiseră încă deciziile de recalculare
Potrivit Ministerului Muncii, la acest moment, aproximativ 19.000 de pensionari nu primiseră încă deciziile de recalculare din cauza unor probleme ale softului de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), însă aceştia şi-au primit în fiecare lună pensiile, însă la valoarea din august 2024, urmând ca diferenţele în plus rezultate ca urmare a recalculării sau revizuirii să le primească cel mai târziu în luna decembrie.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat recent că a cerut conducerii CNPP ca în regim de urgenţă să fie finalizate toate procedurile aşa încât toţi pensionarii să-şi primească, până în luna decembrie, deciziile de recalculare pe Legea 360, precum şi drepturile aferente acestora. De asemenea, ea a spus că în aceste zile va trimite Corpul de Control al Ministerului Muncii la Casa Naţională de Pensii Publice pentru a verifica modul în care s-a derulat contractul privind aplicaţia de pensii publice, încheiat de CNPP.

Majorarea anuală se aplică la valoarea recalculată, nu la cea în plată
Potrivit unor informări prezentate de Ministerul Muncii înaintea intrării în vigoare a noii legi, Casa Naţională de Pensii a recalculat 4.609.830 de pensii din sistemul public aflate în plată în România. Dintre acestea, au fost majorate 3,8 milioane de pensii reprezentând 82,56 %. Nu toate pensiile recalculate au fost majorate de la 1 septembrie, în cazul a 84.176 de pensii rezultând aceeaşi valoare în urma recalculării, iar pentru 719.257, o valoare mai mică. Potrivit noii legi, toţi aceşti pensionari încasează pensia aflată în plată înaintea recalculării, dacă în urma acestui proces a rezultat o pensie mai mică.

Este important de ştiut că în cazul tuturor pensionarilor, majorarea anuală se va aplica la valoarea recalculată a pensiei, nu la cea în plată.

Legea 360/2023 a intrat integral în vigoare la 1 septembrie 2024, însă au fost unele prevederi care deja s-au aplicat încă de la începutul acestui an, ca de exemplu posibilitatea prelungirii activităţii în muncă până la 70 de ani, majorarea punctului de pensie şi contestarea deciziilor de pensii la casele teritoriale de pensii, în termen de 45 de zile.

Ordonanţa privind persoanele cu handicap, publicată în Monitorul Oficial
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 127/2024, publicată în Monitorul Oficial din 11 noiembrie 2024, aduce modificări la Legea 448/2006 pentru protejarea drepturilor persoanelor cu handicap. Potrivit noilor prevederi, există două măsuri de solidaritate care vizează atât pensionarii în plată, cât şi persoanele pensionabile. Ministrul Muncii a explicat că în cazul pensiilor în plată, a fost prevăzută indemnizaţia de solidaritate (o prestaţie socială acordată persoanelor cu handicap vizual grav, cu handicap grav şi handicap accentuat), iar în cazul pensionabililor, puncte de sprijin (o prestaţie socială acordată pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap vizual grav, handicap grav şi handicap accentuat)

Indemnizaţia de solidaritate se raportează la pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau cuvenită conform legislaţiei anterioare datei de 31 august 2024, se acordă lunar şi ia în calcul indicele social de referinţă plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Bucura- Oprescu a explicat că aceşti pensionari vor primi, de fapt,aceeaşi sumă cu care li s-ar majora pensiile in sistemul public. „Se menţine acelaşi mecanism ca în cazul majorării valorii punctului de referinţă, dar pe indicatori de asistenţă socială”, a explicat ministrul într-o emisiune televizată..

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Ionela de la Mireasa, sezonul 10, răsfățată de soțul ei, Robert. Cei doi îndrăgostiți vor deveni părinți pentru prima dată anul acesta 
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
Ei sunt bugetarii care primesc 15% în plus la salariu. Banii intră direct pe card începând din februarie
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Decizia CCR, „ o lovitură de stat strigătoare la cer”
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ce este metapneumovirusul, boala care a speriat China. Epidemiolog român: „E posibil să fi ajuns și la noi, dar nu știm nimic oficial”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Visezi să mergi în Thailanda și să participi la ceremonia elefanților? O turistă de 22 de ani a murit în timp ce interacționa cu un animal
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de vreme rea în mai multe zone din țară
Evz.ro
Duminică. Zodii care își dau demisia anul acesta. Nu se mai simt apreciate la locul de muncă
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale?! Decizia care aruncă în aer toată România
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
O pacientă plecată fără acordul medicilor din Maternitatea Brașov, găsită și readusă la spital de jandarmi
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! PENSIILE ÎNTÂRZIATE serios
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”