Ministrul de Finanţe a explicat cum unele categorii de români vor putea beneficia de pensii mai mari. Adrian Câciu a mai explicat că partea de impozitare va privi celelalte sisteme de pensii, în afara sistemului public, fără a afecta partea de contributivitate.
„Analiza este în derulare. Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. În sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017. Între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei.
În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar cu condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a declarat Adrian Câciu, după şedinţa de Guvern.
De asemenea, Adrian Câciu a menţionat că o analiză privind creşterea pragului de neimpozitare a pensiilor publice este realizată împreună cu ministerul Muncii.
„Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii. Are toate datele privind sistemul public de pensii şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, coşul de consum. Sunt elemente care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să poată fi sprijiniţi, mai ales în această perioadă”, a mai menţionat Adrian Câciu.
Cât despre reaşezarea pensiilor militare, ministrul Finanţelor a spus că ”partea de impozitare va privi celelalte sisteme de pensii fără a afecta partea de contributivitate” şi că analiza va fi prezentată în coaliţie.
Câciu a mai afirmat că analiza va fi gata în săptămânile următoare. ”Prioritate, acum, pentru noi este rectificarea bugetară”, a concluzionat el.