Veşti bune pentru 8 milioane de români. Le-au crescut sumele din conturi fără să ştie

Datele înregistrate în raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că fondurile de pensii au revenit substanțial după scăderile din vară, iar contribuția medie per participant a crescut la rândul ei.
Filip Stan
08 dec. 2022, 09:37
Veşti bune pentru 8 milioane de români. Le-au crescut sumele din conturi fără să ştie

Fondurile de pensii au recuperat pierderile. Un raport ASF arată care este situația din Pilonul II. Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a arătat că toate cele șapte fonduri de pensii administrate privat au înregistrat o rată de rentabilitate în scădere, în primele nouă luni ale anului 2022. Al treilea trimestru din acest an a înregistrat o revenire substanțială la nivelul activului mediu per participant. Acesta ajungea, la sfârșitul lunii septembrie, la valoarea de 11.362 de lei. Este o scădere față de luna martie din acest an și față de luna decembrie a anului 2021. Totuși, este o creștere față de luna iunie din 2022.

La finalul lunii decembrie valoarea activului mediu per participant ajungea în jurul sumei de 11.434 de lei. Raportul a arătat că, la finalul lunii iunie, activele au înregistrat o creștere. Valoarea lor a ajuns atunci la suma de 11.235. Maximul primelor nouă luni, 11.537 de lei per participant, a fost înregistrat la finalul primului trimestru.

Care este contribuția medie a participanților

În raport s-a mai precizat care a fost contribuția medie per participant. Aceasta a ajuns la 235 de lei, la finalul lunii septembrie 2022, cu 15% mai mult decât în perioada similară a anului 2021. Până în luna septembrie a acestui an, 18.00 de participanți și beneficiari au încasat activul. Este vorba de plăți în valoare totală de 297 de milioane de lei. Aproape 70% dintre participanți și beneficiari au optat pentru plata unică. Restul de 30% de persoane au ales plata eșalonată.

Activele totale ale sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) au crescut, în primele nouă luni ale anului 2022. A fost înregistrată o creștere de două procente față de aceeași perioadă din 2021. Aceste active au ajuns la suma de 88,71 de miliarde de lei. Majorarea s-a realizat pe fondul creșterii substanțiale a contribuțiilor. În plus, numărul participanților a depășit 7,9 milioane.

Lovitură pentru 1.5 milioane de angajaţi români de la 1 ianuarie 2023. Se schimbă modul de taxare a salariului brut

Raportul ASF conține și un capitol care este dedicat evoluției randamentelor și, implicit, a activului. Principala cauză a scăderilor din primăvară-vară este reprezentată de reducerea prețurilor titlurilor de stat în portofoliu, în contextul creșterii dobânzilor. Inflația este principalul risc care persistă în continuare.

document-2022-12-7-25949895-0-pilonul

Scăderi la nivelul Valorii Unitare a Activului Net

Analiștii ASF explică și scăderile la nivelul Valorii Unitare a Activului Net (VUAN). Este vorba de un indicator care redă practic performanța investițională a fiecărui fond. VUAN este calculat ca raport între valoarea activului net a unui fond și numărul de unități de fond. Analiștii au spus că au fost înregistrate scăderi, dar nu sunt la fel de mari precum cele de la începutul pandemiei de COVID-19.

„Creșterea generalizată a ratelor dobânzilor a determinat scăderi ale prețurilor titlurilor de stat aflate în portofoliile fondurilor de pensii private, ceea ce a condus implicit la scăderea valorilor unitare ale activelor nete…Ratele de dobândă au înregistrat creșteri majore în primele luni anului 2022, determinate fiind de intensificarea presiunilor inflaționiste, dar și de războiul din Ucraina și repercusiunile acestuia”.

Vouchere sociale 2023. Schimbare radicală, creşte pragul de venit, câţi români vor mai primi pe card 250 de lei din două în două luni
Documentul a mai precizat că randamentele pentru obligațiunile emise de statul român se menține ridicat. Acest lucru arată că perioada de incertitudini va continua. „Randamentele obligațiunilor de stat din România au înregistrat creșteri semnificative pentru toate maturitățile (6M – 10Y) la finalul lunii septembrie 2022 față de 30 septembrie 2021. Curba randamentelor pentru titlurile de stat se menține ascendentă, ceea ce indică o creștere a riscului de credit”, se mai precizează în documentul ASF, potrivit StudiiFinanciare.ro.

