Pensii ianuarie 2025. Vestea rea pentru milioane de români care aşteptau pensiile indexate la început de an

Bunicii vor primi pensiile în ianuarie 2025 cu o întârziere de șapte zile, din cauza zilelor libere pe care le au bugetarii la începutul anului.
Filip Stan
17 dec. 2024, 22:32
Pensii ianuarie 2025. Vestea rea pentru milioane de români care aşteptau pensiile indexate la început de an
Poşta Română face anunţul aşteptat de milioane de români. Cum vor fi plătite facturile şi taxele în toată ţara

Pensii ianuarie 2025. Seniorii care îşi cheltuiesc economiile toate de Sărbători 2024, ba mai fac şi un CAR, trebuie să ştie că nu au motive să stea la coadă pentru plata taxelor din noul an pentru simplul motiv că nu vor avea bani.

Ca urmare a zilelor libere pe care bugetarii le au la începutul lunii, inclusiv sărbătorile de Anul Nou și Bobotează, pensionarii vor primi pensiile în ianuarie 2025 mai târziu cu șapte zile.

Partea bună este că acestea vor fi indexate cu 12,2%, ceea ce înseamnă majorări între 150-700 de lei, în funcție de valoarea pensiei actuale. Poșta Română, ca instituție bugetară, va avae liber zilele de 1, 2 ianuarie, dar și week-end-ul și sărbătorile de Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul și va reveni la muncă pe 8 ianuarie.

Pensii ianuarie 2025. Ce pensii vor încasa bunicii noştri

Pensii ianuarie 2025. Creșterea de 12,2% începând cu 1 ianuarie 2025 este rezultatul inflației de 10.2% din 2023, dar și al unei creșteri de 2% din salariu mediu brut. În medie, pensiile vor crește cu 330 de lei, ceea ce înseamnă că o pensie medie va ajunge la 3050 de lei. Prin această creștere, guvernanții vor să sprijine pensionarii în fața creșterii prețurilor.

Creșterea pensiilor va avea loc în funcție de valoarea inițială. Pensionarii care primesc 1500 de lei pe lună, de exemplu, vor primi în plus 180 de lei, ceea ce înseamnă că vor avea 1680 de lei. Pensionarii care au o pensie de 5000 de lei, vor avea o creștere de 600 de lei, astfel că vor primi 5600 de lei. În urma creșterii pensiilor, efortul bugetar va fi de aproximativ 1,5 miliarde de lei pe lună.

Cum vor crește pensiile militare
Pe 17 decembrie 2024 se discută la Curtea Constituțională cum vor crește pensiile care nu au fost recalculate, adică pensiile militare. Cu o lună în urmă, Parlamentul aprobase o hotărâre de guvern potrivit căreia pensia militarilor urma să crească în funcție de valoarea soldei.

Dar hotărârea a fost atacată de Avocatul Poporului la CCR care a blocat-o. Pe 17 decembrie 2024, CCR va decide dacă hotărârea e constituțională. Dacă totul este în regulă, atunci hotărârea de creștere a pensiilor militare va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.

 

Pensii 2025. Pensiile ar trebui să crească de două ori anul viitor. Formula de calcul care se aplică din ianuarie

Pensii 2025. Săptămâna viitoare vine pensia pentru aproape 2.500.000 de pensionari. Este ultima pensie înainte de indexarea de la 1 ianuarie.

Unii pensionari vor lua pensia mai devreme cu o zi, potrivit anunțului făcut de ministrul Muncii Bucura Oprescu. Aceasta a spus că pensia va intra pe card într-o singură zi și anume pe 12 decembrie. Asta, în condițiile în care Casa de Pensii a anunțat că pensiile se achită în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Conform legii care a intrat în vigoare în septembrie, la data de 1 ianuarie a fiecărui an, valoarea punctului de referință (VPR) se va majora ca urmare a indexării cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.

Pensii 2025. Cum pot avea mai mulţi bani pe talon seniorii de anul viitor. Recomandarea făcută de ministrul Muncii

Rata anuală a inflației care se ia în calcul este cea pe anul 2023, adică 10,4%. „Începând din 2025, creșterea pensiilor din România are o formulă foarte simplă de calcul, în sensul că aplicăm doi indicatori foarte clari, predictibili, pe care îi știm de la Institutul Național de Statistică. Vorbim de rată medie a inflației, la care se mai adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut pe economie realizat. Deci această este formulă de calcul a indexării, actualizării valorii punctului de referință”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Acesta a explicat că rata inflației este deja cunoscută, pentru că se ia în calcul inflația din 2023. „Suntem în 2024, noi trebuie să știm rata inflației pe anul anterior și care se aplică în anul viitor. Deci vorbim de rata inflației pe anul 2023, care este foarte clară, o știm cu toții, este comunicatat de Institutul Național de Statistică, este de 10,4%. Problema este cum calculăm acest 50% din câștigul real sau din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. Pare că este simplă dar nu este așa, pentru că această creștere reală, fiind un indicator nou, nu am știut nici noi cum trebuie calculat și bineînțeles eu am făcut o adresa la Institutul Național de Statistică care să îmi spună efectiv cum se calculează această creștere reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. Și mi-au transmis exact formulă de calcul. Și avem această creștere reală, este practic un raport între indicele câștigului salarial mediu brut pe economie și indicele prețurilor de consum. Această este formulă de calcul dată de INS”, a declarat Baciu.

Pensiile intră mai târziu pe carduri în decembrie 2024. Când vor primi seniorii români banii pentru cumpărăturile de Crăciun

Oficialul a afirmat că a făcut aceste calcule și a rezultat că această creștere reală a câștigului câștigului salarial mediu brut pe economie este de 104,2%. Adică avem o creștere de 4,2%.

„Ajungem la 2,1%. Deci putem să spunem că formulă de calcul este rată inflației plus creștere CSMBB, adică 10,4 + 2,1, ajungem la 12,5%. Această este formulă prevăzută de articolul 83, alineatul 4 din noua lege a pensiilor.

Acest procent rezultat, de 12,5% trebuie trecut prin doi indicatori prevăzut la alineatul 7. Este vorba despre procentul de creștere a contribuției de asigurări sociale încasate la bugetul de asigurări sociale și rată medie a inflației din ultimii doi ani”, a spus Daniel Baciu.

Spre exemplu, un pensionar care încasează acum 2.000 de lei va primi de la 1 ianuarie 2025 încă 250 de lei ca urmare a indexării pensiei cu rata inflației.

Pensii 2025: Cea de-a doua majorare

Cea de-a doua majorare din 2025 se va face după finalul lunii martie și va ține cont de veniturile nepermanente care nu au fost luate în calculul pensiilor până acum. Aceste venituri nepermanente trebuie dovedite cu adeverințe, potrivit art 155 din noua lege a pensiilor.

Lista veniturilor nepermanente:

• formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

• premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

• al treisprezecelea salariu;

• formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;

• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;

• indemnizaţiile de muncă nenormată;

• alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cel mai trist oraș de pe pământ, despre care se spune că “se află cel mai aproape de Cer”. Speranța de viață este de doar 35 de ani, nimeni nu vrea să se mute aici
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Vești proaste despre salariile românilor. Legea vine de la Bruxelles
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Prinderea Măcelarului din Lyon: Klaus Barbie, capturat după zeci de ani de fugă
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă