Chestionat dacă o creştere a salariului minim cu 100 lei brut ar putea fi suportată de economie, ministrul de Finanţe a răspuns: „Aici pot să vă vorbesc doar ca economist. Ştiţi bine că Ministerul Finanţelor nu face parte din acel comitet tripartit, dar trimitem experţi şi acolo”.
„Aş vrea să păstrăm totuşi o formulă pe care să nu o mai modificăm. Vreau să scot elementul acesta de politic din negocierile pe salariul minim. Anul trecut am venit cu o formulă care cred că este foarte bună, e transparentă, toată lumea ştie indicatorii şi o formulă care nu penalizează dinamica salariului minim în ani cum este acesta, în care ai o contracţie sau ai o scădere a economiei. Aş merge pe pastrarea acestei formule şi pentru anii viitori. Altfel, în momentul în care introduci politicul în negociere, acest element politic de subiectivism, atunci apar efecte negative pentru economie pe care nu le putem vedea imediat, dar care au repercursiuni pe viitor”, a adăugat Cîţu.
Chestionat mai departe dacă are un procent pe care să îl poată avansa pentru creşterea pensiilor, în contextul în care Guvernul a precizat că această majorare nu va fi de 26%, ministrul de Finanţe a replicat: „Nu am un procent pe care să îl pot avansa, doar vă pot spune că vor creşte pensiile în fiecare an în următoarea perioadă”.
Ministrul de Finanțe, Florin Cîţu, a anunțat sâmbătă că există discuţii privind prelungirea măsurii amânării ratelor. Demnitarul a răspuns unei întrebări ZF, însă a refuzat să ofere detalii.
Ministrul de finanţe, Florin Cîți, a spus, răspunzând unei întrebări ZF, că la nivelul Ministerului de Finanţe există discuţii privind prelungirea măsurii amânării ratelor. El a precizat că nu poate face publice mai multe detalii până la apariţia formei finale a deciziei, conform Mediafax.
Există discuţii (pentru prelungirea amânării ratelor – n. red.), dar detalii nu vă pot da acum, pentru că nu avem o formă finală, şi orice detalii ar ieşi acum ar pune în pericol o formă finală care să fie în beneficiul cetăţenilor”, a explicat Florin Cîţu.
Moratoriul privind amânarea ratelor la credite, care a fost aplicat în acest an pentru a susţine persoanele fizice şi companiile care aveau credite bancare şi care au avut probleme financiare din cauza crizei coronavirusului, expiră la 1 ianuarie 2021. Băncile au primit mai mult de 150.000 cereri de amânare a plăţii ratelor de când a fost pusă în aplicare măsura, în aprilie 2020.