Pensiile românilor ar putea fi majorate în etape. Precizările importante ale șefului Casei de Pensii: „Avem banii necesari”

Şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a venit cu precizări importante pentru români, după avertismentul FMI legat de majorarea în etape a pensiilor. După indexarea pensiilor, de la 1 ianuarie, recalcularea pensiilor românilor ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2024.
Filip Stan
28 ian. 2024, 18:46
Pensiile românilor ar putea fi majorate în etape. Precizările importante ale șefului Casei de Pensii: „Avem banii necesari”
Pensiile românilor ar putea fi majorate în etape. Precizările importante ale șefului Casei de Pensii: „Avem banii necesari”

Șeful Casei de Pensii a făcut precizări importante despre pensiile românilor, după vizita unei echipe de la Fondul Monetar Internațional. Instituția ar fi transmis un avertisment în acest sens, vorbind despre amânarea recalculării sau majorarea în etape a pensiilor românilor, fiind împotriva unei creșteri directe, respectiv cea de la 1 septembrie.

Citește și: Marcel Ciolacu, supărat când este întrebat de banii pentru pensii: „Măi măgarilor, oamenii ăia au construit România”

Șeful Casei de Pensii: pensiile românilor ar putea fi majorate în etape

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial. După ce prima parte a fost deja aplicată de la 1 ianuarie 2024, respectiv indexarea cu 13,8% din rata inflației, a doua parte urmează să fie aplicată de la 1 septembrie, fiind vorba despre marea recalculare, proces ce ar rezolva o mare parte din inechitățile sistemului de pensii din România.

Prin noua lege a pensiilor, punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei, iar vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual. De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Plata pensiei pentru luna februarie 2024 prin Poșta Română se face în perioada 1-15, la domiciliul pensionarilor, informează Casa de pensii. Pentru cei care nu sunt găsiți acasă, pensia şi talonul de pensie se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În ceea ce privește pensionarii care au ales plata pensiei în cont curent sau pe card, aceștia trebuie să știe că pensia intră de obicei pe card în data de 12, cel târziu pe 13.

În legătură cu această recalculare, care se acordă în etape, este o mare, mare dezinformare. La Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) noi lucrăm cu o singură etapă, nu există etape intermediare. Nu știu de unde s-au scos aceste afirmații, pentru că legea prevede foarte clar ca pensionarii, în luna septembrie, să primească toți pensiile recalculate după noua formulă de calcul, care este parte din lege”, a explicat preşedintele Casei de pensii, Daniel Baciu.

Informaţia privind o posibilă creştere a pensiilor făcută în etape a apărut după ce FMI a făcut o analiză și a spus că această recalculare a pensiilor ar trebui făcută pe etape, din cauza impactului bugetar, pentru că ar fi nevoie de foarte mulți bani.

Impactul bugetar a fost făcut de la începutul anului și a fost inclus în bugetul asigurărilor sociale de stat care a fost aprobat în Parlament. Avem banii necesari, avem impactul cu privire atât la indexarea care a avut loc la început de la 1 ianuarie, cu 13,8%, cât și pentru recalculare, care va fi pentru patru luni, septembrie – decembrie, care implică încă un impact suplimentar de 10 miliarde. Acești bani sunt cuprinși în bugetul asigurărilor sociale de stat, astfel încât la 1 septembrie oamenii vor primii pensiile recalculate. Legea prevede foarte clar ca această recalculare să nu se facă în etape, ci să se facă la 1 septembrie. Noi lucrăm cu toţii şi nu avem acest scenariu de plată a pensiilor recalculate în etape, cum ar fi recomandat FMI. Nu există niciun dubiu. Pentru asta lucrăm, toată echipa de la CNPP cu colegii de la Ministerul Muncii, astfel încât la 1 septembrie oamenii să primească pensiile recalculate”, a mai spus șeful Casei de pensii, Daniel Baciu, potrivit realitatea.net.

La sfârşitul anului 2023, România avea 4,6 milioane de pensionari.

Citește și: Pensii de 1.000 de euro pe lună în România! Cine sunt românii care primesc acești bani

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Lucrările pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse încep pe 10 iulie 2024
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!