„Avem un risc cibernetic în creştere pentru pieţele pe care le supraveghem, ca atare venim cu un set de recomandări pentru entităţile din asigurări, piaţa de capital şi pensii private, menite să ţină sub control acest risc”, a declarat directorul Direcţiei de Strategie şi Stabilitate Financiară în cadrul ASF, Valentin Ionescu.
Potrivit ASF, atacurile cibernetice speculează teama de coronavirus şi trimit prin canale de comunicare electronice mesaje de tip „phishing
Hackerii încearcă să inducă în eroare sau să convingă utilizatorii să acceseze un site prin intermediul căruia pot fi sustrase date importante, inclusiv parole de acces. De asemenea, se pot descărca programe malware, cu scopul de a perturba sau deteriora sistemele informatice sau aplicaţiile utilizate.
În situaţia aceasta, asigurarea mentenanţei şi a bunei administrări a sistemelor informatice este deosebit de importantă, în toate componentele ei, inclusiv cele privind înregistrările istorice, datele personale ale consumatorilor şi fluxurile monetare sau de active, susţin specialiştii ASF.
ASF recomandă entităţilor reglementate/supravegheate adoptarea unor măsuri de securitate cibernetică care vizează: configurarea conturilor de acces şi setarea unor parole solide de acces, de preferat cu doi factori de autentificare;
Totodată, ASF recomandă societăţilor care activează în piaţa financiară non-bancară revizuirea/identificarea, în noul context, împreună cu auditorul IT extern/furnizorul de servicii IT externalizate, a vulnerabilităţilor şi identificarea modalităţilor de abordare a riscurilor operaţionale.