Pensii private 2022. Românii se plâng că le-au dispărut banii de la pilonul II. Analist economic: „În doi ani nu mai am niciun ban”

Tot mai mulţi români se plâng în ultima vreme de faptul că le-au dispărut banii de la pilonul II. În primele cinci luni din 2022, peste 7200 de români au solicitat plata pensiilor private.
Alina Costache
19 iul. 2022, 08:39
Pensii private 2022. Românii se plâng că le-au dispărut banii de la pilonul II. Analist economic:

Pensii private 2022. Analistul economic Elena Cristian a povestit la România Tv că i-au dispărut bani frumoşi de la pilonul II.

Pensii private 2022. Analist economic: Am pierdut 3.000 de lei

Citeşte şi Pensii private 2022. Premierul Nicolae Ciucă anunţă ce se întâmplă cu Pilonul 2 şi 3 de pensii

Elena Cristian a povestit că în doar trei luni de zile a rămas fondul său de pensie privată este mai mic cu 3000 de lei. Aceasta susţine că dacă lucrurile vor continua tot asa, în următoarii doi ani nu va mai avea niciun leu la pilonul II.

„Vă prezint situaţia mea. În decurs de trei luni, de la 56.000 de lei câţi aveam, mai am 53.000 de lei. Deci am pierdut 3.000 de lei. Mă uitam acum… nu are nicio treabă inflaţia. Oamenii aceştia investesc în titluri de stat, iar dobânzile la acestea sunt din ce în ce mai mari, deci ar trebui să fie garantat un randament, aşa cum este garantat la pilonul 3. Dacă pierd 3.000 de lei în trei luni, păi în doi ani nu mai am niciun ban.

Ideea este că nu există niciun fel de reacţie a instituţiilor care se ocupă cu reglementarea acestei pieţe. ASF-ul se ocupă cu asta şi ar trebui să aibă o poziţie publică şi să explice ce se întâmplă aici şi cum este posibil ca în timp ce se plătesc aceleaşi comisioane către aceste şapte fonduri investiţiile sunt din ce în ce mai nerentabile. (…) Deci de la 56.611 am ajuns la 53.000…”, a declarat analistul economic la România TV.

Elena Cristian făcut câteva precizări importante privind frauda de la BRD.

”Vorbim despre pilonul doi din 2008. La Pilonul II și Pilonul III, opt milioane de români sunt pe cele două zone și peste patru milioane de români la Pilonul II. O parte importantă din contribuția de pensii pe care o plătim noi către statul român merge către acest pilonul II de pensii, către cele șapte fonduri de administrare și către cei 300 de angajați ai celor șapte fonduri de administrare.

Ce mă șochează pe mine este această fraudă pe Pilonul II. Deci, trei ani de zile, doi angajați cu niște complici au furat 23 de milioane de lei, aproape cinci milioane de euro și nimeni nu s-a prins. Adică nu se face anual vreun audit? Nu vorbim de 5 lei, de 10 lei, de 100 de lei, care s-au luat din pușculiță ci de 23 de milioane.

Vorbim despre o reacție slab argumentată de către acționarul majoritar, de către unul dintre acționarii acestui fond de pensii și vorbim despre o mare umbră aruncată asupra Pilonului II, pentru că stai și te întreb când se mai poate întâmpla”, spune analistul economic.

Elena Cristian a dezvăluit că se are în vedere naţionalizarea pilonului II şi intoarcerea banilor către stat.

Citeşte şi Pensii private 2022. ASF vrea să schimbe legea! Ce trebuie să știe românii care au contribuit la Pilonul III de pensii!

Ce garanții sunt în lege că românii își vor primi sumele cuvenite?

„Conform prevederilor art. 138 alin. (1) din Legea nr. 411/2004, administratorii fondurilor de pensii trebuie să menţină permanent un volum al provizioanelor tehnice corespunzător obligaţiilor financiare rezultate din prospectele schemelor de pensii private administrate, respectiv pentru acoperirea riscurilor aferente garanţiei investiţionale minime obligatorii, sau, dacă este cazul, şi a riscurilor aferente garanţiilor suplimentare asumate de administrator prin prospectul schemei de pensii.

Provizionul tehnic reprezintă volumul adecvat de active corespunzător angajamentelor financiare rezultate din portofoliul de investiţii care acoperă riscurile biometrice şi pe cele privind investiţiile.

Prin urmare, niciun participant care solicită plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, nu poate primi mai puțin decât valoarea garantată, respectiv valoarea contribuţiilor plătite de către participant, pe întreg parcursul perioadei active, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.”, au mai precizat pentru HotNews.ro reprezentanții ASF.

Peste 7200 de români au solicitat plata pensiilor cuvenite din Pilonul II în primele 5 luni din acest an. Dintre aceştia, 4.843 au solicitat plata unică și 2.358 au solicitat plata eșalonată.

Potrivit ASF, valoarea totală plătită din fondurile de pensii pentru participanții care au solicitat plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, a fost de 137,05 milioane de lei, din care 89,99 milioane de lei au fost plătiți prin plată unică și 47,05 milioane de lei au fost plătiți prin plată eșalonate, informează HotNews.ro .

Ce taxe se aplică atunci când vrei să scoți toți banii de la Pilonul II?

„În momentul când se efectuează o plată unică, în conformitate cu prevederile Legii 277/2015 privind Codului Fiscal, se aplică o cotă de impunere de 10% asupra venitul impozabil lunar din pensii cu deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

De asemenea, după caz, se reține contribuţia de asigurări sociale de sănătate de 10% aplicabilă la baza de calcul cu deducerea sumei de 4.000 lei.

Astfel, din activul personal cuvenit participanților se deduc următoarele: impozitul și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

În funcție de opțiunea fiecărui participant sunt percepute comisioane bancare sau de mandat aferente efectuării plăților către aceștia.”, au explicat oficialii ASF.

ASF mai precizează că niciun participant la Pilonul II nu poate primi mai puțin decat valoarea garantată prin lege.

„Administratorii au obligația ca, în cazul în care valoarea activului personal al participantului este mai mică decât valoarea garantată de prevederile art. 135 alin. (2) din Legea 411/2004, administratorii trebuie să majoreze valoarea activului personal al participantului până la nivelul valorii garantate.

Conform art.135 alin. (2) din Legea 411/2004, suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.”, spune ASF

În 14 ani, românii au virat contribuții brute de 72,5 miliarde de lei, iar în urma investițiilor activele nete administrate a ajuns la peste 88 miliarde de lei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Cel mai mare cutremur din istoria României. A durat 2 minute și 30 de secunde, mai multe orașe au fost distruse aproape complet
MediaFlux
Crimă teribilă în România! Femeie lovită de tren după ce a fost imobilizată pe șine de un bărbat care a sărit din fața locomotivei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre