Pensii duble după recalculare pentru o categorie de români. Șeful CNPP a făcut anunțul: „Peste trei milioane de pensii vor crește”

Șeful Casei Naționale de Penii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a declarat că peste trei milioane de pensionari vor primi măriri după recalculare, iar în unele cazuri creșterile vor fi chiar și de 100%.
Alina Costache
04 aug. 2024, 20:35
Pensii duble după recalculare pentru o categorie de români. Șeful CNPP a făcut anunțul: „Peste trei milioane de pensii vor crește”
Românii care vor primi pensii duble după recalculare

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a declarat că unele creșteri după recalculare vor fi substanțiale. Acesta a adăugat că nicio pensie nu va scădea în urma acestui proces, fiind vorba despre un principiu foarte clar stabilit de lege.

„Suntem în plin proces de recalculare. Am avut o întâlnire cu toți colegii mei din teritoriu, cu directori executivi și cu colegii, tot staff-ul managerial din cadrul caselor teritoriale de pensii pentru a monitoriza și a găsi împreună soluții pe viitor să finalizăm acest proces de recalculare în termenul asumat.

În momentul de față am o situație la zi, avem peste 50% din numărul dosarelor la nivel național au fost deja finalizate și cu calcul corect și cu decizie de pensie. Urmează să le trimitem către Compania Națională Poșta Română. Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem întârzieri și sperăm cu toții ca pe data de 15 august, care este termenul limită, aceste decizii să fie transmise integral către colegii de la Compania Națională Poșta Română. 

Ei să aibă timpul necesar între 15 august și 1 septembrie să transmită, vorbim de aproximativ cinci milioane decizii, către beneficiarul final, pensionarul, iar cu data de întâi, cu prima zi lucrătoare din luna septembrie, pensionarii își vor primi deja drepturile bănești recalculate, conform noii lege a pensiilor, vorbim de legea 360/2023”, a explicat Daniel Baciu, la Antena 3.

Citește și: Noua formulă de calcul pentru pensionari. Când vor ajunge la români primele pensii majorate

Șeful CNPP a subliniat faptul că peste trei milioane de români vor obține măriri în urma procesului de recalculare, iar în cazul unora dintre aceștia, creșterile vor fi destul de mari.

„În momentul de față, colegii mei au finalizat 50% din numărul total de dosare la nivel național. În mare majoritate pensiile vor crește. Noi estimăm că peste trei milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Creșterile, unele dintre ele, sunt substanțiale și aici mă refer la noutatea principală a noii legi a pensiilor, acele puncte de stabilitate care fac diferența”, a mai spus Daniel Baciu.

Directorul Casei de Pensii a mai explicat și că toți pensionarii care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani primesc aceste puncte de stabilitate.

„Toți pensionarii care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani primesc aceste puncte de stabilitate. Și aici avem cele trei paliere foarte clar stabilite de lege: între 25 și 30 de ani avem 0,5, între 30 și 35 avem 0,75, iar cei care au realizat peste 35 de ani, contributiv, au chiar un punct în plus, care li se adaugă la pensie pentru fiecare an lucrat peste acest stagiu de 35 de ani, iar aici creșterile sunt destul de substanțiale.

Avem creșteri de peste 80, chiar și peste 90%. Acolo unde avem niște stagii de cotizare mari și vorbim de stagii de cotizare, aici vorbim de stagii de cotizare de peste 40 de ani. Nu vreau să generalizăm, că toate pensiile se vor dubla. Peste trei milioane de pensii vor crește. Monitorizez zilnic această situație și vreau să vă spun că colegii mei în teritoriu lucrează la un ritm foarte susținut în această perioadă.

Se lucrează în două schimburi, la casele de pensii se lucrează sâmbăta și duminica, astfel încât acest proces îl ducem la final. Noi suntem foarte conștienți de această mare așteptare pe care o au pensionarii și această reformă a sistemului public de pensii”, a continuat Baciu.

Citește și: Marius Budăi dezvăluie când vor primii românii deciziile cu pensiile recalculate: ”Așa e convenția cu Poșta Română”

Daniel Baciu a adăugat că, practic, noua lege a pensiilor are scopul de a îndrepta orice inechitate apărută de-a lungul timpului.

