Pensii recalculate în 2020. Cine va beneficia de creșterea pensiilor, pentru cine se anunţă scăderi drastice

Pensiile se recalculează în 2020. Pentru unele persoane înseamnă bani mai mulți, iar pentru alții înseamnă o scădere semnificativă a pensiei.
Filip Stan
23 mart. 2020, 09:03
Pensii recalculate în 2020. Cine va beneficia de creșterea pensiilor, pentru cine se anunţă scăderi drastice

Pensionarii care vor pierde sunt cei care au în acest moment un stagiu complet de cotizare mai mic de 25 ani. Mai exact, cei care au pensiile recalculate cu un stagiu complet de 20 ani se vor bucura foarte puțin în anul 2021 de acest lucru.

La recalculare, stagiul complet va fi de 25 ani și chiar dacă ei cred că le va rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos, vor avea surpriza să constate că după un an, pensiile celorlalți vor crește iar ale lor vor rămane la același cuantumul pană când calculul după noua formulă va depăși această valoare.

LEGEA PENSIILOR 2020. Ministrul Finanţelor, despre majorarea cu 40%: „Vom vedea dacă efortul bugetar mai poate”

Din punctajul total realizat, existent pe decizie vor scădea punctajul obținut prin aplicarea indicelui de corecție. Micșorarea punctajului total înainte de a fi împărtit la 25 va fi cuprins între 6 si 20%.

De exemplu, pentru persoanele care au ieșit la pensie în 2019, punctajul normal din venituri anuale este de 100 puncte, la care au fost adăugate încă 20 de puncte, datorate indicelui de 1,2. Astfel, punctajul total ajunge la 120.

Pentru persoanele care au ieșit la pensie începând cu 2019, Decizia de pensionare cu 120 de puncte, va avea doar 100 puncte la recalcularea din 2021.

Pe de altă parte, pensionarii care vor avea bani mai mulți sunt cei care s-au pensionat după 2011. Aceștia vor avea o creștere moderată sau mai mică, deoarece la data pensionării au primit un indice de corecție care acum va fi exclus.

Bărbații care s-au pensionat înainte de 2011 și care au avut un stagiu complet de cotizare 35 ani vor avea o creștere clară a pensiei, iar acum vor avea o recalculare cu un stagiu de 25 ani. În cazul femeilor care sau pensionat înainte de 2011, creșterea va fi moderată deoarece au avut punctajul total cuprins între 25- 30 ani, informează dcbusiness.ro.

LEGEA PENSIILOR 2020. Bani în plus pentru pensionari, majorare cu 21% doar din aplicarea noii formule de calcul

Pensiile de invaliditate au devenit pensii pentru limită de vârstă înainte de data de 10 februarie 2020 vor fi revizuite din oficiu iar în situația în care cuantumul revizuit este mai mare decât cel aflat în plată, sumele astfel recalculate se acordă începând cu data de 10 februarie 2020. 

Recalcularea presupune aplicarea indicelui de corecție la punctajul mediu anual obținut de cel căruia i se recalculează pensia. Punctaj despre care Legea 263/2010 spune că: „punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare”.

PENSII 2020. Ce se întâmplă cu taxele. „Românii trebuie să accepte asta, pentru a se putea plăti pensii decente”

Aceeași lege arată că indicele de corecție este calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent și valoarea punctului de pensie.

Aceeași lege arată că indicele de corecție este calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent și valoarea Reamintim că, în prezent, punctul de pensie este 1.265 de lei, urmând ca acesta să tot crească. Astfel, în septembrie 2020 va mai avea parte de o majorare până la 1.775 de lei, urmând ca până în 2021 să ajungă la valoare de 1.875 de lei.

Citeşte şi Alegeri anticipate. O categorie de pensionari este în pericol. Ei nu vor mai beneficia de pensii

omânii vor putea să-și cumpere vechimea în muncă pentru pensie, din nou, abia din 2021. Această posibilitate a mai existat în trecut, însă românii nu au putut beneficia de ea decât pentru o perioadă limitată de timp, așa încât în anul 2019 oamenii nu și-au mai putut cumpăra vechimea pentru pensie. O astfel de posibilitate va mai fi disponibilă de anul viitor, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor. 

Vechimea în muncă a putut fi cumpărată încă de la sfârșitul anului 2016, atunci când a intrat în vigoare Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. Numai că, la momentul respectiv, persoanele din țara noastră au primit posibilitatea de a achita retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani consecutivi. Tot atunci, acest drept a fost oferit temporar, motiv pentru care, de la data de 1 ianuarie 2019, plata retroactivă nu a mai fost posibilă.Un mecanism asemănător, însă mai permisiv, este deja inclus în noua lege a pensiilor (Legea nr. 127/2019) care a fost publicată în Monitorul Oficial încă de anul trecut, dar care își va produce efectele abia din anul 2021.

Astfel, orice persoană care are un stagiu de cotizare de măcar 10 ani va putea să-și cumpere vechime la pensie pe o perioadă de maximum cinci ani fără ca acești cinci ani să fie consecutivi, așa cum se proceda în trecut. Prin urmare, dispare condiția ca cei cinci ani să fie considerați consecutivi, iar posibilitate de a plăti retroactiv vechimea în muncă va rămâne valabilă pe termen lung, pentru mai multe generații.

Importat! Acest mecanism prin care se va putea cumpăra vechimea în muncă este valabil strict pentru perioadele din trecut în care persoanele respective nu au plătit contribuția la pensii.

Astfel, cei care doresc să își cumpere vechime pentru pensie, vor întocmi, la fel ca până acum, un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii (de la domiciliul/reședința persoanei interesate) și vor plăti în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate, adică în care nu s-a plătit contribuția la pensii).

“Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare social.”, scrie în noua lege a pensiilor.

Mai mult, conform Legii nr. 127/2019 “perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială.”.

Cu alte cuvinte, cei care vor să cumpere vechime la pensie, vor putea să își aleagă perioade diferite necontributive (nu neapărat consecutive) care însumate să nu depășească cinci ani.

Reamintim că pentru a calcula mai ușor data la care te poți pensiona, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a pus la dispoziția românilor o aplicație gratuită în acest sens, care poati accesată aici.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Prioritatea guvernului este sprijinirea economiei, declară Kelemen Hunor
MediaFlux
AVERTISMENTUL lui DONALD TRUMP! AMENINȚĂ că va prelua CONTROLUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!