Pilonul II de pensii: Ce bani au încasat 18.000 de români și cum a scăzut rentabilitatea celor 7 fonduri în primele 9 luni

18.000 de participanți sau beneficiari la Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) au încasat aproximativ 297 milioane de lei, pentru deschiderea dreptului la pensie, deces sau invaliditate și 69% dintre aceștia au preferat plățile unice în detrimentul celor eșalonate, arată cel mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 88% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 11% ca urmare a decesului participantului și 1% ca urmare a invalidității.

În primele nouă luni ale anului 2022, ca și modalitate de plată a activului personal net, participanții/beneficiarii au preferat plățile unice în detrimentul celor eșalonate, în procent de 69%.

Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăți unice în valoare de 166 milioane lei și plăți eșalonate în valoare de circa 97 milioane lei. Au fost înregistrate plăți unice în cuantum de 23 milioane lei și plăți eșalonate în cuantum de 8 milioane lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului.

Ca urmare a invalidității, cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 2,5 milioane de lei aferent plăților unice și 689 mii de lei prin plăți eșalonate.

Cele mai mari ponderi în totalul plăților activului personal net în primele nouă luni ale anului 2022 au fost înregistrate de FPAP NN (35%), FPAP AZT Viitorul Tău (23%) și FPAP Metropolitan Life (14%), fiind și fondurile cu cel mai mare număr de participanți.

Valoarea medie a activului unui participant a ajuns la 11.362 lei, în scădere cu 0,5%

La 30 septembrie 2022, în Pilonul II contribuiau 7.908.319 persoane, în creștere față de 7.793.087 persoane la 31 decembrie 2021.

Contribuția medie a participanților cu contribuții virate la 30 septembrie 2022 a fost de circa 235 lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2021 valoarea acesteia a fost de 204 lei/participant.

În perioada ianuarie-septembrie 2022, contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat au fost în cuantum de 8,19 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 13% față de aceeași perioadă din anul 2021.

Valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat a fost de 88,69 miliarde lei la finalul lunii septembrie a anului 2022, în creștere cu aproximativ 2% comparativ cu aceeași dată a anului 2021.

Comparativ cu decembrie 2021, activele nete s-au diminuat cu aproximativ 0,4%, iar comparativ cu luna iunie 2022, valoarea activelor nete a crescut cu 1,5%.

La 30 septembrie 2022, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat. Investițiile fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 63% la 30 septembrie 2022, în creștere față de procentul de 60% investit la 31 decembrie 2021 în acest tip de instrumente financiare.

Investițiile în acțiuni au reprezentat, la 30 septembrie 2022, un procent de 21% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Pilonul II. De asemenea, ponderi importante sunt investite și în obligațiuni corporative și fonduri de investiții la finalul primelor nouă luni ale anului 2022.

Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat a fost 2,78% în septembrie 2022, în scădere față de luna decembrie 2021 (5,79%).

La finalul lunii septembrie 2022, valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 11.362 lei, înregistrând o scădere de 0,5% comparativ cu septembrie 2021 și o creștere de 1,1% față de trimestrul precedent.

De ce a scăzut rentabilitatea fondurilor de pensii

ASF subliniază că „toate fondurile de pensii administrate privat au înregistrat scăderi ale ratelor de rentabilitate anualizate, la finalul lunii septembrie 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, pe fondul unui risc de piață crescut și al persistenței ratelor ridicate ale dobânzilor.”

  • „Creșterea generalizată a ratelor dobânzilor a determinat scăderi ale prețurilor titlurilor de stat aflate în portofoliile fondurilor de pensii private, ceea ce a condus implicit la scăderea valorilor unitare ale activelor nete.
  • Ratele de dobândă au înregistrat creșteri majore în primele luni anului 2022, determinate fiind de intensificarea presiunilor inflaționiste, dar și de războiul din Ucraina și repercusiunile acestuia (persistența primei de risc suveran la un nivel ridicat pentru România).
  • Ținând cont de procentul semnificativ al obligațiunilor în portofoliile fondurilor de pensii, în special titluri de stat, se evidențiază o scădere a valorii activelor în trimestrul III 2022 (în luna septembrie 2022 activele au scăzut cu 0,5% comparativ cu finalul anului 2021)”, se arată în raportul ASF.

Pe de altă parte, notează ASF, randamentele obligațiunilor de stat din România au înregistrat creșteri semnificative pentru toate maturitățile (6M – 10Y) la finalul lunii septembrie 2022 față de 30 septembrie 2021.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Daniel Tudorache, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în „Dosarul diamantelor”
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'