Pensii mai 2025. Dacă în luna aprilie au fost mici întârzieri cu livrarea pensiilor din cauza zilelor libere, în luna mai situația nu stă cu mult mai diferită. Astfel, privind pensiile care se achită prin poștă, în mod normal, acestea se achită în intervalul 1 – 15 ale lunii, aduse de poștași la domiciliul beneficiarilor. Totuși, cum 1 mai este zi liberă și pică într-o zi de joi, cel mai probabil procesul Casei de Pensii va fi decalat cu o zi. Rămâne de văzut care vor fi informările oficiale pe subiect. Oricum, nu toți seniorii primesc banii în prima zi de livrare ci data depinde de fiecare zonă și poștaș în parte.
În schimb, pe card, după cum se știe, pensia intră, de obicei, în zilele de 12 și 13. Data de 12 mai este luni, așa că pensiile vor ajunge în conturi în ziua stabilită fără întârzieri. La ora actuală, peste 2.400.000 de pensionari iau pensie pe card. Astfel, pensiile în luna mai pe card ajung 100% la timp.
De asemenea, pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.
S-a dat lege! Pensii duble pentru aceşti români chiar din luna mai. Banii se achită retroactiv
Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a anunţat recent, privind recalcularea, că la acest moment aproape 95% din dosarele celor aproximativ 130.000 de pensionari agricultori au fost finalizate şi că funcţionarii caselor teritoriale de pensii sunt „pe finalul” acestui proces.
Baciu a precizat că aceşti pensionari vor primi retroactiv sumele care li se cuvin după recalculare. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a mai precizat că sunt situaţii în care pensiile au crescut şi cu aproape 1000 de lei, după recalculare.
„În momentul de faţă suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din aceşti 130.000 de pensionari agricultori, în cazul cărora sunt finalizate aceste dosare. Marea majoritate a acestor pensionari se află în această zonă a indemnizaţiei sociale. Aici avem un pensionar care, de la 1.281 de lei, a ajuns de la 2.130 pensie în plată după această recalculare”, a declarat, miercuri, Daniel Baciu.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a explicat că pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic.
„Sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghişeele caselor teritoriale de pensii încât colegii mei nu ar avea efectiv timpul necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt”, a mai spus Baciu.