PENSII pentru români care au lucrat în Italia. Pensia cu 5 ani de contribuţii: cine beneficiază, cum se calculează, care sunt cerinţele

Epidemia de coronavirus a crescut migraţia românilor dinstre Italia spre România. Teama de îmbolnăvire ar putea face ca acest traseu să fie ireversibil, astfel că RomaniaTV.net vă oferă câteva detalii despre modul de epensionare pentru cei care au mucnit mai mulţi ani în această ţară. 
Romania TV
10 mart. 2020, 07:57
PENSII pentru români care au lucrat în Italia. Pensia cu 5 ani de contribuţii: cine beneficiază, cum se calculează, care sunt cerinţele

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a întâlnit recent cu ambasadorul Italiei la Bucureşti, Marco Giungi, pentru a discuta despre pensiile pentru românii care lucrează în străinătate, având în vedere că stabilirea drepturilor se face chiar şi cu întârziere de trei ani. ”Se lucrează rudimentar, se comunică dificil cu omologii din străinătate”, spune Alexandru care anunţă că se caută soluţii pentru ca lucrurile să meargă mai repede şi mai uşor.

”Un lanţ întreg de probleme generează întârzieri de 1 an, 2 şi chiar 3 în stabilirea dreptului la pensie pentru românii care lucrează (şi) în străinătate. Personalul din casele de pensii se implică dar se lucrează rudimentar, se comunică dificil cu omologii din străinătate, din ţările în care muncesc românii noştri. Cu toate acestea, depăşim curând etapa: nu se poate. Se pot recupera întârzierile!”, a scris, miercuri, pe Facebook, Violeta Alexandru.

Aceasta anunţă că s-a întâlnit cu Marco Giungi, ambasadorul Italiei în România, pentru a discuta soluţii de rezolvare. 

”Am discutat pe cazuri concrete; vor fi contactate autorităţile italiene. Eu ştiu ce trebuie făcut aici, în România. Sunt probleme despre care se ştia de ani de zile, doar cine nu a vrut să le vadă nu le-a văzut. Urmăresc efectele acestei discuţii cu Excelenţa Sa şi mă pregătesc, funcţie de evoluţia lucrurilor, pentru următoarea acţiune prin care să ajut la recuperarea acestor întârzieri”, a mai scris Alexandru, precizând că urmează să se ocupe de situaţia românilor din Spania.

Pensie pentru îngrijitoare și menajere cu 5 ani de contribuții sociale în Italia 

Lucrătorii casnici din Italia pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Aceasta este pensia pentru limită de vârstă și poate fi solicitată de cei care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996, informează La legge per tutti.

Pensia cu 5 ani de contribuții: cine poate beneficia, cum se calculează, care sunt cerințele

La ce vârstă pot obține lucrătorii casnici o pensie cu 5 ani de contribuții?

Pensia pentru limită de vârstă cu 5 ani de contribuții nu poate fi obținută la orice vârstă și nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare, care este egală cu 67 de ani începând cu 2019 și care este valabilă și în 2020 atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Întreaga Italie intră în carantină din cauza coronavirusului. Măsurile anunţate de premierul italian

Această pensie poate fi primită din 2019 începând cu vârsta de 71 de ani. Ulterior, este prevăzută o creștere a cerinței de vârstă de 3 luni la fiecare doi ani.

Pensia pentru limită de vârstă cu contribuții de 5 ani poate fi solicitată numai de lucrătorii care fac obiectul calculării contribuției totale și care reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, pe baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare.

În termeni simpli, ca să se pensioneze cu 5 ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

Alte forme pensionabile în Italia:

  • Lucrătorii casnici pot obține pensia pentru limită de vârstă la 67 de ani, dar trebuie să aibă cel puțin 20 de ani de contribuții.
  • De asemenea, pot obține la vârsta de 64 de ani cu 20 de ani de contribuții pensia anticipată contributivă.

Pentru cetățenii români care au lucrat sau lucrează în străinătate

Aceștia vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă). Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România.

În cazul în care o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat cinci – zece ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți peste graniță. Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu acte în regulă (cu contract de muncă).

În România este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ca o persoană să poată să iasă la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă. „Dacă o persoană a lucrat doar zece ani în România și alți cinci ani în Italia, de exemplu, atunci perioada din Italia sau din altă țară i se ia în calcul pentru a i se deschide drepturile de pensie, dar pentru cei cinci ani lucrați acolo nu îi va plăti pensia statul român, ci statul în care a lucrat, când va îndeplini condițiile de pensionare din statul respectiv.

De asemenea, cetățenii români pot depune dosarul de pensionare în statele în care au lucrat, inclusiv cu documentele din România, pentru perioada în care au lucrat și în România.

