UPDATE: Plata pensiilor nu este pusă în pericol, deşi salariaţii caselor teritoriale de pensii sunt în grevă generală, a anunțat marți Casa națională de pensii (CNPP). Plata drepturilor va începe cu data de 4 decembrie astfel ca, până de sărbători, toate drepturile să fie achitate, spune instituția.
„Având în vedere sărbătorile legale din 30 noiembrie, respectiv 1 Decembrie, precum și zilele libere de 2 și 3 decembrie 2023, conducerea Casei Naționale de Pensii Publice precizează că a întreprins deja demersurile necesare pentru a asigura plata pensiilor și a celorlalte drepturi care se achită prin casele teritoriale de pensii, aferente lunii decembrie.
Cu sprijinul factorilor poștali, plata drepturilor va începe cu data de 4 decembrie astfel ca, până de sărbători, toate drepturile să fie achitate.”, se arată în comunicatul CNPP. Pentru beneficiarii care au ales plata pensiilor prin conturi bancare, ziua de plată este 12 decembrie.
„În acest context, având în vedere exercitarea dreptului la protest/grevă al salariaților din casele teritoriale de pensii, dorim să îi asigurăm pe beneficiari că activitatea acestor instituții continuă iar plata pensiilor nu este pusă în pericol.”, a mai precizat Casa de pensii.
ŞTIREA INIŢIALĂ: Pensiile, alocațiile și ajutoarele sociale ar putea întârzia în luna decembrie, din cauza grevei angajaților din Casele teritoriale de Pensii.
Ghișeele nu vor fi deschise pentru public, iar sindicaliștii spun că nu vor relua activitatea până când doleanțele nu le vor fi ascultate și îndeplinite.
Majorarea salariilor și crearea unor condiții mai bune sunt doar câteva dintre acestea.
Mai mult, sunt și proteste în Direcțiile de Sănătate Publică și în Inspectoratele de Muncă. Și asta deoarece angajații din subordinea Ministerului Muncii refuză să mai lucreze. Cu pancartele în mâini au ieșit din birouri și din spatele ghișeelor pentru a putea protesta în fața instituțiilor. Angajații cer salariile asemănătoare cu ale funcționarilor din aparatul central, de la Casa de Sănătate ori de la Fisc, care au venituri lunare cu 2000 de lei mai mari.
Angajații de la casele de pensii din București și Ilfov spun că se confruntă cu lipsa de personal. Ca să acopere deficitul, oamenii spun că fac ore suplimentare și nu primesc în plus niciun ban.
Din cauza problemelor și nemulțumirilor cu care se confruntă, funcționarii publici din județele Mureș, Timiș, Bihor, Arad, Vaslui sau Buzău au ieșit în stradă. Salariilor lor nu au mai crescut de șapte ani.
În cazul în care autoritățile nu găsesc soluții, există posibilitatea ca pensionarii să nu-și primească pensiile de sărbători.
”Nu vom mai monitoriza calitatea apei, nu se vor elibera avize epidemiologice de îmbălsămare, nu vom mai elibera rețete cu regim special”, au transmis protestatarii.
Funcționarii publici au spus că se poate ca protestele și grevele de avertisment și cele generale să se extindă la Casele de Pensii, Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă și Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara.
Citește și Concediul de odihnă 2024. Până când se pot lua zile libere din concediul neefectuat în 2022 şi 2023