Parlamentarii şi-au votat PENSIILE SPECIALE. Demnitarii vor lua într-o LUNĂ cât 15 PENSII MINIME

Parlamentarii au votat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori. În acest sens, s-au înregistrat peste 303 de voturi pentru, 124 împotrivă şi două abţineri. Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate. 
Ionela Marcu
16 iun. 2015, 10:06
Parlamentarii şi-au votat PENSIILE SPECIALE. Demnitarii vor lua într-o LUNĂ cât 15 PENSII MINIME

Senatorii şi deputaţii, reuniţi marţi în ședință comună, au dezbătut proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, pe care l-au şi votat. 

PNL a propus vot nominal, dar propunerea a fost respinsă, procedându-se la vot deschis prin ridicare de mână.

Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.

La dezbaterile din plen, deputatul PSD Anghel Stanciu le-a spus deputaţilor şi senatorilor din sală să-şi ia Parlamentul înapoi, pentru „un Parlament curat, puternic, perfecţionist”, citând astfel din discursul din Parlament al preşedintelui Klaus Iohannis de la învestire, în care îndemnă la reunţarea la populism şi pledează pentu un Parlament puternic.

„Sper că sunteţi de acord cu aceste gânduri de început a mandatului domnului preşedinte. 9 februarie 2015 a fost în gândirea şi speranţa tuturor o bornă de hotar, când am crezut că perioada populismului nociv în democraţie a început să apună. Acesta este principalul motiv pentru care 255 de parlamentari au iniţiat prezenta iniţiativă, considerând că momentul menţionat de Iohannis a sosit, să ne debarasăm de populism”, le-a spus Stanciu, parlamentarilor din dreapta sălii.

CITEŞTE ŞI PENSII SPECIALE şi pentru angajaţii parlamentarilor. Proiectul, avizat de senatorii jurişti

Liberalii au criticat proiectul de lege.”Încă nu îmi vine să cred că, în Parlamentul României, dezbatem un astfel de proiect de lege. În momentul în care ați candidat, și mă adresez în special majorității guvernamentale, nu le-ați spus cetățenilor că aveți în program majorarea pensiilor parlamentarilor. (…) Când ați candidat, știați foarte bine care este legislația în domeniu. Am înțeles că este nevoie de un Parlament puternic. Dar vă întreb: poate fi puternic un Parlament care nu mai are încrederea cetățenilor? Votând astfel de proiecte de legi veți duce Parlamentul la o cotă de încredere mai joasă decât orice altă instituție publică din România. Puneți în pericol democrația, pentru că un Parlament care nu mai beneficiază de încrederea cetățenilor nu mai are legitimitatea și autoritatea de a impune actele normative pe care le adoptă„, a acuzat liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban.

Acesta a adăugat că, prin adoptarea proiectului în discuție, este instituit un „regim privilegiat” pentru deputați și senatori în raport cu celelalte categorii de pensionari.

Peste 90% dintre pensionari și dintre viitorii pensionari beneficiază de o pensie în baza principiului contributivității. (…) De ce să statuăm un regim privilegiat pentru parlamentari, tocmai noi, aceia care suntem chemați să facem legi. Suntem chemați să facem legi nu pentru noi și pentru a ne rezolva problemele personale, ci pentru a rezolva problemele oamenilor care ne-au trimis aici. Vă rog, mergeți fiecare în colegiul dvs. și întrebați o sută de cetățeni pe care îi întâlniți și care nu sunt membri ai partidelor dvs. dacă sunt de acord cu adoptarea acestui proiect de lege. Vă garantez că 90%, dacă nu mai mult, vor fi împotrivă”, a mai susținut deputatul PNL.

Ludovic Orban le-a mai spus parlamentarilor că, dacă vor vota proiectul legislativ, vor da probă de „egoism și de lipsă de solidaritate” față de români.

CE PREVEDE PROIECTUL

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede pensiile speciale ale parlamentarilor şi a fost semnată de 255 de deputaţi şi senatori, ulterior parlamenatarii PNL retrăgându-şi semnăturile.

Potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

„Cuantumul indemnizației se acordă în limita a trei mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară„, se arată în proiectul de lege.

CITEŞTE ŞI PENSIILE SPECIALE pentru parlamentari, la vot în plenul comun. PNL va vota „împotrivă”

Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.

Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'