Pensia comunitară – poți beneficia de pensie pentru anii lucrați în alte state UE 

Românii care au muncit cel puțin un an în străinătate înainte de pensionare pot beneficia de pensia comunitară, din statul pentru care au muncit și au plătit contribuțiile. Cetățenii români pot primi pensie pentru limită de vârstă, pensia de urmaș și pensia anticipată sau pe caz de boală.

Cetățenii români care muncesc în Italia și plătesc regulat contribuții la I.N.P.S., au dreptul la prestații de pensie în aceleași condiții de vârstă și de contribuție prevăzute pentru cetățenii italieni.

Regulamentele europene de acordare a pensiei comunitare, vizează cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European, după cum urmează:

  • Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Liechstenstein, Elveția.

Ce trebuie să faceți că să obțineți pensie comunitară?

Cetățenii români care au muncit mai mulți ani peste hotare sau cel puțin un an, iar la momentul pensionării decid să se întoarcă în România sau să se mute în altă țară membră U.E., pot solicita pensia statului pentru care au muncit din locul în care se află în perioadă pensionării.

Pensia va fi calculată conform legilor din fiecare stat pentru care solicitantul a muncit și cotizat, iar toate contribuțiile vor fi însumate, astfel, încât să se obțină o singură pensie. Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcție de unde se află persoana pensionată.

Prin urmare, românii care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au locul de rezidență și trebuie să aibă vârsta pentru ieșire la pensie, conform legii din România, adică 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.

În acest caz li se vor calcula vechimea de muncă pe teritoriul României, iar dacă la momentul respectiv cetățeanul român locuiește sau muncește în alt stat european, va trebui să aștepte să împlinească anii de ieșire la pensie din țara respectivă, apoi îi va fi calculată vechimea de muncă regulară pe acel teritoriu.

Așa cum precizează consilierul juridic Gabriela Pintea, cererea de pensionare poate fi depusă doar de la data la care solicitantul îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de lege:

„O persoană care a lucrat în România și în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplinește condițiile necesare, în funcție de tipul de pensie solicitată. Depunerea la casa de pensii a unei astfel de cereri chiar şi cu o zi înainte de data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege are drept rezultat respingerea acesteia”.

Așadar, românii care au muncit în mai multe țări europene în ultimii ani cu contract și au plătit impozite în mai multe locuri pot primi pensie comunitară.
 

Condiția de bază pe care trebuie să o îndeplinească o persoană care dorește să ceară pensie unui stat comunitar este să aibă plătite contribuțiile măcar un an de zile pe acel teritoriu.

De exemplu, în România este obligatoriu să ai munciți sau să cotizezi la stat măcar 15 ani ca să poți să ieși la pensie atunci când atingi vârsta admisă de lege.

În cazul în care muncitorul se întoarce în propria țară, sau se mută în altă țară europeană, înainte de a fi îndeplinit condițiile necesare, aceste condiții pot fi îndeplinite continuând să muncească și să verse contribuții în gestiunea de prevederi sociale a țării europene în care s-a mutat. Datorită sistemului „totalizării”, toate contribuțiile vărsate în Italia sau în alte țări europene, vor fi însumate cu scopul de a acorda o singură pensie. Suma acordată ca pensie se determină din gestiunea de prevederi sociale a fiecărei țări, în funcție de contribuțiile vărsate.

Ce faceți în cazul în care ați muncit cinci ani în România și alții zece în Italia?

Conform noilor reglementării acei zece ani munciți în Italia se vor lua în calcul, astfel încât statul român să îți deschidă dreptul la pensie.

Totodată, este bine de știut că românii stabiliți definitiv peste hotare și care nu mai doresc să se întoarcă în România, pot depune dosarul pentru pensionare direct în țara în care se află, iar acolo îi vor fi calculați și anii munciți în România.

Un alt aspect important și bine de știut este că pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european. Adică, dacă la bătrânețe vă decideți să plecați din România, puteți să vă transferați pensia în țara în care vă stabiliți.

Concret, pentru a primi pensia în străinătate, solicitanții trebuie:

  • să deschidă un cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;
  • să comunice detaliile bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul, numărul de cont internaţional bancar) casei teritoriale de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declarației de transfer).

În Italia, puteți face cerere de pensionare astfel:

  • online – pe site-ul INPS, unde este necesar să vă înregistrați și să vă creați un cont;
  • sunând la numerele de telefon: 803164 ,apelabil gratuit de la un telefon fix, 06164164, apelabil de la un telefon mobil);
  • adresând-vă unei instituții de asistență denumită „Patronato”, recunoscută prin Lege și care acordă gratuit asistență lucrătorilor.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?