Senatul a adoptat tacit o nouă lege pentru pensii speciale prin care se cere anularea acestora. Legea va fi fi trimisă Camerei Deputaților, forul decizional.
Proiectul de lege fusese inițiat de parlamentarii PMP, care au reclamat diferența uriașă între pensiile speciale sau de serviciu menționate și pensiile invalizilor, veteranilor sau văduvelor de război.
Prin urmare, proiectul legislativ propune abrogarea prevederilor legale cu privire la:
– pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă; – pensiile de serviciu ale personalului Curții de Conturi;
– pensiile de serviciu ale membrilor Corpului diplomatic și consular al României;
– indemnizațiile pentru limită de vârstă/ pensiile speciale ale deputaților și senatorilor; – pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice;
– pensiile de serviciu ale funcționarilor publici parlamentari;
– pensia specială a Avocatului Poporului.
Proiectul a avut ca termen final de dezbatere finalul anului trecut, așa că, veniți din vacanță, senatorii, primi care trebuiau să discute proiectul și care îi întocmiseră raport de respingere în comisia de specialitate, au aflat acum că proiectul a fost adoptat tacit, urmând să fie transmis deputaților pentru adoptare. CCR a decis recent că prevederile din Legea de organizare a Avocatului Poporului care instituie pensie specială pentru deținătorii acestei funcții sunt neconstituționale, admițând astfel sesizarea președintelui Klaus Ioahnnis.
„Sursa de finanțare pentru acoperirea creșterii cheltuielilor cu recompensele acordate invalizilor de război, veteranilor de război, văduvelor de război și văduvelor de veterani de război, precum și urmașilor personalului armatei decedat în teatre de operații va fi asigurată prin abrogarea pensiilor de serviciu aflate în afara principiului contributivității, jurisprudenței Curții Constiuționale și practicii statelor NATO”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.