Peste 9.000 de civili au luat pensie de serviciu în iunie 2018, iar printre ei se numără magistraţi, piloţi, diplomaţi, parlamentari şi grefieri. Pensiile speciale ale civililor au costat bugetul de stat peste 404,8 milioane de lei în prima jumătate a anului 2018, cu peste 27% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, arată datele comunicate pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii.
Pensiile speciale ale civililor sunt plătite din bugetul asigurărilor sociale, dar şi din bugetul de stat, în acord cu prevederile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii.
Pensiile speciale ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.
În prima jumătate a anului 2018, celor peste 9.000 de civili li s-ar fi cuvenit pensii speciale în valoare totală de peste 98 de milioane de lei, arată datele transmise exclusiv pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii Publice. Aceştia sunt de fapt banii plătiţi în primul semestru din anul 2018 de la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru plata pensiilor de serviciu ale civililor. Spunem că li s-ar fi cuvenit, pentru că doar aceştia sunt banii care le-au fost plătiţi meritocratic, în baza contribuţiei efective pe care pensionarii au avut-o la bugetul asigurărilor sociale, la fel ca românii de rând, pe parcursul carierei lor. Sumele totale primite la pensie de cei peste 9.000 de români depăşesc însă 502,84 milioane de lei în prima jumătate a anului 2018 şi sunt de peste cinci ori mai mari decât ar fi meritat să li se plătească, reiese din datele comunicate de CNPP, analizate de Economica.net.
De ce? Pentru că, pe lângă suma totală de 98 milioane de lei, care le-a fost plătită în prima jumătate a anului 2018, în baza contribuţiei virate la pensie, pensionarilor civili li s-au mai plătit, în total, de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, încă 404,8 milioane de lei, graţie legilor prin care şi-au creat aceste privilegii.
Citeşte mai mult pe Economica.net