Printre subiectele abordate la Bruxelles, se numără ridicarea plafonului din PNRR pentru pensii, Spaţiul Schengen, MCV, PNRR, Republica Moldova şi Ucraina.
„Printre subiectele pe care le-am discutat cu comisarul pentru Transporturi Adina Vălean la se-numără: Schengen, MCV, PNRR, Republica Moldova şi Ucraina. La sediul NATO am discutat aspecte legate de securitate.
Referitor la aderarea României la Spaţiul Schengen, toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a continua şi finaliza procesul de aderare. Au fost activităţi de evaluare, comisia de evaluare şi-a desfăşurat activitatea 2 zile luna aceasta în România, iar rezultatele sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen şi atunci când va fi luată decizia în consiliul JAI să avem toată susţinerea.
În momentul de faţă, sunt unele probleme care trebuie clarificate cu Olanda, au fost întreprinse demersuri şi am arătat deschidere faţă de punerea la dispoziţie faţă de elementele care sunt necesare penrru a finaliza aceste clarificări. Ministrul de Interne l-a invitat pe ministrul de Interne olandez în România şi o delegatie olandeză care va vrea să-şi clarifice subiectele încă neelucidate să vină in România şi să vada la fata locului ce s-a intreprins. Am convigerea că toate aceste chestiuni vor fi rezolvate in timp oportun.
În ceea ce privește MCV, am avut discuții privind procesul tehnic. Au fost discușii tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei. De asemenea, sunt perspective pozitive, ca României să-i fie ridicat acest capitol al MCV.
Urmează PNRR, a fost discutat și am avut o abodare cât se poate de clară la întâlnirea cu doamna Ursula von der Leyen. Este șansa noastră de a putea să facem în așa fel încât să folosim banii care ni se cuvin, până la nivelul anului 2023 să reușim absorbția maximă a fondurilor, semnarea acordului de parteneriat pt cadrul multianul 2021-2027
Timpul rămas la dispoziție până la finalul anului 2026 ne obligă la o coordonare şi o asumare a reformelor și investițiilor, într-o linie de prioritizare a tuturor programelor pe care ni le-am asumat în interiorul PNRR si această prioritizare trebuie făcută şi banii primiţi de la UE să poată să aducă plus valoare in economia românească. Trebuie făcută astfel încât banii pe care-i primim de la UE să aducă plus valoare în economia românească. Traversăm o perioadă de criză. Am discutat și aspectul ajustării a o serie de jaloane și ținte, astfel încât să fie realizabile până în 2026. Este de interes capitolul pensii, am precizat că există acea limită de 9,4 % din PNRR pentru bugetul de pensii şi am convenit că e posibilă înlocuirea acestui indicator cu unul care să țină cont și de disciplină financiară.
În ceea ce privește infrastructura de transport, și aici este nevoie de ajustări. Să identificam acele obiective care pot fi realizate pana in 2026 si daca nu pot fi realizae sa poata fi inlocuite cu altele care sa se poata incadra in această limita de timp.
Pensii speciale
La întâlnirea cu dna Ursula von der Leyen nu am intrat în detalii, la nivelul acesta niciunul nu am avut timpul necesar si nici nu aveam pregatite elementele pentru a discuta ac detalii. Am stabilit doar elemente de principiu„, a spus Nicolae Ciucă la Bruxelles.