Pensii Pilonul II. Veștile legate de pensiile private sunt unele bune, pierderile înregistrate la începutul anului fiind recuperate în proporție de jumătate din pierderile înregistrate la începutul anului.
„Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat”, spune Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România.
„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB. „, se menţionează într-un raport al ASF.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,453 miliarde de lei, respectiv 60,19%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 21,644 miliarde de lei (23,92%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 7,349 miliarde de lei, respectiv 8,12% din totalul activelor.
Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.888.081 milioane de participanţi în iulie.
Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public. Astfel, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.
Activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creștere puternică, cu 5 miliarde de lei, față de valoarea de la mijlocul anului 2022. Față de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).
Pensii Pilonul II. Procesul de recuperare a valorii activelor este în plină desfășurare. Evoluția din ultimele 2 luni arată o creștere robustă și rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotațiilor titlurilor de stat românești, în care fondurile de pensii își investesc aproximativ două treimi din sumele administrate. În perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat româneşti au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până la mijlocul lunii august.
Cine sunt administratorii fondurilor de pensii Pilonul II
În țara noastră sunt șapte administratori de pensii: Aegon Pensii Private, Allianz Tiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD Pensii, Generali Pensii, Metropolitan Life Pensii, NN Pensii
Cum verifici câți bani ai la fondul de pensii Pilonul II
Verificarea fondurilor se face în funcție de cine adminstrează banii fiecare având o aplicație specifică:
Allianz Tiriac Pensii Private –
Pentru cei care nu știu unde snt înscriși, Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus la dispoziție românilor o aplicație unde pot verifica acest lucru:
Efectul modificărilor propuse cu privire la Pilonul II ar putea fi unul mixt, incluzând beneficii, dar putând genera şi probleme în viitor, susţin reprezentanţii Asociaţiei Participanţilor în Fondurile de Pensii (APFP), într-un comunicat remis joi AGERPRES.
„Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii a examinat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, publicat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (în continuare ‘Proiectul de OUG’), şi consideră că efectul modificărilor propuse ar putea fi unul mixt, incluzând beneficii, dar putând genera şi probleme în viitor. Pe această cale dorim să notăm pozitiv existenţa în Proiectul de OUG a câtorva elemente care sunt, fără dubiu, în favoarea viitorilor pensionari şi a moştenitorilor lor, elemente care au fost anterior punctate pentru îmbunătăţire de Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii. Este vorba, în primul rând, de o situaţie îmbunătăţită pentru moştenitorii viitorilor pensionari (care vor putea să obţină imediat pensia Pilon II a pensionarului decedat, fără să aştepte până vor ieşi, la rândul lor, la pensie). În al doilea rând, este vorba despre posibilitatea de a solicita drepturile privind pensia Pilon II fără nici o limită în timp (imprescriptibilitate)”, se menţionează în comunicat.
Potrivit APFP, marea majoritate a modificărilor propuse au însă în vedere modul de organizare şi funcţionare al fondurilor de pensii Pilon II şi al administratorilor acestora, fiind acoperite diverse probleme: organizarea direcţiei de investiţii şi atribuţiile directorului de investiţii, managementul riscului, exercitarea dreptului de vot în adunările generale ale societăţilor din portofoliu, evaluarea investiţiilor, evitarea conflictelor de interese, respectarea în general a regulilor prudenţiale.