Pensiile private în 2011: Valoarea activelor administrate a ajuns la 6,857 de miliarde de lei

Valoarea activelor totale administrate în sistemul pensiilor private era, la sfârşitul anului trecut, de 6,857 miliarde de lei, ponderea activelor fondurilor de pensii în PIB ajungând la 1,25%, informează, luni, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Romania TV
23 ian. 2012, 11:20
Pensiile private în 2011: Valoarea activelor administrate a ajuns la 6,857 de miliarde de lei

Potrivit unui material de analiză a evoluţiei sistemului de pensii private în anul 2011, suplimentar buletinului informativ al CSSPP, această creştere faţă de ultima previziune, de 1,22% din PIB, făcută la sfârşitul trimestrului III, a fost determinată de o uşoară stabilizare a pieţelor financiare pe final de an, ceea ce a dus la un rezultat investiţional pozitiv, în condiţiile în care valoarea contribuţiilor brute din trimestrul IV au fost cu 1,2% mai mici faţă de trimestrul anterior.

Valoarea activelor totale administrate în Pilonul II se ridica, la 31 decembrie 2011, la 6,421 miliarde de lei, iar în Pilonul III la 0,436 miliarde de lei.

Pentru previzionarea ponderii pe care o vor deţine, la finalul lui 2012, activele totale în PIB, s-a pornit de la premisa conform căreia valoarea contribuţiilor brute se va păstra şi în primul trimestru din 2012, după care, din luna martie contribuţia brută va creşte de la 3% la 3,5%. S-a luat în calcul şi un randament investiţional cu un scenariu neutru din punct de vedere al optimismului din pieţele financiare (acţiunile vor creşte cu un procent cuprins între 0 – 5%, randamentul titlurilor de stat emise de România va fi de 7 – 7,5%, etc), iar pentru finalul anului 2012 a reieşit că ponderea activelor totale în PIB este preconizată să ajungă la 1,66%.

Temperarea cererii la nivel mondial şi deteriorarea substanţială a nivelului de încredere a sectorului corporativ şi consumatorilor, într-un context grevat de incertitudini pronunţate, a determinat intensificarea tensiunilor pe pieţe financiare, în condiţiile în care preţurile acţiunilor au scăzut puternic, iar condiţiile de finanţare s-au înăsprit în tot mai multe ţări din zona euro.

În aceste condiţii, tendinţa care se manifestă la nivelul administratorilor de fonduri de pensii cu privire la investiţii este de menţinere, pe cât posibil, a randamentelor obţinute în trecut, în condiţiile în care administratorii vor gestiona mai mulţi bani ai participanţilor ca urmare a calendarului de creştere a contribuţiei la 3,5% din martie 2012. Portofoliile au rămas conservatoare şi pe parcursul anului 2011, lucru de înţeles în condiţiile economice actuale. Astfel, investiţiile în titluri de stat deţin în continuare o pondere de peste 65% din activele fondurilor de pensii, cele în depozite au crescut ca pondere în total activ, iar cele în acţiuni au scăzut.

Rezultatele înregistrate de fondurile de pensii administrate privat de la lansare sunt real pozitive. Totuşi, în anul 2011, se remarcă o diminuare a profiturilor acestora faţă de anii precedenţi (2008 – 2010), pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale. În acest context, CSSPP subliniază că, atunci când pieţele de capital şi preţul titlurilor de valoare deţinute de fondurile de pensii scad, sunt afectate şi rezultatele acestora în sens negativ, putându-se ajunge până la înregistrarea de pierderi. „Deşi într-un ciclu economic sunt şi astfel de perioade şi, din păcate, perioada de acumulare în care se regăseşte sistemul de pensii românesc nu a făcut excepţie, nu trebuie să uităm că fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, prudenţi, cu apetit scăzut faţă de risc, unul din obiectivele acestora fiind optimizarea veniturilor de înlocuire ale participanţilor la retragerea din activitate”, se menţionează în analiza CSSPP.

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Tei din București. Puțini români știu cine se află în spatele mega-afacerii
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Este interzisă instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor! Se dau amenzi usturătoare.
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ion Țiriac, discurs-manifest după ce primarul Daniel Băluță a inaugurat patinoarul de 10.000.000 de euro din sectorul 4! „M-am întâlnit cu domnul David Popovici și mi-a zis asta”
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...