Pensii private 2022. E OFICIAL! Creşte contribuţia la pilonul II, legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat legea care prevede majorarea contribuţiei la pilonul II. Aceasta va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Alina Costache
24 iul. 2022, 17:28
Pensii private 2022. E OFICIAL! Creşte contribuţia la pilonul II, legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Pensii private 2022. Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede creşterea contribuţiei la pilonul II de pensii de la 3,75% la 4,75%.

Pensii private 2022. Anunţ important pentru milioane de români

De la 1 ianuarie 2024, românii vor plăti contribuţii la pilonul II de pensii mai mari. Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2022 pentru completarea articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Actul normativ aprobă OUG nr. 23/2022 care completează articolul 43 din Legea nr.411/2004 cu un nou alineat. Acesta prevede majorarea contribuției la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Reamintim că măsura de a crește contribuțiile pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual este asumată ca jalon din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), dar este parte și în Programul de Guvernare.

Sistemul de pensii private în România a fost lansat în primăvara anului 2008. De atunci şi până la finalul anului 2021, peste 64.000 de români au primit pensie prin intermediul pilonului II. Valoarea cumulată a plăţilor efectuate de către administratorii Pilon II este de aproximativ 685 de milioane de lei. Cei mai mulţi au preferat să încaseze banii sub formă de plată unică.

Ce taxe se aplică atunci când vrei să scoți toți banii de la Pilonul II?

„În momentul când se efectuează o plată unică, în conformitate cu prevederile Legii 277/2015 privind Codului Fiscal, se aplică o cotă de impunere de 10% asupra venitul impozabil lunar din pensii cu deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

De asemenea, după caz, se reține contribuţia de asigurări sociale de sănătate de 10% aplicabilă la baza de calcul cu deducerea sumei de 4.000 lei.

Astfel, din activul personal cuvenit participanților se deduc următoarele: impozitul și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

În funcție de opțiunea fiecărui participant sunt percepute comisioane bancare sau de mandat aferente efectuării plăților către aceștia.”, au explicat oficialii ASF.

ASF mai precizează că niciun participant la Pilonul II nu poate primi mai puțin decat valoarea garantată prin lege.

„Administratorii au obligația ca, în cazul în care valoarea activului personal al participantului este mai mică decât valoarea garantată de prevederile art. 135 alin. (2) din Legea 411/2004, administratorii trebuie să majoreze valoarea activului personal al participantului până la nivelul valorii garantate.

Conform art.135 alin. (2) din Legea 411/2004, suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.”, spune ASF, potrivit Hotnews.

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Anunțul cel mare despre PACE. A vorbit cu Vladimir Putin: O pace echitabilă
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Șoferii, obligați să ia în calcul acest aspect. Ce trebuie să citească înainte de-a conduce
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
Obligatoriu peste tot în România. Decizia intră în vigoare de astăzi, 3 Iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Cele mai slabe rezultate la Evaluarea Națională din ultimii cinci ani: Doar 74% dintre elevi au luat note peste 5
MediaFlux
S-a aflat CINE ÎL ÎNLOCUIEȘTE pe BIDEN!
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?