Ludovic Orban a precizat că suma minimă necesară este de 4 miliarde de lei, iar ținta de deficit va fi cu mult depășită. De altfel, Florin Cîțu a declarat, oficial, că deficitul va fi de cel puțin 4%.
„E necesară o creștere a bugetului la Ministerul Muncii de cel puțin două miliarde de lei, pentru plata pensiilor și alocațiilor pentru copii. Trebuie să creștem bugetul pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru că bani alocați sunt insuficienți pentru finanțarea spitalelor. Trebuie decontate și cheltuielile făcute de angajatori pentru concedii de sănătate, maternale și altele, de vreo două miliarde.
E clar că nu putem asigura menținerea țintei de deficit. Trebuie să dăm între 600 și 800 de milioane pentru bugetele locale. Sunt multe administrații locale care nu mai au bani pentru a funcționa, pentru salarii, pentru școli, pentru încălzire, pentru iluminat public, pentru persoanele cu dizabilități. Pentru asta vom crește deficitul și ne asumăm, sunt sume de bani indispensabile pentru a nu pune în pericol veniturile și calitatea vieții unor categorii vulnerabile.
Domnul președinte a spus foarte clar că toate aceste resurse financiare trebuie asigurate. Există un minus de 10 miliarde.”, a spus Ludovic Orban.
Ministerul de Finanțe va publica, marți, ultima rectificare bugetară pentru 2019. Cifrele arată o situație economică dezastruoasă, cu un deficit bugetar care va ajunge la 4,3%, în timp ce România are un deficit asumat de 3%. De asemenea, se va strânge serios cureaua în zona cheltuielilo bugetare, iar încasările vor fi mai mici decât să previzionat.
Modificarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului general consolidat pe anul 2019:
Veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 18.356,9 milioane lei, din care 10.488,2 milioane lei influențe ale veniturilor din economia internă și 7.868,7 milioane lei influențe din venituri din fonduri externe nerambursabile.
Cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 2.090,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 16.266,3 milioane lei. Deficitul bugetar estimat pe anul 2019 reprezintă 4,3% din PIB.
Din nota de fundamentar reiese ca au fost supraestimate veniturile de predecesorii din guvernul Dancila
Veniturile bugetului de stat pe anul 2019, se diminuează, pe sold, cu suma de 14.522,3 milioane lei.
Influențele se reflectă, în principal, pe următoarele categorii de venituri:
– Impozit pe profit: -349,0 milioane lei. .
– Alte impozite pe profit, venit și câștiguri din capital de la persoane juridice: -446,8 milioane lei.
– Impozit pe venit : -524,5 milioane lei.