Pensii Pilonul II. Ce se întâmplă cu banii a 8 milioane de români, cum verifici câţi bani ai în cont

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 90,47 miliarde lei, la finalul lunii iulie 2022, în creştere cu 3% faţă de nivelul înregistrat la 31 iulie 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Filip Stan
28 sept. 2022, 07:28
Pensii Pilonul II. Ce se întâmplă cu banii a 8 milioane de români, cum verifici câţi bani ai în cont

Pensii Pilonul II. Veștile legate de pensiile private sunt unele bune, pierderile înregistrate la începutul anului fiind recuperate în proporție de jumătate din pierderile înregistrate la începutul anului.

„Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat”, spune Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România.

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB. „, se menţionează într-un raport al ASF.

Marius Budăi, ministrul Muncii, și-a luat angajamentul: „De la 1 ianuarie 2023 cresc pensiile în România. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată” | EXCLUSIV

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,453 miliarde de lei, respectiv 60,19%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 21,644 miliarde de lei (23,92%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 7,349 miliarde de lei, respectiv 8,12% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.888.081 milioane de participanţi în iulie.

Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public. Astfel, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.

Activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creștere puternică, cu 5 miliarde de lei, față de valoarea de la mijlocul anului 2022. Față de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).

Pensii Pilonul II. Procesul de recuperare a valorii activelor este în plină desfășurare. Evoluția din ultimele 2 luni arată o creștere robustă și rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotațiilor titlurilor de stat românești, în care fondurile de pensii își investesc aproximativ două treimi din sumele administrate. În perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat româneşti au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până la mijlocul lunii august.

ASF a dat-o în bară. Deși a susținut că nu taie comisionul din contribuții brute și de la Pilonul III proiectul de OUG lansat în dezbatere publică o contrazice

Cine sunt administratorii fondurilor de pensii Pilonul II

În țara noastră sunt șapte administratori de pensii: Aegon Pensii Private, Allianz Tiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD Pensii, Generali Pensii, Metropolitan Life Pensii, NN Pensii

Cum verifici câți bani ai la fondul de pensii Pilonul II

Verificarea fondurilor se face în funcție de cine adminstrează banii fiecare având o aplicație specifică:

Aegon Pensii Private –

Allianz Tiriac Pensii Private

BCR Pensii

BRD Pensii

Generali Pensii

Metropolitan Life Pensii

NN Pensii

Pentru cei care nu știu unde snt înscriși, Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus la dispoziție românilor o aplicație unde pot verifica acest lucru:

 

Efectul modificărilor propuse cu privire la Pilonul II ar putea fi unul mixt, incluzând beneficii, dar putând genera şi probleme în viitor, susţin reprezentanţii Asociaţiei Participanţilor în Fondurile de Pensii (APFP), într-un comunicat remis joi AGERPRES.

„Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii a examinat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, publicat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (în continuare ‘Proiectul de OUG’), şi consideră că efectul modificărilor propuse ar putea fi unul mixt, incluzând beneficii, dar putând genera şi probleme în viitor. Pe această cale dorim să notăm pozitiv existenţa în Proiectul de OUG a câtorva elemente care sunt, fără dubiu, în favoarea viitorilor pensionari şi a moştenitorilor lor, elemente care au fost anterior punctate pentru îmbunătăţire de Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii. Este vorba, în primul rând, de o situaţie îmbunătăţită pentru moştenitorii viitorilor pensionari (care vor putea să obţină imediat pensia Pilon II a pensionarului decedat, fără să aştepte până vor ieşi, la rândul lor, la pensie). În al doilea rând, este vorba despre posibilitatea de a solicita drepturile privind pensia Pilon II fără nici o limită în timp (imprescriptibilitate)”, se menţionează în comunicat.

Potrivit APFP, marea majoritate a modificărilor propuse au însă în vedere modul de organizare şi funcţionare al fondurilor de pensii Pilon II şi al administratorilor acestora, fiind acoperite diverse probleme: organizarea direcţiei de investiţii şi atribuţiile directorului de investiţii, managementul riscului, exercitarea dreptului de vot în adunările generale ale societăţilor din portofoliu, evaluarea investiţiilor, evitarea conflictelor de interese, respectarea în general a regulilor prudenţiale.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Teheranul speră că Trump va alege rațiunea în relațiile cu Iranul
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!