Pensii private 2022. Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), indicatorul cel mai important din perspectiva cotizantului la fondurile private de pensii, a scăzut până la nivelul înregistrat în septembrie-octombrie 2020, dar este încă peste valoarea din februarie-martie 2020, când începea perioada de carantină COVID, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), citate de ECONIMICA.NET.
Potrivit datelor ASF, declanșarea războiului din Ucraina a afectat și randamentele obținute de administratorii privați care investesc contribuțiile virate de cei aproape 8 milioane de români încadrați în sistemul pensiilor private obligatorii.
În medie, fondurile s-au întors undeva la nivelului lunilor septembrie-octombrie 2020, pierzând de la începutul acestui an tot ce reușiseră să acumuleze ca randament din 2020 și până la finalul lui 2021.
Pe 18 iulie 2022, valoarea medie a VUAN pentru toate cele 7 fonduri era la proximativ 25,5, în timp ce pe maxim, înregistrat la jumătatea lui iulie 2021, VUAN atinsese peste 28 de puncte.
Potrivit calculelor făcute de jurnaliştii ECONOMICA.NET, un contribuabil care are 1.000 de unități de fond a pierdut, pe medie, circa 3.000 de lei din contul de pensie, în ultimul an. De menționat că variațiile sunt diferite de la fond la fond, însă și că suma este marcată drept pierdere față de anul trecut doar de cei care ies la pensie în această perioadă, pentru ceilalți fiind doar o valoarea orientativă, în condițiile în care ranadamentele pozitive este posibil să revină în timp.
Mai important pentru contribuabili este faptul că există un plafon minim până la care pot scădea sumele acumulate în conturile de pensii. Potrivit legii, dacă suma din conturi scade sub nivelul contribuțiilor, atunci administratorul este obligat să completeze până la acest nivel.
Citeşte şi Contribuţia la Pilonul II de pensii a fost majorată. Decizia de ultimă oră a Guvernului
Dacă administratorul arată că nu area capacitatea financiară pentru a face acest lucru, el va fi retras de la fond și se va căuta un nou administrator. În ultimă instanță, suma minimă, adică valoarea contribuțiilor totale, este garantată de stat, prin Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private (FGDSPP).