Pensii private 2022. De altfel, se pare că aceștia nu au solicitat să le fie plătit activul. Vorbim de circa 20.000 de români care au uitat cel mai probabil că au aceste venituri.
Pensii private 2022. ASF vrea să schimbe legea! Ce trebuie să știe românii care au contribuit la Pilonul III de pensii!
Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vrea să impună administratorilor de pensii private facultative (pilon III) să treacă în scrisoarea anuală pe care o trimit clienților și prevederea legală care arată că ”participantul care a împlinit vârsta de 60 de ani poate opta pentru solicitarea sumei existente în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate”, arată un proiect de modificare a normei 19/2021, potrivit Economica.
” Totodată, având în vedere analiza realizată în cadrul Serviciului Supraveghere și Analiză Piață – DG – SSPP asupra participanților fondurilor de pensii facultative care au împlinit vârsta de 60 de ani, de la care, conform prevederilor legale1 în vigoare pot solicita plata activului personal, s–a constat faptul că un număr ridicat de participanți nu și–au exercitat acest drept. De asemenea, conform datelor furnizate de Serviciul Supraveghere și Analiză Piață, la sfârșitul lunii septembrie 2021, un procent de peste 65% din participanții de peste 60 de ani nu mai plătise contribuții în ultimele 12 luni.”, arată documentul citat.
Citește și: Marcel Ciolacu, declarație-fulger după ședința coaliției: Reducere de TVA la gigacalorie până în martie. Pentru pensiile primarilor, cea mai bună soluție e prorogarea cu un an!
La sistemul de pensii private facultative din România contribuiau, la finele lui septembrie 2021 în jur de 554.000 de oameni, potrivit datelor Asociației pentru Pensii Administrate Privat (APAPR). Aproape toți au devenit clienți ai fondurilor ca beneficiar ai unor facilități oferite de angajatori, aceasta, ca și asigurările private de sănătate, fiind o practică mai ale în companiile mari, multinaționale. În România activează zece fonduri private de pilon III, ale căror performanțe, mai modeste decât în cazul pilonului II, potr fi consultate AICI .