„Au fost atâtea modificări legislative, astfel încât în momentul de față avem doi pensionari în plată, pensionați în momente diferite, unde legislația era diferită în momentul de față, cu cuantumuri ale pensiei total diferite, având aceeași contributivitate, ceea ce nu este în regulă. Practic, prin noua formulă de calcul, asta încercăm să eliminăm, astfel încât să respectăm un principiu foarte simplu: la contributivitate egală va trebui să avem pensii egale în plată”, a mai afirmat el.

Întrebat despre care este media procentului de creștere, Baciu a explicat că depinde foarte mult de istoricul profesional al fiecărui beneficiar, în funcție de anii de cotizare, de stagiul de cotizare realizat și creșterile sunt de la 1% la 100%.

„Creșterile sunt de la 1% la 100%, dar noi sperăm că până în acest moment procentul mediu de creștere este undeva de chiar peste 20%. Nu am finalizat aceste dosare, suntem la un procent de 50%, dar continuăm să lucrăm, astfel încât undeva la 15 august noi să finalizăm ceea ce este partea Casei Naționale de Pensii, să livrăm aceste decizii către Poștă și ei să aibă un timp necesar ca să ajungă să expedieze acest document de informare către beneficiarul final, către pensionari”, a mai spus Baciu.

Șeful CNPP a explicat cum va arăta decizia de pensie pe care urmează să o primească pensionarii la domiciliu.

„În primul rând vreau să vă spun că acest plic în care este introdusă, practic, decizia de pensie în urma recalculării se transmite în format cu confirmare de primire, deci el se înmânează personal destinatarului final, pensionarului, nu se pune în cutia poștală, deci el are această confirmare de primire. Deci în această perioadă, 15-1 septembrie, pensionarii ar trebui să fie la domiciliu pentru a primi aceste plicuri cu informația privind decizia de recalculare, conform noii legi a pensiilor. Iar dacă ne uităm pe acest document în prima parte, avem datele de identificare ale pensionarului – numărul de dosar de pensie, nume, prenume, codul numeric personal, numărul dosarului de pensie, tipul pensiei.

Pentru că sunt mai multe tipuri de pensie în sistemul public – pensie de limită de vârstă, pensie anticipată, pensie de invaliditate sau pensie de urmaș. După aceea, jos, imediat după aceste date de identificare, avem clar identificat care este valoarea pensiei înainte de recalculare. După aceea avem tot ceea ce înseamnă stagii de cotizare. Da, cu toate componentele.

Vorbim de stagiu de cotizare contributiv, stagiu de cotizare necontributiv, stagiu de cotizare asimilat și stagiul din sisteme neintegrate sistemului public de pensii, adică aici se vede exact structura stagiilor de cotizare, iar jos este evidențiat foarte clar stagiul de cotizare contributiv asupra căruia se aplică acele puncte de stabilitate. Iar după aceea avem exact numărul de puncte, numărul de puncte de stabilitate și numărul total de puncte. La punctul c și punctul d.

Formula de calcul este numărul total de puncte care se compune din numărul de puncte contributive și acele puncte de stabilitate care se acordă pensionarilor cu stagii de cotizare mai mari de 25 de ani se înmulțește cu valoarea punctului de referință, se numește VPR, rezultând noul cuantum al pensiei care este foarte clar evidențiat aici. La punctul f avem exact cuantumul pensiei începând cu data de 1 septembrie”, a mai explicat Baciu.

DailyBusiness
Investiție MAMUT în ARMATA ROMÂNĂ! Anunț de ultimă oră
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Cu ce să ștergi geamurile ca să rămână curate și strălucitoare. Metoda prin care praful nu se va mai depune pe ele
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau 1000 de euro pentru fiecare român
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Loredana Groza, aspru criticată pe internet. Marea nemulțumire a fanilor ei
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
A murit în fața spitalului din Slatina, după ce a fost trimisă acasă. O femeie de 70 de ani s-a prăbușit sub ochii celor două fiice, după ce medicii i-au pus un diagnostic greșit
Cancan.ro
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Lilieci surprinși într-un salon al Spitalului Municipal Oltenița
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE din SUA! CUTREMUR în ZIUA VOTULUI american
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate