Spre exemplu, un mecanic de locomotivă din Buzău a primit decizia de recalculare și a constatat că pensia i s-a diminuat de la 7.333 de lei la 5.568 de lei.
Radu J. a mers la Casa de Pensii Buzău ca să ceară lămuriri și pentru a contesta decizia de recalculare. „Mi-au luat aproape 2000 de lei. A, dacă erau 5 lei, să fie sănătoși, dar 2000 de lei? Pentru ce?”, a precizat pensionarul.
Sunt multe cazuri de acest gen. Pensionarii merg zi de zi la casele de pensii din toată țara ca să conteste recalcularea. Vasile Apătroaiei, fost mecanic de locomotivă, s-a trezit că pensia i-a scăzut cu 2.500 de lei, după decizia de recalculare.
„Mi-era rău, am leșinat când mi-a venit asta ieri. Am fost fochist, la 18 ani dădeam cu lopata la locomotiva cu aburi. Am lucrat numai pe locomotivă, vreo 2 ani și ceva, 3 ani am avut condiții normale, am ieșit la pensie. E posibil domnule așa ceva? S-a muncit corect și munca, știți, în condiții grele. Și uite: mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa? Uite, uitați-vă aici: nu e nimic. E posibil așa ceva?”, a spus el.
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, spunea că cei cu condiții speciale de muncă nu primesc penalizări, ci se bucură în continuare de avantajele grupelor de muncă. Cu toate acestea, pensiile lor nu vor fi indexate la începutul anului.
„Nu li se mai indexează pentru că au un cuantum mărit al pensiei. Alți pensionari care sunt sub ei trebuie să ajungă la acest cuantum, iar apoi vor crește toți la fel. Numărul de puncte contează. Nu a scăzut pensia. Omul primește aceeași pensie. Oamenii să primească cuantumul cel mai avantajos. Aproximativ 720.000 de pensionari care au primit o nouă pensie mai mică vor trebui să aștepte ca noul cuantum al pensiei, indexat cu rata inflației să îl depășească pe cel în plată pentru a beneficia de o majorare. Adică, nu vor primi nimic în plus la indexarea din 2025”, a spus Daniel Baciu.